Osman Bey döneminde yoğun Türk akınlarına uğrayan Mudurnu, Samsa Çavuş ve Köse Mihal'in rehberliğinde Osmanlı Beyliği'nin ilk topraklarına katılır. I. Murat Döneminde, Osmanlı Devletinin ilk düzenli ordusunun temeli olan "Yaya Örgütünü" oluşturan ve yine Osmanlının ilk Maliye Hazine örgütünü kuran Halil Hayrettin Paşa (Çandarlı Kara Halil) Mudurnu'ludur. Şeyh Fahreddin-i Rumi'nin öğrencisi olup, Mudurnu ahi örgütlerinde yetişen Çandarlı, daha sonra Osmanlı'nın ilk veziri olacaktır.
Yıldırım Beyazıt döneminde yapılan Yıldırım Beyazıt Camii (1374) ve Yıldırım Beyazıt Hamamı (1382) altı yüz yıldır ayakta durmaktadır. Fetret Devrinde güvenli bir Osmanlı beldesi olarak bilinen Mudurnu, Şehzade Mehmet Çelebi ve Emir Süleyman'a bir dönem sığınak olmuştur. 30 Ekim 1918 Mondros Ateşkes Antlaşması sonrasında Anadolu, işgal edilmeye başlanmıştır.
Mudurnu ve yöresindeki yurtsever güçler, Osmanlı Teşkilatı Mahsus Lideri Kuşçubaşı Eşref öncülüğünde 30 Mayıs 1919'da "Mudurnu Redd-i İlhak Cemiyeti"ni, 20 Ekim 1919'da "Mudurnu Müdafa-i Hukuk Cemiyeti"ni kurarlar. Anadolu isyanının alevlenmeden söndürülmesini amaçlayan İtilaf Devletleri ve Osmanlı saray yönetiminin siyasi ve dini etkisi ile örgütlenen hilafet ve şeriat yanlısı gerici kuvvetler, 21 Nisan 1920'de Mudurnu şehir merkezini basarak, Kaymakam Ali Nail'i ve Savcı Salih Zeki Bey'i hapsederler. Kaymakamlık makamına çevre köylülerinden Hacı Hamdi'yi oturturlar.
Kuva-i Milliyeciler şehri terkederler. 4 Mayıs 1920'de Mudurnu'ya gelen Çolak İbrahim Bey kuvvetleri Mudurnu'yu hilafetçilerin elinden kurtarırlar. Çevre köylüleri tekrar toparlayan Düzce ve Bolu isyancıları 13 Mayıs 1920'de tekrar Mudurnu'yu kuşatırlar. 13 - 14 - 15 Mayıs günleri boyunca devam eden çatışmalar sonrasında, şehir halkı topyekün Kuva-i Milliye saflarında yer alır ve hilafet kuvvetleri dağıtılır.
Dursun korkmaz - 16 Temmuz 2020, Perşembe 20:17
Göl güzel ama yolu berbat. Alkol alıp yüksek sesle müzik dinleyenler bol halde mevcut. O yola değer mi derseniz değmez derim
HİDAYET YÜKSEL - 13 Mart 2018, Salı 18:39
Doğa harikası bir yer, ne yazık ki iki ayaklı yaratıklar çevredeki ağaçları ve doğayı katlediyorlar. 2017 Mayıs ayında gittiğimde mangal yakmak için çam ağaçlarının gövdesini çıra malzemesi olarak kullanmışlar, ağaçların gövdeleri yarıya kadar yok olmuş. Çevreyi de pislik götürüyor, denetim yetersiz.
Fadile Ceyhan - 22 Ekim 2017, Pazar 22:05
Yaklaşık 650 yıldır ibadet edilen bir mekanda namaz kılabilmek özel, güzel bir duygu... Hanımların girişi yandan ama caminin içinde namaz kılabiliyorsunuz. İmamın okuyuşu güzel. Cemaat de çok az değildi. Hatta minik bir çocuk vardı ki bu hoşuma gitti.
ismail EREN - 22 Ekim 2015, Perşembe 16:27
Geçmişimizin kültür mirasına sahip olmak, bizim en büyük övüncümüzdür.
cengiz keskin - 4 Ekim 2015, Pazar 23:34
Her yıl Temmuz ayının ilk pazar günü bayram yapılmaktadır. Katılım 5000 kişi yemekli, mevlütlü.
murat tasdelen - 14 Ocak 2015, Çarsamba 12:46
Çok güzelmiş gerçekten. Yeni tayin oldum, yarın Mudurnu'dayım.
6 Kullanıcı Yorumu