Nasıl Gezgin Olunur?

Paylaş
Zeynep Yeğiner  
Eklenme: 13 Şubat 2020
 • Son Güncellenme: 16 Nisan 2024
Nasıl Gezgin Olunur?

Hayatın monotonluğundan sıyrılıp, bilinmezliklere doğru yelken açmak… Kimi zaman bir rüya gibi gözüken, kimi zaman ise bizlere düşündürücü soruların eşlik ettiği bu serüven, aslında bir karar kadar yakınımızda: Gezgin olmak. Peki, coğrafyaları ve kültürleri aşarak, özgürce dünyayı keşfetmek için nasıl bir yol izlenmeli? Gezgin olmak, sadece bavulu toplayıp yola çıkmak mıdır yoksa içsel bir yolculuk ile başlayan bir macera mıdır? Bu rehberimizde Nasıl Gezgin Olunur? konusunu işliyoruz. 

{ad:0}

Konaklamanızda Duyarlı Olun

Tatilinizi planlarken doğaya önem veren, enerji tasarrufu yapan ve geri dönüşüme dikkat eden oteller, pansiyonlar ya da kiralık evleri tercih edebilirsiniz. Ülkemizde de sayıları hızla artan ekolojik işletmeler ile yerel kültürü daha iyi tanıyabilir, doğa dostu bir tatil geçirebilirsiniz. Eğer böyle bir şansınız yoksa en azından odadan çıkarken tüm ışıkları kapatabilir, su kullanımını minimum düzeyde tutabilirsiniz. Havlu veya bornozları düzgün bir şekilde kullanarak gereksiz yere yıkanmasını önleyebilirsiniz. Otellerde en çok israf yapılan yer olan açık büfelerde ise sadece yiyeceğiniz kadar yemek alabilirsiniz.

{search:antalya-otelleri,Antalya Otelleri}

Karbon Ayak İzini Azaltın

Uçakların bir yerden bir yere gitmenin en kolay yolu olduğunu kabul etsek de doğaya en çok zarar veren seçenek olduğunu da bilmek gerekiyor. Kullandıkları yakıt nedeniyle uçaklar atmosfere oldukça zarar vererek küresel ısınma ve iklim değişikliğine sebep oluyor. Bunun önüne geçebilmek için seyahatlerinizde mümkünse tren veya toplu taşıma araçlarını tercih edebilirsiniz. Evet, karbon salınımını tamamen ortadan kaldıramasak da bu gibi tercihlerle kesinlikle azaltabiliriz.

Daha Az Plastik Kullanın 

Doğada 400 ila 1000 yıl kalan ve tüm ekolojik dengeyi bozan plastik kullanımını günlük hayatımızda azaltmak için pek çok teşvik görüyoruz. Konfor alanınızdan çıktığınız seyahat dönemlerinizde de bu duyarlılığı devam ettirebilmek için tek kullanımlık plastikleri azaltabilirsiniz. Her seferinde plastik şişede su almak yerine yanınızda kendi su mataranızı taşıyabilirsiniz. Plastik pipet yerine çelik veya bambu pipetleri tercih edebilirsiniz. Otellerdeki minik şampuan ve duş jelleri yerine kendinize ait seyahat boy şişelerde şampuan gibi temizlik malzemelerinizi yanınıza alabilirsiniz.

Toplu Taşıma ya da Bisiklet Kullanın

Doğanın bir numaralı düşmanı karbon ayak izini bireysel düzeyde azaltmak için havaya karbondioksit salınımı yapan özel aracınız ya da taksi yerine toplu taşımayı ya da bisikleti tercih edebilirsiniz. Eğer imkânınız varsa bize göre bir şehri deneyimleyebilmenin en iyi yolu yürümek! Sadece doğayı korumakla kalmayıp aynı zamanda gittiğiniz yeri yürüyerek çok daha iyi gözlemleyebilirsiniz. Belli mi olur, belki bir köşe başında karşınıza tahmin bile edemeyeceğiniz bir hikâye çıkar. 

Yerel Esnafı Destekleyin 

Sürdürülebilir bir seyahat yaparken sadece çevreye duyarlı değil aynı zamanda yerel halka da destek olabilirsiniz. Özellikle gelirlerinin büyük bir kısmı turizmden gelen yerlerdeki halkı desteklemek bölgenin ekonomisini güçlendireceği gibi kültürel mirasın sürdürülmesinde de etkili oluyor. Seyahat ederken de yerel marketlerden alışveriş yapabilir, sokak lezzetlerini deneyebilir ya da çevreye duyarlı restoranlara gidebilirsiniz. Eğer tatil sırasında yemeğinizi kendiniz yapacaksanız bölgedeki manav ve bakkallardan alışveriş yapabilirsiniz.

Bavulunuzu Hafifletin

Eğer çok sık seyahat eden biri değilseniz bavul hazırlarken çoğunlukla ihtiyacınız olmayan eşyaları da almaya meyilli olursunuz. Fazladan bir iki pantolon, bir çift daha ayakkabı, belki giyerim diye koyduğunuz elbise bavulunuzu eziyet derecesine gelecek kadar ağırlaştırabiliyor. Ayrıca kullandığınız taşıtın da yükü fazla olduğunda daha fazla yakıt tükettiğini de hatırlatmak isteriz. En iyisi, iyi bir plan yaparak sadece kullanacağınız kadar eşya almanız. Mümkünse kolay taşınan ve elde yıkanabilen parçalar alarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz. 

Tur Seçeneklerini İyi Araştırın

Yerel tur şirketlerinden tur satın alarak hem yerel halkın ekonomisine katkıda bulunursunuz hem de kültürü çok daha yakından tanıma şansı elde edersiniz. Hayvanları doğal yaşam alanlarından ayırıp türlü işkence yöntemleriyle gösterilere dahil eden işletmelere kesinlikle gitmemenizi öneriyoruz. Unutmayın ki bu dünyada yalnız değiliz ve bu doğayı korumak hepimizin görevi. 

Kısa Süreli Stoklayabileceğiniz Gıdalara Odaklanın

Ev ortamından dışarı çıkmadan bazı gıdaları kendiniz hazırlayabileceğinizi biliyor muydunuz? Seyahat planı yaptıktan sonra kalacağınız süreyi ve yolculuğu hesaba katarak evde yemek planı yapabilirsiniz. Ekmek ve kurabiye gibi hamur işlerinden başlayabilirsiniz. Belli bir süre dayanan bu hamur işlerini seyehatin büyük bir kısmına kadar saklayabilirsiniz. Çabuk bozulacak ürünleri stoklamak yerine taze taze almayı tercih edebilirsiniz. Gittiğiniz yerdeki yöresel pazarlar sayesinde aradığınız pek çok sebze ve meyve taze bir şekilde sürekli alabilirsiniz. Süt ürünleri uzun süre dayanamayacağı için seyahat noktasındaki şartları bilmeden bu ürünleri almak bozulmayı beraberinde getirebiliyor.

Seyahat Bölgenizde Yetişmiz Meyve ve Sebzeleri Tercih Edin

Tatil, gezi ve ziyaret için gittiğiniz yerlerde bölgeye özgü doğal lezzetlerin tadına bakmak istiyor olabilirsiniz. Özellikle tam mevsiminde seyahate çıktıysanız sebze ve meyveleri tam yerinden alabilirsiniz. Bulunduğunuz bölgeye göre bulunan sebze ve meyveler farklılık gösterse de çok daha sürdürülebilir bir alternatif olduğu ortada.

{search:mugla-otelleri,Muğla Otelleri}

Diğer Komşu Tatilciler ile Paylaşmayı Unutmayın

Bazı günler yaptığınız alışveriş ya da elinizde olan yemek fazla gelebiliyor. Özellikle beklediğinizden büyük porsiyonlar idare edemeyeceğiniz bir israf tablosu ortaya çıkabiliyor. Bu noktada paylaşmayı bilmek de atıksız bir mutfak için önemli bir adım. Komşu tatilcilerle alışveriş ve ürün fazlalıklarını paylaşarak dostluk ilişkileri geliştirebilirsiniz.

Çevre dostu bir tatil anlayışıyla sürdürülebilir turizme katkı sunmak için tercih edebileceğiniz otelleri öğrenmek için Doğa Otelleri sayfasına bakabilirsiniz. Buna ek olarak Adeta Bir Gezgin Olarak Doğduğunuzun 18 Kanıtı başlıklı blog yazısında genel hatlarıyla 'gezinlik' hakkında bilgi alabilirsiniz. Yalnızca sırt çantasını alarak şehirden uzaklaşmak isteyenler için de Backpacker Nedir? Sırt Çantalı Gezgin Olmak İsteyenler İçin 7 Öneri konumuzu öneriyoruz.

Yorumlar

Ali Haydar Sksu 
11.05.2021
Geçtiğimiz yıllarda birçok Avrupa ülkesini Asya ülkesini ve Kadadayı gezdim. Şu salgın bir bitsin hep Türkiye'yi gezeceğim gezdiğim yerleri tekrar gezeceğim gezdiğim ülkeler içinde Türkiye'den güzeli yok diyebilirim Çünkü o kadar çok çeşitlilik var ki yağmur ormanları burada Tarihin en eski kalıntıları burada doğal güzellikler körfezler çeşitlilik burada
Hüseyin Doğan 
09.05.2021
Turizmi ve ya tatilini ülkende yapacaksın, Türkiye'mizde seçenekleler çok!!
Semih Tekdamar 
08.05.2021
Verdiğiniz bilgiler çok faydalı ve güzel,Avrupa ülkelerinde kahve türü içecekler pahalı hatta sıradan gıda ürünleri,yiyecekler de pahalı,işin kötü tarafı bizdeki yabancı markalı kafelerde içecekler daha pahalı ve vatandaşlarımızda buna çok meraklı tüketmekte.İşin özü yerli malı kampanyası şart
Gürsel Görgülü 
08.05.2021
Nerede bu yer? Varsa liste verin gidelim. Fiyatı nedir? O zaman bu tavsiye işe yarar
01.05.2021
Merhaba dünya genelinde, kapitalist ekonomi systeminden kaynaklanan bir kural var: örn.:Venedig - Marco Meydanında yıllar önce bir fincan kahve içmistim ve 6 EUR ödedim, yine paris'de kalabalık bir merkezde içtigim kahve için 10 EUR ödedim (yalnız burada acıkcası yanimda bir Fransız arkadas oldugu halde kazıklandık). Yine Danimarkada bir fir Fincan kahve icin 5 EUR ödedim. Dolayısı ile, kahveyi nerede içtigin önemli. Böyle merkezi yerlerde dükkan kiraları oranında fiyat/bedel politikasini belirliyorlar. Dolayısı ile, nerede, neyi alacagınıza dikkat etmek gerekiyor..
Daha fazla yorum gör
Benzer Yazılar