Türkiye'de Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Doğa Harikası

Türkiye'de Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Doğa Harikası

Paylaş
Diley Kuru  
Eklenme: 28 Ocak 2016
 • Son Güncellenme: 07 Aralık 2023
Türkiye'de Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Doğa Harikası

Türkiye'nin eşsiz doğal güzellikleri, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti kendine çekmekte. Bu büyüleyici ülke, muhteşem manzaraları, nefes kesen doğa harikaları ve zengin kültürel mirası ile ünlüdür. İşte "Türkiye'de Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Doğa Harikası" listemizle, bu benzersiz coğrafyanın en etkileyici noktalarını keşfedin. Bu liste, Kapadokya'nın peri bacalarından, Pamukkale'nin traverten teraslarına, Ihlara Vadisi'nin yeşil örtüsünden, Antalya'nın masmavi koylarına kadar uzanıyor. Her biri, Türkiye'nin doğal zenginliğini ve çeşitliliğini yansıtan bu harikalar, görenleri hayran bırakıyor. Bu rehber, Türkiye'nin doğal güzelliklerini keşfetmek isteyen gezginler için vazgeçilmez bir kaynak olacak.

{ad:0}

Kabak Koyu 

Modern hayattan tamamen izole olmuş bir yer Kabak Koyu. Doğayla baş başa kalmak, sessizliğin tadını çıkarmak isteyen ve huzurdan başka bir şey aramayanların gözde adreslerinden biri. Fethiye Ölüdeniz’e 17 km mesafede yer alan Kabak Koyu’na ulaşım yalnızca ya özel tur tekneleriyle ya da Fethiye’den dolmuşla eski taş evlerin oraya gelip, buradan yarım saatlik bir patika yürüyüşüyle sağlanabiliyor. 200 metre uzunluğundaki eşsiz kumsalı ve sadece birkaç kamping alanının yer aldığı Kabak Koyu, yorgun ruhunuza çok iyi gelecek.

{search:fethiye-otelleri,Fethiye Otelleri}

Şavşat Karagöl 

Karadeniz’in derinliklerinde saklı kalmış yemyeşil bir mücevher niteliğinde Şavşat Karagöl. Artvin’in Şavşat ilçesinde, Karagöl Sahara Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan Şavşat Karagöl, ilçe merkezinden 26 km mesafede. Öğrendiğimiz kadarıyla yerli halk Meşeli Gölü olarak anıyormuş Şavşat Karagöl’ü. Gölün yakınlarında 12 yataklı bir tesis bulunuyor. Ancak doğayla iç içe olmak isteyenler gölün etrafında çadır da kurabilir. Şavşat’tan kalkan köy minibüsleriyle bu tabiat harikasına ulaşım sağlayabilirsiniz.

{search:artvin-otelleri,Artvin Otelleri}

Salda Gölü

Ülkemizde yer alan en berrak, en derin ve en mavi göllerden biri Salda Gölü. Bembeyaz kumları ve turkuaz rengindeki suyu ile adeta Maldivler’i andırıyor. En derin yeri 184 metreye ulaşan Salda Gölü, dünyanın en temiz beşinci gölü olma özelliği taşıyor aynı zamanda. Etrafındaki çam ormanlarının içerisinde harika kamp alanları var. Dilerseniz gölde yüzebiliyorsunuz da. Henüz çok az kişi tarafından keşfedilen Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunuyor.

{search:burdur-otelleri,Burdur Otelleri}

Hamsilos Koyu 

Karadeniz’in Gökova’sı olarak nitelendirilen Hamsilos Koyu’nu ünlü yapan şey, bir fiyort özelliği taşıyor olması. Genelde Kuzey Avrupa ülkelerinde görülen bu doğal oluşumun, ülkemizdeki tek örneği Hamsilos Koyu. Aslında fiyorttan ziyade bir deniz girintisi ancak oluşturduğu görsel şölen muazzam güzellikte. Biraz dinginlik, biraz sakinlik arıyorsanız, Hamsilos Koyu bu anlamda tüm beklentilerinizi karşılayacaktır. Hamsilos Koyu’na Akliman’ın içinden geçerek ulaşabilirsiniz. Koya kadar araç kullanabilirsiniz. Sonrasında ise kumların üzerinde yürümek kalıyor geriye.

{search:kas-otelleri,Kaş Otelleri}

Adam Kayalar 

Büyüleyici coğrafyasıyla insanı hayrete düşüren bir vadi Adam Kayalar. Mersin’in Silifke ve Erdemli ilçeleri arasında kalan bu vadi, Adam kaya kabartmalarıyla oldukça ilginç bir görüntüyle buluşturuyor bizleri. Geç Helenistik ya da Erken Roma dönemine tarihlendiği tahmin edilen bu kabartmalar, 11 erkek, 4 kadın, 2 çocuk ve 1 dağkeçisi figüründen oluşuyor.

{search:mersin-otelleri,Mersin Otelleri}

Haldizen Yaylası 

Bembeyaz bulutların sarıp sarmaladığı yüksek tepeler, alabildiğine yeşil bir orman örtüsü ve dağ çiçekleriyle bezenmiş ahşap evler… Haldizen Yaylası, hiç tatmadığımız duygularla buluşturuyor bizleri. Orman dokusu ve tertemiz havanın yarattığı o huzur, içimizde birden enerji patlamasına dönüşüyor. Üç mahalleden oluşan bu şirin yaylada, mayıs ayından ağustos ayına kadar yayla hayatı devam ediyor. Uzungöl’ün Şarah Köyü’nde yer alan 16 km orman yolunu takip ederek Haldizen Yaylası’na ulaşabilirsiniz.

{search:trabzon-otelleri,Trabzon Otelleri}

Gölcük 

Sahip olduğu temiz ve bol oksijenli yayla havası, Gölcük’ün en dikkat çekici özelliği. 1050 metrelik yüksek bir rakımda konumlanan Gölcük, İzmir’e 130 km, Ödemiş’e ise 19 km mesafede bulunuyor. Yaz aylarında Egeliler Gölcük’ü sayfiye yeri olarak tercih ediyor. Gölün çevresi 1. derece sit alanı ilan edilmiş ve şu an koruma altında. Kendinizi tazelemek istediğinizde, gölün çevresinde kamp kurmanız ve Gölcük’ün havasını iki günlüğüne solumanız yeterli.

{search:golcuk-otelleri,Gölcük Otelleri}

Değirmenbükü 

Etrafı çam ormanlarıyla kaplı olan Değirmenbükü, Akyaka Gökova’nın en büyük koyu. Marmaris’e 25 km mesafede bulunan bu saklı güzellik, denizin üzerinde süzülen yelkenliler ile tarifsiz bir manzara oluşturur. Mavi yolculuğun en çok tercih edilen güzergahlarından biri olan Değirmenbükü’ne Muğla-Marmaris karayolunun Karacasöğüt kavşağından ayrılan bir kısmı asfalt yol ile ulaşabilirsiniz.

{search:marmaris-otelleri,Marmaris Otelleri}

Ihlara Vadisi 

Tabiatın gözünden sakındığı olağanüstü bir güzellik Ihlara Vadisi. Dik kaya duvarlara oyulmuş mağara evleri, mabetleri, yamaçlara kurulmuş köyleri, yemyeşil bahçeleri ve içinden geçen Melendiz Çayı ile bir mucizeler diyarı. Ihlara Vadisi, Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde yer alıyor. Derinliği bazı noktalarda 110 metreye ulaşan vadide, Bizans dönemine ait çok sayıda kilise yer alıyor. Dünyada bir eşine daha rastlanmayacak doğal bir oluşum olan Ihlara Vadisi, dudak uçuklatacak derecede görkemli bir doğa harikası.

{search:aksaray-otelleri,Aksaray Otelleri}

İğneada Longozu 

Yeşilin aklınıza gelebilecek tüm tonlarının bir arada toplandığı, zengin bitki örtüsü, subasar ormanları ve kıyı kumlarıyla İğneada, cennetin arka bahçesi niteliğinde. Longoz, yani subasar ormanları, bölgenin %85’ini kaplıyor. Ormanın zemini toprak yerine, ayna misali suyla kaplı İğneada Longozu’nda. Bu özelliği ile ülkemizin benzersiz doğal zenginliklerinden biri olan İğdeana Longozu, Kırklareli sınırları içerisinde yer alıyor.

{search:tekirdag-otelleri,Tekirdağ Otelleri}

Doğayla iç içe noktaları keşfetmek isteyenler İstanbul'a Yakın Doğa Harikası Gezilecek Yerler ve Kaçkarlar'da Görülmesi Gereken 10 Doğa Harikası Yer başlıklı blog yazılarına bakabilirler. 

Yorumlar

Meryem Sağlar 
29.11.2020
torosların zirvesindeki pembe göl Adanadan uçakla istanbula gelirken gördüm
derya güneri 
23.11.2020
Bence şuan görülecek yerler arasında yedigöller var tam zamanı hele bir akşam kalıp kapı önünde mangal var alışveriş yol üzerinden yapın ahşap evlerde kalıp ruhunuzu dinle dirin saygılar
İbrahim Halil Kaya 
05.07.2016
İlk resim dünyanın 2. büyük krater gölü olan Nemrut Krater Gölü'dür. Bitlis - Tatvan'da bulunan göl tam bir doğa harikası.
Diley Kuru 
29.01.2016
Mesude, yorumun için çok teşekkürler. :) Kapak fotoğrafı Nemrut Krater Gölü'ne ait. Orası da ülkemizin mutlaka görülmesi gereken doğa harikalarından biri.
Editor 
29.01.2016
Bu 10 yerden sadece 2 tanesini görmüşüm, ne az. Bu arada kapak fotoğrafı harika görünüyor. Neresi?