Ürgüp’te Ne Yapılır? Ürgüp'e Gitmişken Yapılması Gerekenler

Ürgüp’te Ne Yapılır? Ürgüp'e Gitmişken Yapılması Gerekenler

Paylaş
Arzu Aksaya  
Eklenme: 21 Mayıs 2021
 • Son Güncellenme: 16 Ekim 2023
Ürgüp’te Ne Yapılır? Ürgüp'e Gitmişken Yapılması Gerekenler

İster kışın gidin ister yazın, her haliyle başka güzel Kapadokya! Ve bu güzelliğin kalbi de yeryüzüyle gökyüzünün tek yürek seyrini izleyebileceğiniz Ürgüp. Anadolu’nun orta yerinde oya gibi işlenmiş coğrafyasıyla göz kırpan Ürgüp’ü biraz tanımak için, hem gecesini yaşamanız hem de sabahına uyanmanız gerekiyor. Gecesi inerken kızıla boyanan, sabahı ışırken de balonla dolan Ürgüp gökleri tarihin en derinlerindeki onlarca medeniyeti de yakinen tanıyor.

{ad:0}

Hazır bu kadar anlatmışken, Ürgüp’e gitmek için plan yapıyorsanız ya da çoktan planladınız da yola çıkmayı bekliyorsanız tadına varmadan, yaşamadan dönmeyin diyeceğimiz öyle çok şey var ki bu küçücük yerde! Nerden başlasak, nasıl anlatsak…

Kızılçukur Vadisi’nde Günbatımını İzleyin

günbatımı

Destansı günbatımlarıyla Ürgüp’teki vadiler arasında açık ara önde olan Kızılçukur Vadisi’nin kızılına boyanmadan ve büyüsünü yaşamadan dönmek olmaz. Hele ki aşıksanız, hele ki yanınızdaysa aşkınız hiç olmaz. Onca turisti geride bırakıp tepelerde en güzel köşeyi kapmak ve güneş batarken kaçırmamak için erken yol alın.

Sabahın Erken Saatlerinde Balonları İzleyin balon

Bin şükürle uyanılan sabahların hakkını veren bir yer Ürgüp. Odanızın camından, dışarıdaki bir banktan veya içinizden bir fısıltı Turgut Uyar’ın göğe bakalım dizelerini söylediğinde göreceksiniz sabahın erkenci balonlarını. Onları gökyüzüne bakıp izlemek ya da içindeyken yeryüzünü seyretmek ise sizin tercihinize kalmış. Bir balon turuna katılmak için sabah gün doğmadan uyanmanız ve kalkış alanında olmanız gerekiyor. Fiyatlar ise Euro üzerinden hesaplanıyor.

Kapadokya Balon Turu Hakkında Bilmeniz Gerekenleri de keşfedin!

Tarihin Derinliklerine İnin yeraltı şehri

Hristiyanlığın henüz kabul görmediği ve Hristiyan olanların saklanmak zorunda kaldığı çok eski dönemlerin hikayecisi Kapadokya. Ürgüp ve yakınları da ilk Hristiyanlardan kalan kiliseler, şapeller ve yeraltı şehirleriyle dolu. Mesela ilçeye 18 km mesafede bulunan Mazı Yeraltı Şehri’ni gezdiğinizde bu hikâyenin içine siz de girmiş oluyorsunuz. Eskilerde bir Rum Köyü olan Mustafapaşa’ya gittiğinizde ise kiliselerin süslemelerindeki sanatı hayranlıkla izliyorsunuz. Ürgüp Müzesi’nde bölgenin arkeolojisini ve etnografyasını tanırken, Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi’nde de yöreye özgü bez bebeklerle tanışıyorsunuz.

Vadilerde At Sürün, ATV Safarilerine Katılın at

Kapadokya demek Güzel Atlar ülkesi demek. Ürgüp’te at binmek de hem vadilerin çağrısına icazet hem de bir ata geleneği olsa gerek. Vadilere yakın çiftliklerden kiralayacağınız atlarla araçların giremediği birçok yere girebilir, başka yerlerde pek mümkün olmayan farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. Çiftlik atları uysal ve eğitimliler. Daha önce hiç binmemiş olsanız da yadırgamadan sakin sakin gezebiliyorsunuz.

Ardınızda tekerlek tozu bırakmak isterseniz ATV’li bir tura da katılabilirsiniz. Ürgüp’te doğa safarileri için en uygun ve en çok tercih edilen yer ise Pancarlık Vadisi. Bu vadide at ve ATV sürmek kadar yürüyüş yapmak da insana kendini muhteşem hissettiriyor.

Ürgüp Vadileri Hakkında Her Şey içeriğimizi de okumadan geçmeyin.

Mağara Otellerde Konaklayın

otel

Ürgüp’te tarzınıza, bütçenize uygun birçok konaklama alternatifi var. Ama dünyanın hiçbir yerinde peribacasına oyulmuş bir otelde uyuyup uyanmak gibi bir konfor yok. Kışın sıcak, yazın serin olan odalarının pencereleri hele bir de Erciyes’e ve vadilere açılıyorsa keyfine diyecek de yok. Mesele sadece uyumak değil, uyanıkken bir rüya yaşamak!

{search:urgup-otelleri,Ürgüp Otelleri}

Kapadokya Şaraplarının Tadına Bakın

Ürgüp’ün içinde her daim tadım yapabileceğiniz ve beğendiğinizde satın alabileceğiniz birçok şarap dükkanı var. Yöre, üzümünü üretip şarabını da kendi yapıyor. Kızılçukur Vadisi’nde günbatımını ya da eşsiz Kapadokya manzarasını izlerken anınızı özel kıldığı kadar, kışın karlı Kapadokya’nın ayazında da sıcacık bir kadeh içinizi ısıtabiliyor.

Testi Kebabı Yemedim, Demeyin testi kebabı

Ürgüp’ün mutfağı İç Anadolu lezzetlerinin geçit töreni gibi. Kabak çiçeği dolması, saç tavası, çömlekte pişen kuru fasulyesi oldukça meşhur. Ama testi kebabının misafir sofralarında çok ayrı bir yeri var. Testinin içinde ve taş fırında uzun süre pişirilerek yapılan bu kebabın tadı damakta, sunumu da akılda kalıyor. Kebap masanıza tabakla değil testiyle geliyor ve önünüzde kırılarak servis ediliyor. Lezzetinin testi elbette size kalmış, bize sadece afiyet olsun demek düşüyor.

Bir Peribacası Masalı Yaşayın pembe vadi

Kapadokya zaten masal! Ama peribacalarının o bilindik formatı dışında sanki canlıymış da birden taşa dönüşmüş gibi durduğu bir vadisi var ki gerçekten masal yazdırıyor. Vadinin girişindeki peribacası bir deveye benzetiliyor mesela, içerilere girince de hepsi ayrı ayrı şekilleniyor ve kime benzettiyseniz o oluveriyor. Bir tavşan, bir katar ya da komşunun oğlu! Bu vadiye bu özelliğinden dolayı Hayal Vadisi de deniyor. Hem şaşırmak, hem eğlenmek hem de bol fotoğraf çekmek için uğranası vadi Ürgüp’ün de pandorası!

Üç Güzelleri Keşfedin peribacası

Kapadokya’nın kartpostal yüzü olan Üç Güzeller, peribacalarının da çekirdek ailesi. Şapkalı peribacalarının en güzel örnekleri de diyebileceğimiz bu mazbut aile Ürgüp’ün hemen girişinde karşılıyor sizi. Bölgeye giden milyonlarca turistin görmeden gitmediği Üç Güzellerin ardından batan güneşin manzarası de en az onlar kadar güzel.

{search:kapadokya-otelleri,Kapadokya Otelleri}

Gece Eğlencelerinin Tadını Çıkarın gece kapadokya

Pandemi var ne eğlencesi diyenlere biraz vitaminler, moraller verelim ve bunlar da elbet geçecek diyelim. Bugün bir pistte dans edemiyor olsak da bir gün hıncını pek ala çıkaracağız. Ürgüp’ten alacağımız olsun! Barları, restoranları, kulüpleri ve Türk geceleriyle bizi biraz beklesin!

Kapadokya'nın En İyi Turizm Köyü: Mustafapaşa'yı Keşfedin! içeriğimizi de okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Guzin Bay Bayraktarlar 
22.05.2021
Çok güzel bir yazı olmuş. Önerileriniz için teşekkür ederim oldukça açıklayıcı olmuş.