Ayvalık'ta Ne Yenir? Ayvalık Meşhur Yemekleri ve Gastronomi Rehberi

Ayvalık'ta Ne Yenir? Ayvalık Meşhur Yemekleri ve Gastronomi Rehberi

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 21 Şubat 2022
 • Son Güncellenme: 10 Ekim 2023
Ayvalık'ta Ne Yenir? Ayvalık Meşhur Yemekleri ve Gastronomi Rehberi

Balıkesir’in şirin bir kasabasında yer alan Ayvalık, Ege Bölgesi’nin kıyı noktasında bulunuyor. Yemyeşil ormanlarıyla göz kamaştıran bu belde, yerli ve yabancı ziyaretçilerin akın ettiği turistik yerlerden biri olarak karşınıza çıkıyor. Midilli Adası’nın tam karşısında bulunan Ayvalık, bu özelliğiyle ziyaretçileri kendine çekmeyi başarıyor. Doğal güzelliklerinin yanı sıra Ayvalık’ta pek çok yöreselin lezzeti tatma imkanı da bulabilirsiniz. Birçok farklı kültüre ev sahipliği yapan bölgede, bu medeniyetlere ait en sevilen lezzetlerin bulunduğu mekanlar da mevcut. Öncelikle Keşif Rehberimizde bulunan Ayvalık Gezi Rehberini okumanızı ardından Zeytinyağlı yemeklerin baş tacı olan Ayvalık’ta tadabileceğiniz yöresel lezzetler önerilerimizi inceleyebilirsiniz. İşte Ayvalık’ta denemeniz gereken 8 Lezzet!

{ad:0}

Ayvalık'ın Meşhur Lezzetleri

Ayvalık'ın meşhur lezzetleri denilince akla ilk olarak zeytinyağlılar geliyor. Ancak bu sevimli kasabanın mutfak sırları, ilk bakışta göze çarpanlardan çok daha fazlasını içeriyor. Tarihin derinliklerinden süzülüp gelen; farklı kültürlerin mutfaklarını buluşturan, zengin ve renkli Ayvalık sofraları, ziyaretçilerini unutulmaz bir lezzet yolculuğuna çıkarıyor. 

Ayvalık Tostu

Tabi ki Ayvalık denildiğinde akla ilk gelen lezzet meşhur Ayvalık tostu oluyor. Bölgenin en önemli simgelerinden biri olan Ayvalık tostunu her yerde aynı tatta bulmanız mümkün değil. Özellikle meşhur olan noktaları ziyaret ederek bu tostu tam yerinde yiyebilirsiniz. Burada meşhur olan Mesut Büfe’nin Ayvalık tostunu yemeden şehirden ayrılmamanızı tavsiye ediyoruz.

Karadut Suyu

Ekşi tatları seven bir damak tadına sahipseniz karadut suyunu defalarca içmek isteyebilirsiniz. Ayvalık’ta meşhur olan yöresel lezzetlerden biri de karadut suyu. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte karadutlar hem görüntüsü hem de tadıyla sizi kendine çekmeye yetiyor. Ayvalık’ta pek çok noktada karadut suyunu bardakla ya da şişe olarak satın almanız mümkün. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahip olan karadut suyunu, Ayvalık’ta denemeden dönmeyin.

Girit Leblebisi

Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş bir lezzet olan Girit leblebisi, Ayvalık’ta popülerliği yüksek lezzetlerden biri. Özel bir pişirme yönteminden geçen bu leblebi türünü yapmak için kuma ihtiyaç duyuluyor. Bölgedeki plajlardan alınan kumlar ısıtılıyor ve Girit leblebisi kızgın kumlar üzerinde kavruluyor. Yolunuz Ayvalık’a düştüğünde mutlaka bu leblebiyi tadın.

Beğendili Sübye

Ayvalık restoranlarının hemen hepsinde beğendili sübye görmeniz mümkün. Bir meze çeşidi olarak karşınıza çıkan beğendili sübye genellikle kalamarla karıştırılan bir tür. Beğendili sübye için öncelikle sübyeler defne yaprağı ve şaraplı suda haşlanıyor. Farklı bir meze olan beğendili sübyeyi deniz ürünlerinin yanında tercih edebilirsiniz.

Otlu Balık

Ayvalık’taki farklı yöresel lezzetlerden biri otlu balık. Bir meze çeşidi olarak karşınıza çıkan otlu balık aynı zamanda doyurucu bir lezzet sunuyor. Bu meze için öncelikle balığın tüm kılçıkları temizleniyor. Ardından marine edilen balıklar arzuya göre arapsaçı, biberiye ve nane gibi otlarla zenginleştiriliyor. Bu otlu karışımın üzerine sirke, sarımsak ve zeytinyağı eklenerek otlu balık servis ediliyor

Ahtapot Sarma

Farklı bir deniz ürünü denemek istiyorsanız ahtapot sarma tam size göre. Ahtapotları sarma şeklinde tüketebileceğiniz bu tarifte aynı zamanda jumbo karidesler de yer alıyor. Haşlanan jumbo karidesler ahtapota sarılarak dilimleniyor. Adeta bir sarmayı andıran görüntüsü nedeniyle ahtapot sarma deniliyor.. Son aşamada üzerine zeytinyağı ve limon eklenerek ahtapot sarmalar servise hazırlanıyor.

İstifno Otu

Köpek üzümü adıyla bilinen istifno otu, Ege Bölgesi’nde meşhur olduğu için Ayvalık’ta tüketebileceğiniz yöresel lezzetlerden biri. İstifno otu önce kavruluyor ardından salata şeklinde sunuluyor. Son aşamada zeytinyağı ve limonla birleşen bu lezzet hafif bir salataya dönüşüyor. Ayvalık’ta tazecik otlarla yapılan yemeklerin en hafifi hangisi diyorsanız, istifno otu tam size göre.

Papalina

Ayvalık Gastronomi Rehberi

Papalina, Ayvalık’a özgü balık türlerinden biri. Görüntüsü ve küçük boyutuyla hamsiye benzetilse de, papalina kendine özgü bir lezzete sahip. Bu balığın en önemli özelliği ayıklanmadan kızartılıyor olması. Temmuz ayından ekim ayına kadar Ayvalık’ta papalina balığı bulabilirsiniz. Ayvalık’taki birçok balık restoranı bu dönemlerde papalina balığı pişiriyor. Papalina balığını tam yerinde denemek için Ayvalık’ta lezzetli bir mola verebilirsiniz.

Ayvalık’ta Nerede Kalınır?

Ayvalık Gastronomi Rehberi

Ayvalık köklü tarihi sayesinde alabildiğine tarihi yapı ile dolu. Hal böyle olunca da konaklama seçeneklerinin pek çoğunu tarihi konaklardan restore edilerek hizmete sunulan butik oteller oluşturuyor. Yaz sezonuna hazır bir şekilde girmek istiyorsanız, Ayvalık'ta her bütçeye ve zevke uygun Ayvalık Erken Rezervasyon Otelleri arasından seçiminizi yapabilirsiniz. Ayvalık Gezi Rehberi sayfası üzerinden Ayvalık'a dair detaylara ulaşabilir; gezilecek yerleri görebilirsiniz. 

{product:12023}{search:ayvalik-otelleri,Ayvalık Otelleri}