İlkbahar Şenlikleri: 12. Alaçatı Ot Festivali

İlkbahar Şenlikleri: 12. Alaçatı Ot Festivali

Paylaş
Arzu Aksaya  
Eklenme: 10 Mart 2022
 • Son Güncellenme: 23 Şubat 2024
İlkbahar Şenlikleri: 12. Alaçatı Ot Festivali

Egelilerin fitliğinin ve uzun ömürlü oluşunun sırrını sadece genetiğe yormayalım; Zeytinin, zeytinyağının ve otların "İyi yaşam" üzerinde çok etkisi var. Ege insanının bilgeliklerinden biri de otlar olsa gerek, hangisinin neye iyi geldiğini, neyle çeşnilenince güzelleştiğini ve ne zaman nereden toplanacağını çok iyi biliyorlar. Bir de öyle hünerliler ki zeytinyağlı mezeleri, yeşil harçlı el açma börekleri ve şifa kokan salatalarıyla mutfakta sanat yapıyorlar. İşte Alaçatı Ot Festivali de bu sanatın icra edildiği bir sahne.

{ad:0}

{search:alacati-otelleri,Alaçatı Otelleri}

Alaçatı Ot Festivali 2023 Ne Zaman Yapıldı?

2010 yılından bu yana sistemli bir şekilde yapılan Alaçatı Ot Festivali, ilk yapıldığında sadece 1 günlük etkinlik iken sonraları kocaman bir 4 güne dönüştü. Ta ki yüzyılın yalnızlığı pandemi gelip kapımızı çalana kadar. 2020 – 2021 yılları "Evde Alaçatı Ot Festivali" olarak online kutlanırken biraz buruk kaldık. Çünkü ne sokakların coşkusuna katıldık, ne de otları doyasıya kokladık! Geçtiğimiz sene Çeşme sokaklarında doya doya yaşadığımız Ot Festivali, bu sene 27-30 Nisan 2023 tarihinde gerçekleşti. Festivalin kurucuları arasında buluna Ayhan Sicimoğlu ve Tülün Onaer ile “Yeniden Doğuş” temasında gerçekleşen Alaçatı Ot Festivali, deprem sonra yöresel lezzetleri destekledi.

11 İlde Gerçekleşen Deprem Sonrası Alaçatı Ot Festivalinden Yöresel Lezzetlere Destek

Geçtiğimiz kış ayında Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye, Adana, Adıyaman, Malatya ve Kilis illerinde gerçekleşen deprem hepimizin içini yaktı. Deprem sonrası yaraları mümkün olduğunca sarmak için Alaçatı Ot Festivali’nde deprem bölgelerinin yöresel ürünleri sergilendi. Yemeklerinden meyvelerine, tatlılarından doğal ürünlerine doyamadığımız bu bölgelerin ürünlerinin yer aldığı stantlarda vatandaşlar destek vererek adeta bir olmaya koştu.

{search:alacati-butik-otelleri,Alaçatı Butik Otelleri}

Alaçatı Ot Festivali’nde Bu Yıl Neler Vardı?

“Yeniden Doğus” temasıyla gerçekleşen 12. Alaçatı Ot Festivali’nde paylaşarak, konuşarak, destek olarak yeniden bir olmayı deneyimledik diyebiliriz. Üşütmeyen bir bahar esintisiyle gelen maviliğin kokusunu soluyup, taş evlere sarılmış çiçeklerle renklendik. Geliş amacınız ne olursa olsun hep tatildeymiş hissi veren Alaçatı’nın başka bir yönünü keşfederek, toprağının cömertliğiyle çeşitlenmiş otlarıyla tanışıp ve bu tanışıklığı karnaval havasıyla kutladık.

{search:cesme-otelleri,cesme Otelleri}

Her sene bitkilerin tüm hünerlerini öğrenip, öğrenirken de eğlendiğimiz Alaçatı Ot Festivali’nde, ünlü şeflerin düzenlediği seminerlerde hangi bitki demlenip çay olarak içilir, hangisi çiğden yenir, yenirse ne olur genel kültürüyle donanmaya devam ediyoruz. Alaçatı Cumhuriyet Meydan Sahnesi’nde 27, 28, 29 ve 30 Nisan tarihlerinde gerçekleşen Alaçatı Ot Festivali’nde konsere, tadımlara, söyleşilere doyamadık diyebiliriz. 12. Alaçatı Ot Festivali'nin Programı ise Şöyleydi; 

27 Nisan Perşembe

  • 11:00 - 11:50 :Konser (Ruhnüvaz Quartet)
  • 12:10 - 12:45: Bendir Şov (Balçova Halk Eğitim Merkezi Bendir Grubu)
  • 13:30 – 15:00: Konser (Black Olive Jazz Quartet)
  • 15:10 – 16:20: Konser (Son Dakika Band)
  • 16:30 – 18:00: Konser (Tevfik Kulak Jazz Band)

28 Nisan Cuma

  • 11:00 – 11:50: Konser (Ruhnüvaz Quartet)
  • 12:10 – 13:00: Zeytinyağ Tadım (Alper Alhat)
  • 13:15 – 14:45: LUZ Band
  • 15:00 – 16:25: Konser (Black Olive Jazz Qintet)
  • 16:30 – 18:00: Konser (Tevfik Kulak Jazz Band)
  • 23:30 – 07:00: DJ Set (Dedexgrande)

29 Nisan Cumartesi

  • 10:30 – 11:30: Zeytinyağ Tadım (Alper Alhat)
  • 11:45 – 12:45: Konser (Sonat Sözer)
  • 13:00 – 14:10: Konser (Grup Bir Tebessüm)
  • 14:30 – 16:05: Konser (Son Dakika Band)
  • 16:30 – 18:00: Konser (Tevfik Kulak Jazz Band)
  • 23:30 – 01:00: DJ Set (Göktuğ Gönce)

30 Nisan Pazar

  • 11:30 – 13:00: Zeytinyağ Tadım (Alper Alhat)
  • 13:15 - 14:15: Veganca Şarkılar (Gülce Özen Gürkan/Doğancan Sapmaz)
  • 14:30 – 15:30: Konser (Ağaçlara Şarkı Söyleyen Kadınlar)

Alaçatı Ot Festivali’nin En Önemli Etkinliği Antakya Medeniyetler Korosu Konseri 

Festival birbirinden ünlü sanatçıları ağırlasa da herkesin kalbine dokunan depremde 7 üyesini kaybeden Antalya Medeniyetler Korosu oldu. Hem kaybettikleri üyelerini anmak hem de Hatay’ın tanıtımında yer almak için sahneye çıkan Antakya Medeniyetler Korosu konseri tüyleri diken diken ederek içimizdeki birlik duygusunu yeniden uyandırdı.

Alaçatı Ot Festivali’ne Gelmişken Bunları da Yapın!

12. Alaçatı Ot Festivali’nde Karsu ve Duman konserleri ile çoşup; Yemek atölyeleri ve lezzet yarışmaları ile hem bilgilenip hem de eğlendik. Her sene farklı katılımcı ve etkinliklerle yapılan Alaçatı Ot Festivali’nin keyfini çıkarmanın yanında Alaçatı’ya yakın rotaları keşfetmek için zaman yaratmanızı tavsiye ederiz. Çünkü biliyoruz ki çok beğenecek, muhtemelen ‘Bir daha ki sefere yine" diyerek döneceksiniz. Alaçatı’ya araçla 15 dakika uzaklıktaki Ildır bu yakın civar rotalarının en sevimli köylerinden. Erythrai Arkeolojik Ören Yeri ve bakir doğasıyla kalbinizi çelecek bu Ege köşesini zaten birçok diziden de tanıyorsunuz. Şarapsever bir festivalciyseniz ülkemizin en keyifli şarap rotalarından Urla Bağ Yolu da Alaçatı’ya araçla sadece 20 dakika uzaklıkta. Üstelik bu rotada sadece bağ evleri değil, gurme restoranlarla da karşılaşabilirsiniz.

Alaçatı Ot Festivali’ne Nasıl Gidilir?

Alaçatı Ot Festivali'ne bireysel aracınızla veya toplu taşıma araçlarıyla kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Eğer toplu taşıma aracı kullanmak istiyorsanız İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ESHOT otobüslerini tercih edebilirsiniz. Bunun için öncelikle hafta içi 06:05’de ve hafta sonu 06:00 saatlerinde başlayarak Fahrettin Altay’dan Urla’ya her 20 dakikada bir kalkan 984 hat numaralı otobüsle Urla’ya geçmeniz gerekiyor. Daha sonra hafta içi ve cumartesi günleri 08:20 ve pazar günleri 12:20 de kalkmaya başlayan 760 hat numaralı otobüs ile Alaçatı’ya geçebilirsiniz. Kendi aracınızla yolculuk yapacaksanız Konak meydanına yaklaşık 75 kilometre olan Alaçatı’ya, İzmir-Çeşme yolu üzerinden gidebilirsiniz.

Alaçatı Ot Festivali 2024 Ne Zaman?

13. Alaçatı Ot Festivali tahmini tarihleri belli oldu. Eğer Alaçatı’yı festival havasında keşfetmek, en doğalından otlara ve konserlere doymak istiyorsanız tahmini tarihi 25 Nisan 2024 olan 13. Alaçatı Ot Festivaline katılabilirsiniz.

Alaçatı'da Nerede Konaklanır?

Madem otantik dekorlu deniz kokan bir tatil beldesine geldiniz, önerimiz de Alaçatı’nın ruh halini yansıtan taş evlerde kalmanızdan yana olacak. Yalnız rezervasyon konusunda acele edin, planlamayı geç yaparsanız bölgenin en popüler aktivitesine katılmak için turlarla akın eden ziyaretçilerin kalabalığından size yer kalmayacak ve Neredekal.com’un sunduğu erken rezervasyon indirimlerini ve fırsatlarını kaçıracaksınız. İşte size aceleci davranmanız gereken muhteşem bir konaklama için 3 öneri!

{search:alacati-erken-rezervasyon-otelleri, Alaçatı Erken Rezervasyon Otelleri}

Tropicana Alaçatı

Beldenin o güzel taş evlerinden biri de burası. Alaçatı’nın merkezine yürüyerek gidebileceğiniz, çiçeklerle bezeli bahçesinde huzur bulabileceğiniz ve tertemiz yataklarında misler gibi uyuyabileceğiniz bu otel, butik bir aile işletmesi.

Alaçatı Asmalı Konak Otel

İster minicik bebeğinizle ister tek başınıza gidin, her koşulda mutlu ayrılacağınız bir otel Alaçatı Asmalı Konak. Çarşının hareketine 1 dakikada yürüyüp kavuşabilmenize rağmen odaları sessiz ve huzurlu. Üstelik kahvaltıları da hem bol çeşitli hem de doyurucu!

Alayaz Butik Otel

Toplam 7 odası bulunan bu butik otelin tertemiz odalarında konaklarken merkeze de çok yakın olacaksınız. Bahar renkli çiçeklerle sarıp sarmalanmış taş otelde aile sıcaklığıyla karşılanacak, bol çeşitli şahane kahvaltı sofralarına oturacaksınız.

Benzer Yazılar