Masmavi Denizinde Ruhunu Dinlendirmek İsteyenlere: 3 Günlük Foça Tatili

Masmavi Denizinde Ruhunu Dinlendirmek İsteyenlere: 3 Günlük Foça Tatili

Paylaş
Bengi Alkaya  
Eklenme: 09 Temmuz 2019
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Masmavi Denizinde Ruhunu Dinlendirmek İsteyenlere: 3 Günlük Foça Tatili
Yaz sezonu gelip çattığında güzel bir tatilin kapıları hepimize aralanıyor. Valizleri doldurup güneşlenebileceğimiz sakin bir yerlere çekilmek isteyebiliyoruz. Ne şanslıyız ki ülkemizin dünyaya bedel güzellikleri keşfetmekle bitmeyecek kadar fazla. Hem bu güzellikler hem de köklü tarihi ve atmosferi sayesinde yabancı ülkelerin de dikkatini bir hayli çekmekte. Fakat Ege kıyılarımızın ucunda, İzmir’in ötesinde öyle güzel bir yer var ki yaz hakkında bildiğiniz her şeyi unutturabilir. Evet, Foça’dan bahsediyoruz. Tüm yaz güzelliklerinin birleştiği, göz alıcı Foça’dan.

Foça Nasıl Bir Yer?

Foça yaz tatilinizi zevkli bir şekilde geçirebileceğiniz hem eğlenceli hem de aktivite dolu bir bölge. MÖ 11. Yüzyıla, İyonyalılara kadar ulaşan köklü bir tarihi var. Bunu her sokağında, her manzarasında hissedebiliyorsunuz. Sabit bir şekilde oturup denizi izlerken bile yaz havasının teninizi sardığı, alıp götüren bir atmosfere sahip Foça. Bu tarihi daha fazla hissetmek isterseniz Eski Foça olarak adlandıran bölgeye de uğrayabilirsiniz.

2021 verilerine göre 33.611 kişilik bir nüfusa sahip olan Foça, güneşin ve denizin tadını harika koylarda çıkarabileceğiniz en güzel tatil yerlerimizden biri olarak ön plana çıkıyor. Tarihi güzelliklerini koruyarak modern turizme uyum sağlayabilen eğlenceli bir bölge. Foça’da Ege mutfağının klasikleşmiş birbirinden güzel lezzetlerini deneyip harika doğasının tadını çıkarabilirsiniz. Dilerseniz gelin Foça tatilinizde sizi neler bekliyor, biraz daha yakından bakalım.

{ad:0}

Foça’da Gezilecek Yerler Nelerdir?

eski foça

Foça gezilecek yerler bakımından gerçekten de kendine has seçeneklere sahip. Bölge genelinde yapılacakları düşündüğümüzde ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim yaşatacağı pek çok durak mevcut. Foça Takım Adaları'nı ziyaret edebilir, aşağıda değineceğimiz destinasyonları da listenize ekleyebilirsiniz. İşte onlardan bazıları;
  • Beş Kapılar Kalesi ve Surları: Foça tarihi yerler bakımından oldukça önemli bir bölge. Antik Çağ’dan kalan ve o dönemde bölgeyi koruyan Beşkapılar Kalesi, ismini sizin de ilk fırsatta gözünüze çarpacak olan 5 adet kapısından alıyor. Antik Çağ’da Athena Tapınağı’nın bulunduğu alanı kaplayan kalenin iç kısmında ise Türk hamamı kalıntılarına rastlanıyor. Kale, Eski Foça sahilinde yer alıyor ve bize göre özellikle gün batımında görülmesi gereken bir güzelliğe sahip.
  • Kozbeyli Köyü: Eğer Foça’ya daha önce gitme şansınız olduysa Kozbeyli Köyü’nün ismini mutlaka duymuşsunuzdur. Burası dibek kahvesiyle bir hayli ünlü olan Şakir’in Kahvesi’ne ev sahipliği yapıyor ve yolu buraya düşenler köyden bir kahve içmeden ayrılamıyor. Köyü Eski Foça’nın bir minyatürü gibi düşünebilirsiniz. Tabi çok daha sessiz ve sakin hali… Dilerseniz Foça piknik alanları içerisinde yer alan bu köyde kendi yiyecek ve malzemelerinizi getirerek piknik de yapabilirsiniz.
  • Eski Foça Sokakları: Eski Foça Sokakları, Foça’nın biraz daha dışında kalan tarihi bir bölge. Tarihi değer taşıyan eski mimarideki evler ve kıvrımlı sokaklar arasında yürürken yüzyıllık tarihi tüm bütünlüğüyle hissedebiliyorsunuz. İnsanı adeta büyüleyen cinsten. Burada yapacağınız yürüyüşler boyunca birbirinden güzel fotoğraflar da çekebilirsiniz. Aynı zamanda alışveriş yapabileceğiniz güzel hediyelik dükkanları ve kahvaltı servisi yapan mekanlar da bulabilirsiniz. Yel değirmenlerinin yanından günbatımının muhteşem göründüğünün de altını çizelim.
  • Foça Yeryüzü Pazarı: Bildiğiniz üzere Foça, Fast Food karşıtı olan ve lokal ürünlerin kullanımını destekleyen Slow Food akımının temsilcilerinden biri. Bu da ilçeye bir organik pazarın ne kadar yakışacağının kanıtı aslında. İşte Foça Yeryüzü Pazarı da organik ürünlerin yer aldığı, uzun zamandır aradığınız o doğallığı bulacağınız pazarlardan biri ve tabi ki vaktiniz olursa mutlaka uğramanız gereken yerlerin başında geliyor.

Gezilecek diğer yerleri keşfetmek için Foça Gezilecek Yerler ve Tarihi Yerler adlı sayfamıza da göz atabilirsiniz.

Foça’nın En Güze Plaj ve Koyları Nelerdir?

foça plajları

Fotoğraf: nextdestination Yaz sezonu olunca ilk aklımıza gelen şey hiç şüphesiz deniz ve güneş oluyor. Foça İzmir'de denizin tadını doyasıya çıkarabileceğiniz plajlar bakımından oldukça zengin. Biz favori koy ya da plajı belirlemek konusunda bir hayli zorlanmakla birlikte, bugüne kadar Foça deniziyle ilgili duyduğumuz tüm övgüleri hak ettiğini söyleyebiliriz. Bu plajlar içerisinde Hanedan Beach listenin en başında gelen favori duraklardan biri. Girişin ücretli olduğu Hanedan Beach, şezlong, şemsiye ve yiyecek-içecek hizmeti veren bir tesise ev sahipliği yapıyor. Bunun yanı sıra Foça'da mutlaka görmeniz gereken plaj ve koylar listesini şu şekilde sıralayabiliriz;
  • Çanak Koyu,
  • Sazılıca Koyu'ndaki plajlar,
  • Mambo Beach Club,
  • Voodoo Beach
  • Yeni Foça Halk Plajı.

Foça’da Yapılacak Aktiviteler

siren kayalıkları foça

Foça’da yapabileceğiniz pek çok aktivite mevcut. Hem doğal güzelliklerin tadını çıkarıp hem de zevk aldığınız şeyleri yaparak güzel vakit geçirmeniz için sunulmuş bir nimet gibi. İşte Foça’da yapılacaklar;
  • Tarihi Yürüyüşler Yapın: Eski Foça sokakları daha önce de değindiğimiz gibi bölgenin tarihi dokusunu hissedebilmeniz için en güzel yer. Sakin bir atmosferin ve doğal güzelliklerin hüküm sürdüğü Eski Foça bölgesinde yürüyüşler yapmak kesinlikle listenizin ilk sırasında yer almayı hak ediyor.
  • Siren Kayalıklarında Tekne Turu: Eğlenceli bir tekne turu, yaz tatilinizi unutması zor bir hale getirmenin en güzel yollarından biri. Tekne turlarında hem eğlenebilir hem de birbirinden güzel koyları keşfedebilirsiniz. Foça’da ise rotası Akdeniz foklarını görebileceğiniz Siren Kayalıklarını kapsayan tekne turlarına katılıp güzel anılar biriktirebilirsiniz.
  • Klasik Dondurma Lezzetini Deneyin: Foça’nın dondurması aslında bir hayli ünlü. Köklü işletmelerin de çoğu bu lezzeti hakkını vererek yerine getiriyor. Geziniz esnasında kesinlikle denemenizi tavsiye ederiz.
  • Plajların Tadını Çıkarın: Elbette söylemeye gerek bile olmayabilir ama Foça plajlarının tadını çıkarın. Tadını çıkarın derken gerçekten de yarın yokmuşçasına çıkarın. Plajlar o kadar güzel, deniz o kadar berrak ve güneş o kadar güzel parlıyor ki yaz mevsimini bile tekrardan keşfedebilirsiniz.
  • Yeryüzü Pazarı’nı Ziyaret Edin: Yeryüzü Pazarı, Foça’da yaşayan yerlilerin kurduğu organik bir pazar. Başka hiçbir yerde bulamayacağınız el yapımı ürünleri buradan satın alabilirsiniz. Ekmek, tarhana, reçel, bal, peynir gibi aklınıza ne geliyorsa Yeryüzü Pazarı’nda bulabilirsiniz.
  • Yel Değirmeni’nde Günbatımı: Eski Foça’da yer alan yel değirmenlerinden günbatımı o kadar güzel gözüküyor ki büyülenmiş gibi hissedebilirsiniz. İsterseniz fotoğraf çekebilirsiniz isterseniz de anın tadını çıkarabilirsiniz fakat Foça’ya gitmişken bu manzarayı kesinlikle görmelisiniz.

Foça'ya Nasıl Gidilir?

foçaya ulaşım

İstanbul'dan yola çıkanlar kısa sürede İzmir'e ulaşmak istiyorlarsa Bursa Osmangazi Köprüsü'nü kullanarak İzmir Foça'ya yaklaşık 5 - 6 saatte ulaşabiliyor. İzmir tarafından araçlarıyla yola çıkanlar ise yaklaşık 1 saatte beldeye gelmiş oluyorlar. Fakat özel aracı olmayanlar ya da araçlarıyla yola çıkmayı tercih etmeyenler için de elbette toplu taşımayla oldukça kolay bir ulaşım yolu var. Bunun için nereden yola çıkarsanız çıkın ilk önce İzmir'e gelmelisiniz. İzmir'den şehrin banliyö treni olan İzban'ı kullanarak Hatundere durağında inerek, buradan kalkan otobüsler ile Eski Foça'ya ulaşabiliyorsunuz.

Foça'da Nerede Kalınır?

Masmavi Denizinde Ruhunu Dinlendirmek İsteyenlere: 3 Günlük Foça Tatili

Taş evlerle donatılmış birbirinden şirin ara sokakları ve tabi ki eşsiz plajlarıyla İzmir'in huzur dolu duraklarından biri olan Foça, esasında nerede konaklarsanız konaklayın size her şekilde büyüleyecek bir güzelliğe sahip. Foça'da nerede kalınır diye merak edenlerin ise karar vermeleri gereken iki seçenek bulunuyor: Eski Foça ve Yeni Foça. Eski Foça, tarihi sokaklarıyla ön plana çıkan Yeni Foça'ya göre çok daha nostaljik bir havaya sahip olan bölgedir. Burada konaklama birimleri daha çok otel ve pansiyondan oluşur. Biz bu nedenle özellikle şirin bir tatil beldesinin ruhunu hissetmek isteyenlere Eski Foça'yı öneriyoruz. Yeni Foça ise daha çok yeni binaların ve yazlıkların yer aldığı bir bölge olarak ön plana çıkıyor. Buradaki tesisler çoğunlukla otel kategorisinde yer alıyor. Yeni Foça çarşısına şöyle bir uğrayabilir, neye benzediğini görebilirsiniz. Son olarak şunu da belirtmeden geçmeyelim. Her iki bölgeden de en güzel plajlara kolaylıkla ulaşılabiliyor.

Tatiliniz boyunca konaklayabileceğiniz en iyi seçenekleri keşfetmek için Foça Apartları ve Foça Butik Otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

{search:foca-otelleri,Foça Otelleri}

Yorumlar

huban lolis 
11.07.2019
Foça ile ilgili yazınız faydalı. Birkaç da otel ismi verseniz iyi olurdu.
Ömer Kavas 
11.07.2019
Merhaba, güzel sayılabilecek bir tanıtım yapmışsınız. Bir soru geldi aklıma yazınızın baş tarafında; Foça'ya yol tarif ederken insanları neden dünyanın en pahalı köprüsüne yönlendiriyorsunuz, başka bir sürü yol varken? O köprüye ödenecek ücret bütün yol masrafından fazla. Önerilerde bulunurken lütfen dikkat edin. İyi günler dilerim.