Yurt Dışında Kar Tatili Yapabileceğiniz Vizesiz Kayak Merkezleri

Yurt Dışında Kar Tatili Yapabileceğiniz Vizesiz Kayak Merkezleri

Paylaş
Diley Kuru  
Eklenme: 27 Aralık 2017
 • Son Güncellenme: 04 Aralık 2023
Yurt Dışında Kar Tatili Yapabileceğiniz Vizesiz Kayak Merkezleri

Kışın en favori aktivitesi kayak mevsimi geldi çattı! Kayak, hem bembeyaz kış manzaralarının tadını çıkarmak hem de adrenalini yükseltmek için harika bir spor. Bu içeriğimizde ülkemize yakın, vizesiz gidebileceğiniz kayak merkezlerini listeledik. Bu merkezler hem tecrübeli kayakçılara hem de yeni başlayanlara uygun kayak pistleri sunuyor. Tamam, belki bir İsviçre Alpleri değiller ama emin olun oraları aratmayacak kadar güzel kayak merkezleri var. Üstelik ne bütçenizi sarsmanıza ne de vize derdi ile uğraşmanıza gerek yok. Bu beyaz rüyayı bir kez de ülke dışında yaşamak isteyenler için sıraladığımız bu listede, uygun fiyatlı vizesiz yurtdışı kayak merkezlerine yer verdik.

{ad:0}

Listeye geçmeden önce ülkemizdeki kayak merkezlerine göz atmak isterseniz Türkiye Kayak Merkezleri içeriğimizi buraya bırakıyoruz. Türkiye’de Avrupa’nın en ünlü kayak merkezleriyle yarışan kayak pistleri olduğunu söyleyelim. 

Hazırsanız vizesiz gidilen en yakın yurt dışı kayak merkezlerine geçelim! 

Makedonya Kayak Merkezleri

makedonya popova sapka kayak merkezi

İstanbul'dan 1,5 saatlik uçak yolculuğuyla ulaşılan Makedonya kayak tatili için tercih edebileceğiniz hem vizesiz hem de uygun bütçeli bir rota. Bahar aylarında yemyeşil doğasıyla büyüleyen Makedonya, kışın da kayak merkezleriyle bir cazibe merkezi haline geliyor. Bölgede çalışanların çoğunun Türkçe bildiği Makedonya'nın en popüler iki kayak merkezi ise şu şekilde:

Mavrovo Kayak Merkezi

Üsküp'e 1 saat mesafede olan Mavrovo Makedonya'nın en popüler kayak merkezi. Mavrovo Ulusal Park alanı içinde bulunan kayak merkezi Mavrovo Gölü'ne de komşu bir konumda yer alıyor. Her dem yeşil çam ağaçları, büyüleyici göl manzarası bembeyaz kar örtüsüyle birleşince kayakseverlere unutulmaz manzaralar sunuyor. Mavrova Kayak Merkezi'nde bulunan 52 farklı zirve farklı zorluk seviyelerinde kayakseverleri bekliyor. 

Popova Şapka Kayak Merkezi

Makedonya’nın en popüler iki kayak merkezinden biri olan Popova Şapka, özellikle başlangıç ve orta seviyedeki kayakçılar için oldukça ideal. 5 teleski ve 2 telesiyeje sahip olan Popova Şapka Kayak Merkezi’nde 20 km uzunluğunda pistler yer alıyor. Popova Shapka Kayak Merkezi’nde bütçenizi zorlamayacak bir tatil geçirebilirsiniz. Öyle ki buradaki konaklama seçenekleri oldukça ucuz. 12 Euro’dan 50 Euro’ya kadar konaklayacağınız oteller bulunuyor, hatta uygun fiyatlara bir ev bile kiralayabilirsiniz. Popova Shapka’daki pistler akşam 17:00’den sonra da açık oluyor. Şar Dağı’nın eteklerinde bulunan Popova Shapka, Üsküp'e yaklaşık 1 saat 40 dakikalık uzaklıkta yer alıyor. 

Uçuşlar: Üsküp – Pegasus / THY

Bosna Hersek Kayak Merkezleri

bosna hersek bjelasnica kayak merkezi

Kayak için vizesiz gidebileceğiniz yerlerden biri de Bosna Hersek. İstanbul'dan 2 saatlik uçak yolculuğuyla ulaşabileceğiniz Bosna Hersek'te 5 farklı kayak merkezi bulunuyor. Kayak sezonu kasım gibi başlıyor, marta kadar devam ediyor. Bosna Hersek'te bulunan en popüler üç kayak merkezinden bahsedebiliriz; 

Bjelasnica Olimpik Kayak Merkezi

1984 yılında gerçekleşen Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapan Bjelasnica Olimpik Kayak Merkezi, Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’ya sadece 20 dakika mesafede bulunuyor. 3200 ile 550 metre arasında değişen ve mavi, kırmızı, siyah zorluk derecelerinde 4 piste sahip olan Bjelasnica, 3100 metrelik Alp disiplini ve büyük slalom pistine de ev sahipliği yapıyor. Babin Dol bölgesine yapılan otel, restoran ve barlarla çok sayıda kayakseveri ağırlayan Bjelasnica Olimpik Kayak Merkezi, özellikle savaş sonrası yapılan yatırımlar sayesinde yenilenmiş ve bir hayli gelişmiş. 

Jahorina Kayak Merkezi

Jahorina Kayak Merkezi Saraybosna'ya 30 km mesafede bulunuyor. Jahorina’nın pistleri yaklaşık 20 kilometre uzunluğunda ve her seviyeye hitap ediyor. Kayak pistlerine 6 günlük giriş ücretleri yaklaşık 80 Euro. Bölgenin en popüler dönemi Ocak ayı. Eğer bir tur organizasyonuyla giderseniz bir haftalık tatil için yaklaşık 250 Euro-400 Euro arasında bir ücret yeterli oluyor. Fakat bireysel olarak gittiğinizde yine Jahorina kasabasında bulunan ucuz konuk evlerinde konaklayarak kayak tatilinizi daha uyguna getirebilirsiniz. 

İgman Kayak Merkezi

İgman Kayak Merkezi, Saraybosna’ya yaklaşık 20 dakikalık bir uzaklıkta yer alıyor. Tıpkı Jahorina’da olduğu gibi burada da her seviyeye uygun pistleri bulabilirsiniz. Konaklaması nispeten daha kolay fakat işinizi garantiye almak için önceden rezervasyonunuzu yaptırabilir ya da yedek bir plan düşünebilirsiniz. Kayak merkezinde dolu dolu bir gün geçirebilmeniz için kafeden restoranlara her şey düşünülmüş.

Uçuşlar: Saraybosna – Pegasus / THY

Ukrayna Kayak Merkezleri

ukrayna bukovel kayak merkezi

Ukrayna'da boyutları birbirinden farklı 17 adet kayak merkezi bulunuyor. Şu an güvenlik riskleri sebebiyle Ukrayna'ya seyahat etmek önerilmiyor ancak Avrupa'nın önemli merkezlerinden biri olan Ukrayna'nın en önemli kayak merkezini tanıtmadan geçmeyelim:

Bukovel Kayak Merkezi

Avrupa standartlarında bir kayak keyfi sunan Bukovel, Ukrayna’nın ilk ve en büyük kayak merkezi olma özelliği taşıyor. 16 adet lifte ve toplam 50 km uzunluğunda 61 adet piste ev sahipliği yapan Bukovel Kayak Merkezi, orta seviye kayakseverler için oldukça ideal. Bukovel’in en dikkat çekici özelliklerinden biri ise akşam 20:00'ye kadar kayak yapma imkanı sunuyor olması. Restoranlardan gece kulüplerine ve bowling salonuna kadar çok sayıda tesis ve işletmeyenin yer aldığı Bukovel, her gelir düzeyine hitap eden konaklama alternatiflerine de sahip. Bukovel’e Lviv üzerinden rahatlıkla ulaşım sağlanabiliyor. En kısa zamanda bölgede barış sağlanır.

Uçuşlar: Lviv – Pegasus/THY

Sırbistan Kayak Merkezleri

sırbistan kopaonik kayak merkezi

Sırbistan, Türkiye’den vize istemeyen ülkeler arasında en popüler olanı belki de. İrili ufaklı çok sayıda kayak merkezine ev sahipliği yapan Sırbistan’da 4 farklı bölgede kayak merkezi bulunuyor.

Kopaonik Kayak Merkezi

Kopaonik Kayak Merkezi Sırbistan'ın en modern ve en gelişmiş kayak merkezi diyebiliriz. Toplam 70 km uzunluğunda 24 adet piste sahip olan Kopaonik’te, çocuklar için de ayrı bir alan bulunuyor. Kopaonik Kayak Merkezi’nde kayak dışında da yapabileceğiniz pek çok aktivite yer alıyor. Mesela kar motoru ve ATV kiralayarak çevre gezisi yapabilir, akşamları ise kafe ve barlarda vakit geçirebilirsiniz. Kopaonik’e Belgrad üzerinden birkaç saatlik yolcukla ulaşılabiliyor. 

Zlatibor Kayak Merkezi

Sırbistan'ın Tornik Dağı'na yakın mesafede bulunan Zlatibor Kayak Merkezi'nde sezon Aralık sonunda başlayıp Mart ayına kadar devam ediyor. Yeni ve orta seviye kayakçılar içinm toplam 4 kayak pisti bulunan Zlatibor Kopaonik ve Tornik'e göre daha küçük bir merkez.

Gürcistan Kayak Merkezleri

gürcistan gudauri kayak merkezi

Türkiye’nin kuzey doğu komşusu Gürcistan, ulaşımı en kolay ülkelerden biri. Üstelik vize istemediği gibi, 90 günden kısa süreli seyahatlerde pasaport bile gerekmiyor. Gürcistan’a gittiğinizde bizim önerdiğimiz iki adet kayak merkezi var;

Gudauri Kayak Merkezi

Gudauri Kayak Merkezi, kış aylarında Gürcistan’ın en çok tercih edilen yerlerinin başında geliyor. Deniz seviyesinden 2.200 metre yükseklikte yer alan Gudauri yaklaşık 57 km’lik pistlere ev sahipliği yapıyor. Gudauri kayak pistleri her seviyeye uygun. Yeni kayak yapmaya başladıysanız bile eğleneceğiniz pistler bulabilirsiniz. Tur organizasyonuyla giderseniz daha ekonomik bir tatil geçirme olanağınız mevcut, bu yüzden seçeneklerinizi araştırmayı ihmal etmeyin. Sahip olduğu dağ otelleri ve eğlenceli gece hayatıyla Gudauri’de her bütçeye uygun bir konaklama alternatifi de bulabilmek mümkün. Tiflis’e 120 km mesafede yer alan Gudauri Kayak Merkezi’ne ulaşmak için Tiflis Havalimanı’na indikten sonra araba kiralayabilirsiniz. Gudauri’de kayak sezonu bizdekiyle paralellik gösteriyor. Aralık’ta tutmaya başlayan kar Nisan’a kadar yerde kalıyor... 

Bakuriani Kayak Merkezi

Bakuriani Kayak Merkezi ise bir diğer alternatif. Bakuriani, Gürcistan’ın batısında Borjomi şehrinin yaklaşık 30 kilometre uzağında yer alıyor ve Gudauri’de olduğu gibi Nisan ayına kadar kayak yapılabiliyor. Ayrıca tesisler bakımından da zengin olduğunu söylemekte fayda var, ekipman kiralamak isterseniz ücretleri de gayet uygun. Aynı zamanda, eğer kayak sporunda ileri seviyelerdeyseniz,  beklentilerinizi karşılayabilecek profesyonel pistler de mevcut.

Gürcistan’ın bu popüler iki kayak merkez sizler için ekonomik olabilir. Ülke zaten vize istemiyor, bu yüzden harcamalarınız sadece konaklayacağınız otel ve kayak malzemelerini kiralamayla sınırlı olacak. İster Artvin’e gidip oradan kısa bir yolculukla Gürcistan’a geçebilir, isterseniz THY ve Pegasus’un düzenlediği uçak seferleriyle Tiflis Uluslararası Havalimanı’na iniş yapabilirsiniz. Tiflis’ten özel bir araç kiralayarak Bakuriani’ye veya Gudauri’ye rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Özel araçları çok uygun fiyatlara kiralayabilirsiniz. Bir haftalık bir tatil yapılabileceği gibi, pratikliği açısından hafta sonu tatilleri içinde değerlendirilebilir. 

Uçuşlar: Tiflis, Batum – Pegasus / THY

Karadağ, Zabljak Kayak Merkezi

karadağ zebljak kayak merkezi

Karadağ’ın kuzeyindeki Durmitor Dağı’nda yer alan Zabljak, üç farklı piste ev sahipliği yapıyor. En uzun pisti 3500 metrelik Savin Kuk olan kayak merkezinde 2630 metrelik Stuoc ve yeni başlayanlara hitap eden 800 metrelik Javorovaca pisti yer alıyor. Cross-country yapanlar için 3 ile 12 km arasında değişen parkurlara da sahip olan Zabljak Kayak Merkezi’nde, kayak ekipmanları kiralanabilen yerler ve bir de kayak okulu bulunuyor. Zabljak’a en rahat ulaşım şekli ise 170 km uzaklıktaki başkent Podgorica’daki havalimanından araba kiralamak. 

Kosova, Brezoviça Kayak Merkezi

kosova brezoviça kayak merkezi

Türkiye’den vizesiz seyahat edebileceğiniz ülkelerden biri olan Kosova’nın başkenti Priştine’ye 75 km mesafede bulunan Brezoviça, Kosova’nın en büyük ikinci şehri olan Prizren yakınlarında yer alan bir köy ve turizm merkezi. Sar Dağları’nın kuzeydoğu eteklerinde bulunan Brezoviça Kayak Merkezi, özellikle orta seviyedeki kayakçılar için fazlasıyla ideal. Uzun ve çoğunlukla ağaçsız pistlere ev sahipliği yapan Brezoviça, 2550 hektarlık bir kayak alanını kapsıyor. Brezoviça Kayak Merkez’inde sezon kasım ayından mayıs ayına kadar devam ediyor. 

Lübnan, Mzaar Kfardebian Kayak Merkezi

lübnan mzaar kfardebian kayak merkezi

Yumuşak Akdeniz iklimine sahip olan Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta yer alan Mzaar Kfardebian Kayak Merkezi, az bilinen ancak iyi kayak merkezi arayışında olanlar için oldukça ideal. Bölgedeki güvenlik koşullarından dolayı seyahatin önerilmediği bölge umarız ki en kısa zamanda barışa kavuşup rahatça misafirlerini ağırlayabilir. Çünkü eşsiz bir kayak deneyimi yaşayabileceğiniz Mzaar Kfardebian, Lübnan’ın en özel noktalarından biri olarak görülüyor. Beyrut’a yalnızca 1 saat mesafede bulunan Mzaar Kfardebian Kayak Merkezi, kayakseverleri 2456 metre yükseklikte ağırlıyor. 

İran, Dizin Kayak Merkezi

iran dizin kayak merkezi

Pek fazla bilinmiyor ancak İran, kayak merkezi konusunda oldukça zengin bir ülke. Başkent Tahran’ın kuzeyindeki Elbruz Dağları’nda bulunan Dizin Kayak Merkezi, İran’ın en büyük ve en popüler kayak merkezi. Avrupa’daki benzerlerine göre daha uzun süre karla kaplı olan Dizin, 3600 metre yükseklikte bulunuyor. Kar yoğunluğu ve pistler açısından oldukça keyifli olduğu söylenen Dizin, hem yeni başlayanlara hem de profesyonellere hitap ediyor. Dizin Kayak Merkezi, New York Post’ta Alpler’le kıyaslanmış, hatta pek çok yönden Alpler’den üstün tutulmuş bir kayak merkezi aynı zamanda. 

Fas, Okaimeden Kayak Merkezi

fas okaimeden kayak merkezi

Okaimeden Kayak Merkezi, Afrika’da kayak yapma deneyimi sunması açısından oldukça ilgi çekici. Fas’ın Atlas Dağları’nda yer alan Okaimeden, ülkenin en popüler kayak merkezi olma özelliği taşıyor. Avrupa’daki kayak merkezlerini aratmayan donanımlara sahip olan Okaimeden Kayak Merkezi’nde oldukça ucuza kayak takımı kiralayabiliyorsunuz. Konaklama alternatifleri de bir o kadar ekonomik. Okaimeden Kayak Merkezi, başlangıç seviyesindeki kayakseverlere de hitap ediyor.

Yorumlar

onur akincilar 
19.01.2018
Epey bir ayrılıktan sonra aranıza dönüyorum. 50 küsur değişik memleketi görmüş bir kişi olarak ve birkaç memlekette yaşamış olan birisi olarak yurt dışına çıkanlara şunu tavsiye etmek isterim. Gittiğiniz yerde yalnız seyahat, tur şirketinin götürdüğü yerlere gitmeyin. Kendi başınıza etrafı, sokakları gezin. İnsanlarına bakın. Dükkanlarına bakın ne satıyorlar. Bil hassa "mall" değil, pazarlarına gidip bakın. Ne yemekler, yiyecekler ve giyecekler satıyorlar. Küçük, ayaküstü restoran ve kafelerine gidin. "Mc Donbalds" değil. Yemeklerine bakın. Her şeyi kendi yiyecek ve içeceklerinizle karşılaştırın fakat hiçbir zaman bizimki daha iyi diye düşünmeyin. Neden diye kendinize soru sorun ve cevabı bulmaya, keşfetmeye çalışın. O memleketin hayatını ve tarihini, sanatını, dinini, politikasını ve yaşamını öğrenmeye çalışın ve aradaki farklara bakın ve kendinizi orada gördüklerinizle nasıl daha iyi bir hayata ve düzene koyabileceğinizi düşünün ve tatbik edin. Çok daha iyi bir insan olabilirsiniz ve aynı zamanda memleketinize daha yararlı bir vatandaş olmaya öğrenirsiniz. Saygı ve sevilerimle. Onur Akıncılar.