Aylar süren çarpışmalarda bir gün bile olsa umudunu yitirmeyen Türk askerleri, 18 Mart 1915 tarihinde boğaza döşenen mayınlar ve Nusret Mayın gemisi ile inanılmaz bir başarı elde etti. 9 Ocak 1916 tarihinde zaferle sonuçlanan bu savaşta yetersiz imkanlara rağmen ülkemizi düşman işgaline karşı koruyan kahramanlarımızı saygı ve minnetle anıyoruz.
Keşif Rehberi’mizde bulunan Çanakkale Zaferi'nin İzinde Çanakkale'yi Keşfedin ve 18 Mart Ruhunu Anlamak İçin Çanakkale'de 1 Gün adlı yazılarımızı okuyarak 18 Mart Çanakkale Şehitlerini anma Gününü tüm detaylarıyla okuyabilir, Çanakkale’nin önemli noktalarını keşfedebilirsiniz.
Verilen mücadeleyi açık bir şekilde gözler önüne seren, her bir köşesindeki anı ve detaylarla etkileyici bir atmosfer sunan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Çanakkale Savaşı’nı anlamak için kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında geliyor.
Milli park içinde bulunan ve savaşta şehit olan Türk askerleri anısına yapılan Şehitler Abidesi, tüyleri diken diken eden bölgede tüm heybetiyle varlığını koruyor. Şehitlerimizi anmak için gezinize ilk olarak bu noktadan başlayabilirsiniz.
Conkbayırı Atatürk Zafer Anıtı, Kültür Bakanlığı tarafından Anafartalar Grup Komutanı Albay Mustafa Kemal’in yönettiği ve savaşın kilit noktalarından olan Conkbayırı taarruzu anısına yaptırılmış. Savaşta bir şarapnel parçasının Mustafa Kemal’in göğsüne isabet ederek oradaki saatini parçalamasını konu alan anıt ve çevresinde duygulanmamak elde değil.
Kabatepe-Conkbayırı yolu üzerinde yer alan 57. Piyade Alayı Şehitliği, savaş sırasında kahramanca savaşmış ve Arıburnu Cephesi’ndeki Anzak çıkarmasını durdurmuş 57. Piyade Alayı için yapılmış. Büyük kayıplar veren bu alayın anıtı, açık namazgah, şadırvan ve mezarlıktan oluşuyor.
Çanakkale Savaşı denilince Seyit Onbaşı’yı kim anmaz! Seyit Onbaşı Anıtı, 200 kilodan fazla bir ağırlığa sahip olan mermiyi sırtında taşıyarak üç kez ateşlemiş olan Seyit Onbaşı anısına yapılmış. Anıta yakın bir konumda ise Seyit Onbaşı’nın şehit arkadaşlarının bulunduğu Mecidiye Tabyası Şehitliği bulunuyor.
Eceabat tarafında, Seddülbahir Köyü’nde, Ertuğrul Koyu’na hakim bir tepede bulunan bu şehitlik, 25 Nisan 1915 tarihinde çıkarma yapan İngiliz kuvvetlerine karşı kahramanca savaşan ve büyük kayıplar veren Yahya Çavuş ile takımı adına yapılmış. Tüm Gelibolu’da olduğu gibi burada da sözler kifayetsiz kalıyor.
Fatih Sultan Mehmet tarafından, İstanbul kuşatması sırasında Bizans İmparatorluğu’na gidebilecek yardımları engellemek için inşa edilen Kilitbahir Kalesi, günümüzde müze olarak kullanılıyor. Koruma altındaki kalede tarihe doğru bir yolculuk yapabilirsiniz.
Cephede savaşan askerler yalnız değildi. Ülkenin dört bir yanında mücadele eden vatanseverler, özellikle düşmanın yanıbaşındaki Çanakkale köyleri, canlarını ortaya koyarak vatanlarını korumaya çalıştılar. Alçıtepe, Behramlı, Kocadere, Bigalı gibi destan yazan Çanakkale köyleri, yazımızda bahsettiğimiz yerler bu tarihi savaşta düşmana karşı kahramanca savaştı. Günümüzde bu köyleri ve içinde yer alan müzeleri gezmeniz mümkün.
Çanakkale Savaşı’yla ilgili çeşitli bilgi ve detayın yer aldığı pek çok müze, hem Çanakkale hem de Gelibolu Yarımadası’nda ziyaretçilerini bekliyor. Namazgah Tabyası Müzesi, Alçıtepe Salim Mutlu Müzesi, 1915 Seddülbahir Savaş Malzemeleri Müzesi, Bigalı Köyü Atatürk Evi Müzesi, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi (Simülasyon Merkezi), Çanakkale Merkez Savaş Müzeleri ve Anadolu Hamidiye Tabyası Müzesi gibi pek çok müzeyi bu bölgede ziyaret edebilirsiniz.
Adına türküler yazılan ve özellikle hüzünlü Çanakkale Türküsü’nün geçtiği yer olan Aynalı Çarşı, kentim simgeleri arasında yer alıyor. Çanakkale’nin en eski alışveriş merkezi olan Aynalı Çarşı’da giyecek ve yiyecek anlamında pek çok seçenek bulunuyor. Siz de bölgeye gelmişken türkünün geçtiği bu çarşıyı ziyaret edebilirsiniz.
Her sene kahraman şehitlerimizi anmak ve kısıtlı imkanlarla kazanılan zaferi kutlamak için 18 Mart tarihinde pek çok ilde etkinlikler düzenleniyor. Özellikle yerli ve yabancı turistlerin Çanakkale’ye akın ettiği bu dönemde, 18 Mart Stadyumu’nda törenler gerçekleşiyor ve anma törenleri Şehitlik Abidesi ziyaretiyle son buluyor. İstiklal Marşı ile başlayan etkinlikler, konserler, şiir dinletileri, türküler ve piyeslerle son buluyor. Pandemi sebebiyle ara verilen anma törenleri için bu sene bir açıklama yapılmasa da, şehitlerimizi her daim anmak ve onlara dua etmek boynumuzun borcu.
İstanbul-Gelibolu arası yaklaşık 5 saat sürüyor. Yarımada’daki şehitlikleri gezdikten sonra feribotla Çanakkale tarafına geçebilirsiniz. Kara yolu yerine hava yolunu tercih etmek isterseniz, THY’nin İstanbul’dan Çanakkale’ye direkt uçuşu bulunuyor. İstanbul dışından gelecekler için de Türkiye’nin hemen hemen her yerinden Çanakkale merkeze giden otobüsler mevcut.
Çanakkale konaklama anlamında pek çok seçenek sunuyor. Gelibolu tarafında konaklamak isterseniz denize sıfır konumda olan Şahi Orfoz Otel ya da merkezde yer alan Gelibolu Dilmaç Otel’i değerlendirebilirsiniz. Çanakkale şehir merkezinde konaklamak isterseniz Hotel Kale 17 ya da Troia Tusan Hotel güzel bir seçenek olabilir. Daha detaylı bilgi için Çanakkale Otel Rehberi adlı yazımıza bakarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
Etkileyici bir atmosferde ziyaretçilerini geçmişe götüren ve bu vatan uğruna hiç düşünmeden canlarını feda eden şehitlerimiz için inşa edilen anıtlar, onları anmak ve o zor günleri hatırlamak için kesinlikle ziyaret edilmeyi hak ediyor. Tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun…