Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Akıllardaki O Soru: Turla Gezmek Mi Bireysel Gezmek Mi?

Akıllardaki O Soru: Turla Gezmek Mi Bireysel Gezmek Mi?

Paylaş
Arzu Aksaya  
Eklenme: 24 Eylül 2020
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Akıllardaki O Soru: Turla Gezmek Mi Bireysel Gezmek Mi?
Tatil demek özünde "rahat bir zaman aralığı" anlamını barındırsa da araştırmasıyla, planlamasıyla öncesinde ciddi ciddi uğraştıran bir eylem. Bırakın senede bir tatil yapmayı, profesyonel gezgin olsanız bile oluruna bırakamıyor, program yapmak için kayda değer bir mesai harcıyorsunuz. Ulaşımıydı, konaklamasıydı derken seçenekler arasında kaybolduğunuz zamanlar da oluyor, alternatif bulamadığınız zamanlar da! Bireysel gezmenin turla gezmeyle kıyası en çok da bu durumlarda yapılıyor. Tura katılmak için arkadaşla veya aileyle olmaya da gerek yok, tek başına tura katılmak isteyenlerin sayısı da göz ardı edilemeyecek miktarda. Aslında taraf tutmaya gerek de yok, bazen öyle destinasyonlar oluyor ki avantajları, dezavantajları masaya yatırıp öyle karar vermek gerekiyor.

Korona bitip güzel günler geldiğinde gezme tozma planı yapıyorsanız, turla mı yoksa bireysel mi gezeceğiniz aslında sizin ne istediğinize ve neye öncelik verdiğinize bağlı! Peki sizin öncelikleriniz neler; turistik bir rotada her şeyin planlandığı bir gezi mi, zamanı ve rotayı sizin belirlediğiniz maceralı bir gezi mi?

TURLA GEZMENİN AVANTAJLARI

1- Kafa Yoracak Mühim Bir Mesele; Bütçe

Gideceğiniz yerin uçak bileti, transfer, konaklama vb. tüm maliyet kalemlerini topladığınızda, aynı yöne giden bir turun rakamına yaklaşıyorsanız turu tercih etmek mantıklı bir yaklaşım olabilir. Çünkü tur şirketleri toplu bilet alımları, toplu otel rezervasyonları yaptıklarından müşterilerine daha indirimli fiyatlar sunabiliyorlar. Gezmek istediğiniz rota birden fazla şehri kapsıyorsa pratiklik açısından yine turla gezmek avantajlı, böylelikle harcamalarınızı ve zamanınızı kontrol altında tutabiliyorsunuz. Bu noktada artıları ve eksileri ele aldığınız zaman turla tatile gitmek daha iyi bir alternatif olarak görünüyor. Tabii turun sizin programladığınız gün sayısına, gezi planınıza uyum sağlaması yanında iyi bir tur şirketi olması da önemli.

2- Kafam Yorulmadan Her Şey Hallolsun Diyenlerdenseniz

Başta da söylediğimiz gibi tatil planı yapmak zaman alan, araştırma gerektiren ciddi bir iş. Eğer zamanım yok diyorsanız, ya da planlamayla uğraşmak istemiyorsanız tur sizin yerinize her şeyi programlıyor. Bilmediğiniz bir yerde bilmediğiniz riskleri yaşama telaşı duymuyorsunuz. Gideceğiniz uçak, bineceğiniz transfer, gezeceğiniz yerler, kalacağınız oteller gibi birçok detayı sizin yerinize onlar düşünüyor. Size sadece programa ayak uydurmak kalıyor. Tur tatili bir yandan da kurtarıcı oluyor demek doğru olur.

3- Zamanı Yönetmek Konusunda Tedirginseniz

Tur şirketlerinin en rahat hissettirdiği durumlardan biri de zamanınızı ustalıkla yönetmesi. Uçağınız rötar yaparsa, transferiniz gecikirse bu onların sorunu! Gezeceğiniz müzenin biletlerinin alınması ya da check-out sonrası valizlerinizin durumu da öyle. Sizi bir yerden bir yere, hem de tam vaktinde ulaştırmakla yükümlüler. Yani bir nevi asiste edilen misafirler gibisiniz.

4- Her Şeyi Bilen, Anlatan ve Yönlendiren Bir Rehberi Kim İstemez Ki!

Turla gezmenin en ama en büyük avantajlarından biri de verdiği rehberlik hizmeti. Bir yere birçok kaynak okuyup gitmek yerine, tam yerinde ve tam bilenden dinlemek gibisi yok! Hem sadece anlatıcı da değiller, diyelim ki döviz bozduracaksınız nerede bozdurmalısınız ya da almanız gereken bir sipariş var nereden almalısınız, nerenin yemeği lezzetli, outletler neresi, nesi meşhur, neresi gidilesi gibi tüm soruların cevabı da onlarda! turla gezmek mi bireysel gezmek mi

{ad:0}

5- İlk Kez Yurt Dışına Çıkıyorsanız Ve İngilizce Bilmiyorsanız

Yurt dışına ilk gidişiniz olacaksa, hiç bilmediğiniz, tanımadığınız bir kültür şoku yaşamanız muhtemel. Bilmediklerinizi keşfetmek ve alışmak için günlerinizin sayılı olduğu küçük tatillerde bu yüzden turu tercih etmeniz çok doğal bir karar olabilir. Hele de İngilizce bilmiyorsanız derdinizi anlatmanız da zorlaşacak. Hoş, bazı ülkelerde İngilizce bilseniz bile sizi kurtarmayacak. Kendinizi tek başına hissetmeyeceğiniz bir grupta ve tüm sorularınızı sizin dilinizle yanıtlayan bir rehberle gezmek sizi rahatlatabileceği gibi yeni dostluklar da edindirebilir.

6- Güvenlik Açısından Tedirginlik Duyuyorsanız

Gelişmekte olan ülkelere gitmeyi planlayanlar için bu satırlarımız. Bazı destinasyonlar insanda tedirginlik uyandırabiliyor. Bireysel gittiğinizde sınır geçişleri zorluyor, rezervasyon yaptığınız bir otel olduğunu sanıyorsunuz ama otelin yerinde yeller esiyor ya da başka bir şey oluyor ve oturup dizlerinizi dövüyorsunuz. Tabii ki bunlar kötü senaryo ama olmayacak şey de değil, birçok gezgin bunları yaşadı ve yaşamaya da devam ediyor. Tur şirketleri bu ülkelerde yaşanabilecek her türlü olumsuzluğun farkında ve tedbirliler. Olası risklere karşı koruyucu ve yönlendiriciler. Risk hissediyorsanız tercihinizi turlardan yana kullanmanız da mantıklı. bireysel gezmenin avantajları

BİREYSEL GEZMENİN AVANTAJLARI

1- Özgürlüğünüze Düşkünseniz Ve Macerayı Seviyorsanız

"Zaten her şeyim programlı, biraz da akışa bırakayım" tarzında bir gezi düşlüyorsanız ve yüreğinizin götürdüğü yere gitmeyi tercih ediyorsanız zaten turla gitmek fikrini çoktan elemişsiniz demektir.

Bireysel gezilerde sadece çoktan keşfedilmişleri gezmek tanımak yerine, keşfeden bir gezgin olabiliyor, beğendiğiniz yerde dilediğiniz kadar kalabiliyorsunuz. Müze sevmiyorsanız gezmiyorsunuz, sokaklara otobüs camından bakmıyor, adım adım yürüyorsunuz. Yaşadığımız, alıştığımız yerden farklı kültürler görmek her zaman heyecan verici bir deneyim, bunu tur acentalarının zaman çizelgesine göre değil de kendi koyduğunuz zaman ölçütüne göre tecrübelemek size daha eğlenceli bir tatil imkanı sağlayacaktır. Yeni yerler görmenin faydalarından bahsetmemize gerek yok ama tur rehberinin anlattıklarını dinlemek yerine kendiniz öğrenmek için çaba gösterdiğinizde çok daha akılda kalıcı bir tecrübe olacaktır. Yani gördüm demek yerine yaşadım diyebiliyorsunuz. Turistik güzergahları izlemiyor, kendi rotanızı kendiniz çiziyorsunuz. turla gezmenin avantajları

2- Gittiğiniz Yerlerde Yeni İnsanlar Tanımak İstiyorsanız

Turla gidilen gezilerde grup içinde kaynaşmalar oluyor elbet ama onlar da tıpkı sizin gibi gezgin. Gittiğiniz yörenin yerli insanıyla kurduğunuz temas ise bambaşka. Toplu taşımada tanıştığınız, adres sorduğunuz ya da alışveriş yaptığınız kişi bir gün yurt dışındaki özlenen dost olabiliyor. Hem yaşam deneyimi katıyor hem bir dünya kapısı oluyor hem de içinizi ısıtan bir anı sahibi yapıyor. turla mı gezilmeli tek başına mı

3- Ya Da Tanımadığınız İnsanlarla Gezmek İstemiyorsanız

Her insan ayrı bir dünya. Birbirini hiç tanımayan ve tarzı belki de hiç uyuşmayan insanların aynı grupta olması bazen uyumsuzluk yaratabiliyor. Kimi hemen otele dönmeyi kimi molayı uzatmayı kimi de gidilen yerde biraz daha kalmayı talep edebiliyor. Yani tur arkadaşlığı bazen tur katlanmasına dönüşebiliyor. Münferit gezdiğinizde kimseyi beklemek zorunda değilsiniz. Kurallar yok, uyum sağlama sorunu yok!

4- Erken Kalkmak İstemiyorsanız

Bizce atalarımız haklı, erken kalkan yol alır. Tur şirketleri daha da yol almak için misafirleri erken kaldırıyor. Şehirlerin gecelerini görmek ve sindirmek için biraz sabah uykusuna ihtiyaç duyuyorsanız münferit bir turu tercih etmelisiniz.

5- Kafa Yoracak Mühim Bir Mesele; Bütçe

Başlığı yanlış okumadınız. Turla gezmek çoğu zaman daha ekonomik ama en ucuz yöntem de değil. Ucuz turlar bulunabiliyor ama turun ucuz olması en güzel imkanları sağlayacağının garantisini vermiyor. İsmi en bilindik popülerleşen tur şirketleri müşteriye güzel bir hizmet sunuyor, hatayı en aza indirgiyor ama maalesef bütçeyi de bir o kadar zorluyor. Uçak biletinizi çok erken alırsanız, hostel, motel gibi konforu olmayan yerlerde kalmaya razıysanız ya da Airbnb/Couchsurfing de bana uyar diyorsanız pekala ucuza da gezebilirsiniz. Neden olmasın!

Yorumlar

Ömür Yasemin Bayman 
16.12.2020
Bireysel tercih ederim sade odayı turla kabul ederim. Çünkü bireysel çok rahat
Nükhet Demiray 
16.11.2020
Benim tercihim bireyselden yana. Avrupa, balkanlar bireysel cok rahat geziliyor. Ama çin gibi uzakdoğu ülkelerine gidecek olsam tur tercih ederim sanirim.
anri yorohan 
09.10.2020
ikiside kabul edilebilir.Ama gideceğiniz yer,Avrupa ise bireysel gidin.Uzakdoğu veya Amerika gibi uzak destinasyon ise tur tercih sebebimdir.ben böyle çok gezdim ve memnun kaldım.
İlter 
29.09.2020
Bence turla ama bireysel gezmek.Tek sıkıntı fotoğraf çekecek birini bulamamak olabilir.:)
Gürcan AKPINAR 
28.09.2020
Tursuz kafama göre gezmek en iyisi belki bir çadır alıp kamp atmak
Daha fazla yorum gör