90'lar Dizilerini Aklımıza Getirerek Bizleri Hüzne Boğan İstanbul Semtleri

90'lar Dizilerini Aklımıza Getirerek Bizleri Hüzne Boğan İstanbul Semtleri

Paylaş
Bengi Alkaya  
Eklenme: 19 Aralık 2018
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
90'lar Dizilerini Aklımıza Getirerek Bizleri Hüzne Boğan İstanbul Semtleri
Kimimizin çocukluğunu, kimimizin gençliğini yaşadığı 90’lara hep özlemle bakıyoruz. Öyle bir dönemdi ki 90’lar, çocukların gönüllerince sokakta oynadığı belki de son dönemleri temsil ediyordu. Evlerimizin başköşesinde duran televizyonlar ise o dönemler akşamları aile ile bir araya gelinip hep birlikte yapılan bir aktivite konumundaydı. Belki de bu yüzden 90’lar dizileri bizde hep bir aile sıcaklığı uyandırdı ya da dizilerin kendisi zaten bu sıcaklığa hep sahipti. Gelin birlikte bu dizilerin İstanbul’un hangi semtlerinde çekildiğine bakıp, geçmişe sıcacık bir yolculuk yapalım.
1 – Süper Baba / Çengelköy süper baba nerede çekildi

{ad:0} Yeni Türkü’nün Bana Bir Masal Anlat Baba, şarkısıyla özdeşlemiş ve sadece bu şarkıyla bile bizi bir hüzne boğmayı başaran Süper Baba, 3 çocuklu bekar bir babanın zaman zaman güldüren zaman zaman ağlatan yaşamını konu alıyor. Yapım yılı 1993 olan Süper Baba 4 yıl süren yayın hayatı boyunca izleyiciler tarafından da çok sevildi. Çekimlerimin Çengelköy’de yapıldığı dizide sık sık gördüğümüz Çınaraltı Kahvesi’nin yerinin bizde hala ayrı olmasının sebeplerinden biri Süper Baba’dır.
2 – İkinci Bahar / Samatya ikinci bahar nerede çekildi

Başrollerini Şener Şen ile Türkan Şoray’ın paylaştığı ve kadrosunda onlarca değerli oyuncu barındıran bir diziydi İkinci Bahar. Eşini kaybetmiş, kızlarıyla yaşayan bir kebapçı olan Ali Haydar ile dükkanında çalışmaya başlayan Hanım’ın aşkları etrafında dönen bu dizi, acısıyla tatlısıyla pek çok hayat hikayesini bizlere sundu. İkinci Bahar’ın çekildiği ve Ali Haydar’ın kebapçısının olduğu yer İstanbul’un en eski semtlerinden Samatya’da yer alıyor. Daha önce hiç Samatya’ya gitmemiş olsanız bile çok yakında tanıdığınızı ve oradan defalarca geçtiğinizi hissetmeniz oldukça normal. Çünkü 1998 yılından 2001 yılına kadar geçen sürede tüm sıcaklığıyla dizi adeta ailemizden biri gibi olmayı başardı.
3 – Çiçek Taksi / Kavacık çiçek taksi nerede çekildi

Her karakterinin ayrı bir yaşam öyküsünün olduğu ve taksicilikle sürdürdükleri yaşamlarında karşılaştıkları ilginç, zaman zaman komik ve trajik olayları konu alan Çiçek Taksi, 1995 yılında hayatımıza giren dizilerden biri. Çekimleri Beykoz-Kavacık’ta yapılan dizide bulunan durak ise bugün hala Çiçek Taksi ismiyle hizmet vermeye devam ediyor. Keşke durağı ziyaret ettiğimizde dizinin Ramço’su Erol Günaydın’ı durakta bulabilsek öyle değil mi?
4 – Mahallenin Muhtarları / Maltepe mahallenin muhtarları nerede çekildi

Gün geçtikçe yitirmekte olduğumuz mahalle kültürünün en güzel anlatıldığı dizilerden biri olan Mahallenin Muhtarları, Fadime’si, Temel’i, Muhtar Bey’i ile 1992 yılından 2002 yılına kadar tam 10 sene boyunca her hafta evlerimize konuk oldu. Dizinin böyle uzun sürmesinin ona bu kadar bağlanmamıza etkisi olsa da aslında mahalledeki o sıcaklığın bizi kendisine çektiğini söyleyebiliriz. Dizinin çekimleri Maltepe’de Beşçeşmeler Mahallesi’nde yapılmış. Olur da günün birinde yolunuz düşerse çok yakından tanıdığınız o sokakta bir anı fotoğrafı çektirmeyi unutmayın.
5 - Bizimkiler / Suadiye bizimkiler nerede çekildi

Bir apartman dairesinde yaşayan 7 farklı ailenin yaşamını konu alan Bizimkiler’in ilk yayın tarihi 1989 yılı olsa da 2002 yılına kadar sürmesi sebebiyle bu listede olmayı fazlasıyla hak ediyor. Uzun süren yayın hayatı boyunca büyük, küçük demeden herkesin bir dönem seyrettiği bir dizi olan Bizimkiler Suadiye’de yer alan bir apartman dairesinde çekilmiş. Bizim için ayrı bir önemi olan bu apartman ise bugün hala eski yerinde duruyor.
6 – Kaygısızlar / Cihangir kaygısızlar nerede çekildi

Dönemim favori dizilerinden biri olan Kaygısızlar’da, 3 eşli ve 36 çocuklu olan Memnun Kaygısız’ın geçim derdi nedeniyle bütün ailesiyle birlikte, İstanbul’da yaşayan asker arkadaşının evine yerleşmeleriyle sürüp giden öyküsü anlatılıyor. 1994 yılında başlayan ve 4 sezon boyunca devam eden dizi bugün hala çok seven bir izleyici kitlesine sahip. Kaygısızlar’ın çekimlerinin büyük bir kısmı ise Cihangir semtinde gerçekleştirilmiş. Hatta Memnun’un su istasyonunun olduğu dükkan bugün emlakçı dükkanı olarak ayakta duruyor.
7 – Şaşıfelek Çıkmazı / Üsküdar şaşıfelek çıkmazı nerede çekildi

Şaşıfelek Çıkmazı 1996-1998 yılları arasında kısa süren bir yayın hayatına sahip olsa da çok sevilen ve benimsenen dizilerden biri olmayı başardı. Farklı karakterlerin aşklarını, acılarını paylaştığı ve aralarında kopmaz bağın olduğu bir mahalle dizisi olan Şaşıfelek Çıkmazı, kısa sürede kalbimizde yer edinen bir mahallede geçiyordu. Bu mahalle ise Üsküdar’da yer alan Gülfem Hatun Mahallesi olarak biliniyor.

Yorumlar

Gülsen Gültekin 
20.11.2020
Ne iyi edip te, gitmişim bu güzel yerlere... Güzel memleketimin nezih yerleri. Şimdi ne yazık ki, Covit-19 bizleri evlerimize hapsetti. Hazırladığınız detaylı gezi rehberinin bilgisi doğrultusunda gezecek çok yer var. Nasip olursa gitmek gezmek, görmek, keşfetmek çok güzel olacak. Emekleriniz için teşekkürler...?
Özkan Hacıoğlu 
20.12.2018
Yıllardır aklımda olan ve sürekli gitme planımı ertelediğim Samatya'daki Ali Haydar Ocakbaşı'na gitme planımı tetikleyen bu çok keyifli içerik için elinize sağlık. Bu arada bu akşam için rezervasyon yaptım ve sonunda gerçekten nihayet gidiyorum. Benim yorumumdan önceki "Perihan Abla" göndermesine, çekildiği yeri çok farklı bulmasam da dizinin bizde bıraktığı lezzet açısından katılıyorum.
Ahmet Saraçoğlu 
20.12.2018
Hüseyin kardeş, Perihan Abla 90'lar değil 80'ler dizisi yalnız. Başlığı okursan 90'lar demişler. O yüzden yer verememişlerdir. Okumadan araştırmadan yorum yapmaya bayılıyorsunuz. Bengi Hanım'ın da eline sağlık, duygusal bir yazı olmuş. Ağladım, teşekkürler.
Hüseyin GÜNER 
20.12.2018
Kuzguncuk'ta çekilen Perihan Abla dizisini unutmayalım.