İki Dere Arasında Saklı Bir Masal: Ağva Tatil Rehberi

İki Dere Arasında Saklı Bir Masal: Ağva Tatil Rehberi

Paylaş
Diley Kuru  
Eklenme: 07 Nisan 2016
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
İki Dere Arasında Saklı Bir Masal: Ağva Tatil Rehberi
İstanbul’dan başlayıp Karadeniz boyunca devam eden kıyı şeridinin üzerinde yer alan Ağva, Şile’ye bağlı bir tatil beldesi. Doğal güzellikleri ve denize uzanan kıyılarıyla şehirden uzaklaşmak isteyen günübirlik tatilcilerin en sık tercih ettiği beldelerden biri. Özellikle bahar aylarında oldukça sakinleşmesiyle kafa dinlemek isteyen herkesin uğrayabileceği bir durak noktası. Birbirinden güzel manzaralara ev sahipliği yapan Ağva, oldukça önemli bir tarihe de sahip. MÖ 7.yy’a kadar uzanan tarihi kalıntılara hem Ağva içerisinde hem de çevresindeki köylerde rastlamak mümkün. Hititler, Frigler, Romalılar ve Osmanlılar gibi birçok uygarlığın izlerini taşıyan Ağva, adını da coğrafi konumuna borçlu. Latince "iki dere arasına kurulmuş köy" veya "su" anlamına gelen kelime, zamanla "Ağva" şeklini almış. Yaz aylarında ufuk çizgisine karşı yüzmeye, bahar aylarında da sakin bir şekilde tatil yapmaya fırsat tanıyan belde, aynı zamanda İstanbul’a yakın olan tatil alanları arasından en fazla tercih edilenlerden.

Ağva’da Yapılabilecek Aktiviteler

İki Dere Arasında Saklı Bir Masal: Ağva Tatil Rehberi Küçük bir belde olmasına karşın Ağva’da geçirdiğiniz vakit, büyük keyif almanızı sağlayan cinsten. Şehrin gürültüsü, trafik ve uzun binalar yerine yeşillik, tertemiz bir hava ve deniz manzaraları sizi bekliyor. Birbirinden güzel restoranlar, yürüyüş rotaları ve manzaralar Ağva’nın ruhunu tüm ziyaretçilerine hissettiriyor. Günübirlik veya hafta sonu beldeye yapabileceğiniz küçük bir kaçamak, yenilenmenize ve dinlenmenize olanak sağlayabilir. Sporla ilgileniyorsanız kano ve dalga sörfü yapmaya oldukça elverişli bir yer olduğunu da belirtelim. Olta balıkçılığı yapmak isteyenler de denizin sunduğu manzara eşliğinde keyifli vakit geçirebilirler. Fotoğraf çekmeyi sevenler içinse yedek piller ve bataryalarla gelmelerini tavsiye ederiz çünkü Ağva’nın her bir tarafı adeta yağlı boyalarla çizilmiş tablolara benziyor. Yemyeşil ağaçlar arasında kahvaltı edebilir, deniz kenarında kitap okuyabilir, yürüyüş yapabilir ve manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca birbirinden güzel trekking ve bisiklet rotalarından da yararlanabilirsiniz. Şahsi bisikletiniz yoksa özel işletmelerden kiralama şansınız da bulunuyor. Ağva'da yapabileceğiniz aktiviteler;

1- Dolunay Partileri

ağvada yapılacak şeyler

{ad:0} Eğer daha önce Ağva’da hiç Dolunay Partileri’ne katılmadıysanız, bu yaz için notlarınız arasına ekleyebilirsiniz. Her yaz Ağva’da düzenlenen Dolunay Partileri, nostaljik tatta bir kumsal eğlencesi. Etraf mumlarla ışıklandırılıyor, kamp ateşleri yakılıyor ve çeşitli sanatçı ve grupların zengin repertuarları eşliğinde muhteşem bir eğlence düzenleniyor. 7’den 70’e herkese hitap eden Dolunay Partileri, hafızalarınızdan silinmeyecek bir etkinlik. Detaylı bilgi için tıklayın.

2- Göksu Deresi’nde Safari

ağvada yapılacak şeyler

Yaz ayları boyunca Ağva’da yapılabilecek en güzel etkinliklerden biri de Göksu Deresi’nde safariye çıkmak. Kumanya ve şarap eşliğinde, 90 dakika boyunca Göksu Deresi’nin sonsuz huzurunu ve eşsiz doğasını yaşayabilirsiniz. Mayıs ve Eylül ayları arasında gerçekleştirilen bu aktivitede, sessizliğin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

3- Doğa Yürüyüşleri

ağvada yapılacak şeyler

Ağva, nehirlerle ve ormanlarla çevrelenmiş bir sahil kasabası. Dolayısıyla da doğal güzelliklerle süslenmiş pek çok yürüyüş parkuruna ev sahipliği yapıyor Ağva. Zorluk derecesine göre değişen bu parkurlar, doğa tutkunlarına hitap ediyor daha çok. Ağva’da yürüyüş yapabileceğiniz parkurlar ise; Kilimli Parkuru, Kurfallı Orman Parkuru, Dubabayırı Tepesi ve Hacıllı Parkuru. Tüm bu parkurlarda dört mevsim boyunca doğa yürüyüşü yapabilmeniz mümkün.

4- Hacıllı Şelaleleri Turu

ağvada yapılacak şeyler

Ağva’da katılabileceğiniz en güzel aktivitelerden biri de Hacıllı Şelaleleri Turu. Yapacağınız lezzetli bir kahvaltının ardından, sırt çantanızı alıp bu keyifli tura katılabilirsiniz. Hacıllı Köyü’nden başlayan bu yürüyüş, yaklaşık 1 saat sürüyor. Turun en güzel duraklarından biri ise Gürlek Mağarası. Burada yüzmek için de vaktiniz olacak üstelik. Detaylı bilgi için tıklayın. {product:26191}

5- Mantar Günleri

ağvada yapılacak şeyler

Ağva’da her yılın Ekim ayında Mantar Günleri adında bir etkinliğin düzenlendiğinden çok az kişi haberdar. 2015 yılında 4.’sünün düzenlendiği "Yağmurdan Sonra" Ağva Mantar Günleri kapsamında çeşitli mantar yürüyüşleri ve organizasyonlar gerçekleştiriliyor. Her yaş grubundan insana hitap eden bu sıra dışı etkinliğe katılarak, mantarların gizemli dünyasına macera dolu bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayın.

6- Kuş Gözlemciliği

ağvada yapılacak şeyler

Ağva ve çevresinin, ülkemizin kuş türü açısından en yoğun bölgelerinden biri olduğunu biliyor muydunuz? Evet, Ağva’nın zengin ve sulak doğal yapısı dolayısıyla çeşitli gezileriniz boyunca pek çok kuş türüyle karşılaşmanız olası. Özellikle Göksu Deresi’nde kızıl gerdan, yalıçapkını, saka, florya ve bülbül gibi birçok kuş türüne rastlayabilirsiniz. Yeşilçay Deresi kıyısında balıkçıl, karabatak veya karatavuk sizi selamlarken, orman içerisinde bülbül, çulluk, atmaca, doğan, ağaçkakan ya da kırlangıca rastlayabilirsiniz. Sahilde ise balıkçıl ve martılarla sohbet edebilir, şansınız yaver giderse bir kar baykuşu gözlemleyebilirsiniz.

7- Olta Balıkçılığı

ağvada yapılacak şeyler

Hem amatör hem de profesyonel balıkçılık için Ağva oldukça ideal bir bölge. Yeşilçay Deresi daha çok profesyonellere hitap ederken, balıkçı tekneleri için bir liman görevi görüyor aynı zamanda. Göksu Deresi ise daha çok amatörlere hitap etmekle birlikte, bol miktarda kefal barındırıyor içerisinde. Kurbağa sesleri eşliğinde, derede zıplayan kefalleri izlemek ise insana ayrı bir huzur veriyor.

8- Cuma Pazarı’nda Alışveriş

ağvada yapılacak şeyler

Ağva’da her Cuma, belediyenin geçici hizmet binasının karşısındaki sokakta bir semt pazarı kuruluyor. Kurulan tezgahlarda köy ekmeği, köy peyniri, bahçelerden toplanmış sebze ve meyveler, mevsiminde toplanmış, yöreye ait böğürtlen, taze fındık, taze ceviz, mantar ve yöresel otlar bulabilirsiniz. Cuma günleri dışında, tüm bu ürünleri sahildeki çamlığın karşısında bulunan ve köylülerin işlettiği gözlemecilerde de bulabilmeniz mümkün.

9- Dalga Sörfü

ağvada yapılacak şeyler

Karadeniz sahilleri, zemin ve dalga yapısı uygunluğu açısından dalga sörfü sporu için oldukça elverişli. Ülkemizde dalga sörfü yapılabilecek bir diğer rota da Ağva sahilleri. Artık Ağva’da da 12 ay boyunca dalga sörfü yapabilirsiniz. Henüz yeni açılan bir sörf okulu kapsamında verilen eğitimler neticesinde siz de bu maceranın bir parçası olabilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayın. {product:551}

Ağva’da Gezilecek Yerler

1- Ağva Feneri

İki Dere Arasında Saklı Bir Masal: Ağva Tatil Rehberi Ağva Deniz Feneri, denize uzanan Yeşilçay Deresi’nin sonunda yer alıyor. Kayalıkların ucunda oturup denizi seyretmek Ağva’da yapabileceğiniz en dinlendirici aktivitelerden biri. Ağva içerisinde neredeyse her yerden gün batımını izleyebilirsiniz fakat bu noktada fener en popülerinden. Özellikle yürüyüş rotanızın sonuna denk getirip gün batımını yakalarsanız tadından yenmeyecek bir hal alıyor. Biraz nefes almak ve huzurlu olmak için son derece elverişli bir yer.

2- Göksu ve Yeşilçay Dereleri

İki Dere Arasında Saklı Bir Masal: Ağva Tatil Rehberi Ağva’nın sahip olduğu iki dere de tatiliniz için çok uygun bir rota. Çevresi yaz aylarında oldukça kalabalık oluyor ve suya girilebiliyor. Kış aylarında da daha serin sulara sahip olan dereler, muhteşem bir seyir keyfi sunuyor. Çevresinde bulunan çay bahçeleri ve kafelerde içeceklerinizi yudumlarken keyifli zaman geçirebilirsiniz.

3- Gelin Kayası

İki Dere Arasında Saklı Bir Masal: Ağva Tatil Rehberi Deniz feneriyle birlikte Ağva’nın sembollerinden bir diğeri Gelin Kayası. Zamanla rüzgardan dolayı aşınmaya maruz kalan kaya parçası, ağlayan bir kayayı andırdığından adı aynı zamanda "Ağlayan Kaya" olarak da biliniyor. Gelin Kayası adını da hem renginin beyaz olmasından hem de üst bölümünde oluşan sarmaşıkların duvağa benzetilmesinden alıyor. Özellikle dikkatli bakıldığında iki kaya da öpüşüyor gibi durduklarından evlenen bir çifti de andırıyorlar. Gelin Kayası görünürde basit bir yapıda olsa da detaylı bakınca tıpkı bulutlara benziyor. Acaba siz ne göreceksiniz? Unutmadan, bu yapının nesilden nesile aktarılan etkileyici hikayesini merak ederseniz, sizleri şuradaki yazımıza da bekleriz.

4- Kadırga Koyu

İki Dere Arasında Saklı Bir Masal: Ağva Tatil Rehberi Kadırga Koyu, Ağva merkez bölgesine 7 km uzaklıkta bulunan, doğal aşınmalardan meydana gelen kayalara, değişimler sonucu yarım daire görünümü kazanmış bir şekle ve harika manzaralara sahip bir koy. Koya ulaşımın sağlandığı yollar bile zamanın nasıl geçtiğini unutturacak güzelliklere sahip. Ulaştığınızdaysa sanki başka bir yere gelmiş gibi hissetmeniz pek mümkün. Bahar havası eşliğinde koyun etrafında yürüyüşler yapmak ve manzaranın tadını çıkarmaksa adeta yenilenmek deyiminin karşılığı niteliğinde. Ağva’ya geldiğiniz zaman, özellikle bahar ve kış aylarında, koya uğramanızı kesinlikle tavsiye ederiz çünkü bir başka güzel oluyor. {product:18534}

5- Kalemköy

İki Dere Arasında Saklı Bir Masal: Ağva Tatil Rehberi Kalemköy, Ağva’nın tarımsal üretim merkezi olarak düşünülebilir. Yüksek bir rakımda olduğu için havası oldukça temiz ve iç açıcı. Arıcılık ve bal üretimi yanında kestane, ıhlamur ve defne gibi ürünlerin de yetiştirildiği köyde benzersiz doğa ve yeşillik manzaraları yakalamanız mümkün. Ayrıca içerisinde küçük bir şelale de bulunuyor fakat çevresinde herhangi bir tesis yer almıyor.

6- Ağva Plajı

İki Dere Arasında Saklı Bir Masal: Ağva Tatil Rehberi Yaz aylarında ziyaretçilerin, denize girmek için en çok tercih ettikleri plaj. İçerisinde şezlong, şemsiye, tuvalet ve banyo gibi olanakları da bulundurması tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak nitelikte bir plaj olmasını sağlıyor. Bahar ve yaz aylarındaysa 3 km uzunluğundaki plaj, yürüyüş yapmak için tercih ediliyor. Merkeze yakın olması da güzel bir avantaj.

Ağva’ya Nasıl Gidilir?

İki Dere Arasında Saklı Bir Masal: Ağva Tatil Rehberi Eğer İstanbul dışından hava yoluyla geliyorsanız, inebileceğiniz en avantajlı konum Sabiha Gökçen Havalimanı. Ağva’ya uzaklığı 75 km olan havalimanında maalesef direkt olarak bir toplu taşıma olanağı bulunmuyor. Fakat özel işletmelerden araba kiralayıp buradan yola çıkabilirsiniz.

İstanbul içerisinden Ağva’ya gidecekseniz toplu taşıma araçları mevcut. Üsküdar ve Harem’den kalkan İETT veya Şile-Ağva rotasına giden özel işletme araçlarını kullanabilirsiniz. Ağva’ya giden toplu taşıma araçları öncesinde Şile’ye uğradığından, yolculuk yaklaşık 3 saat sürmekte. Özel aracınız varsa da 2 saat içerisinde Ağva’ya ulaşabilirsiniz.

Ağva'da Nerede Kalınır?

İster deniz isterseniz de dere keyfi yapabileceğiniz Ağva'da konaklama seçenekleri de pek tabii doğa ile iç içe olan apartlar, butik oteller ve bungalovlardan yana. Yemyeşil bir ortamda huzur içinde bir tatil geçirebileceğiniz bazı Ağva otelleri ise şöyle;

Sadece İstanbul’un değil, ülkemizin de en özel beldelerinden biri Ağva. Karadeniz’e yaraşır doğal dokusu ve zenginlikleri ile Ağva, sanılanın aksine pek çok keşfedilmemiş güzellik barındırıyor içerisinde. Son yıllarda Ağva, doğa tutkunu Avrupa gezginleri tarafından "gidilmesi gereken yerler" listesine de girdi üstelik. İstanbul’un yanı başında yer alan bu doğa harikası beldeye gitmek için aslında ne çok sebep varmış diyeceksiniz bu yazımızı okuyunca. Şehir hayatının keşmekeşinden kısa süreliğine de olsa soyutlanmak isteyen, maceracı ruhlu ve huzur arayışında olan herkesi tüm benliği ile kucaklıyor Ağva.

Daha fazla Ağva otel seçeneği için;

{search:agva-otelleri,Ağva Otelleri}

Yorumlar

mehmet ali ortak 
16.03.2020
Ağva dünyanın en güzel yeri. Bütün dostlarıma tavsiye ederim.
ayhan turhal 
12.04.2016
Ağva hemen herkesin olduğu gibi benim de gezdiğim ve bildiğim bir yer diye düşünüyordum. Buraya yapılan geziler ya günübirlik ya da bir gece konaklamalı oluyor genellikle. Böyle olunca da bazı yerler atlanabiliyor. Ancak sizin yazınızı okuyunca çok eksiğim olduğunu, orada yapılabilecek değişik etkinlikler olduğunu, bunun için de oraya gidildi mi birkaç gün kalmak gerektiğini anladım. Bence Ağva denize girmekten daha ziyade, doğal güzelliklerle dolu bir seyahat için tercih edilmeli diye düşünüyorum. Saygılarımla, Ayhan Turhal.
tokay ceritoğlu 
11.04.2016
Gerçekten çok güzellikleri olan bir yermiş, ancak denize girme açısından sakıncalı yönleri olduğunu öğreniyoruz, sonuçta Karadeniz, diğer aktiviteleri yaşamak çok hoş olur, seçenekler de bir hayli var.
Ali Sinan Varlık  
11.04.2016
Ağva eskiden sık gittiğimiz bir yerdi. Hoşumuza da giderdi. Ta ki 9 sene önce oğlum boğulma tehlikesi atlatana kadar... 45 dakika denizde kaldı arkadaşıyla ve ancak kurtulabildi çok şükür. O günden beri oraya gitmek içimden gelmiyor. Çok güzellikleri var ama denizde hem de kıyıya 3-5 m mesafedeyken bile dikkat etmeli. Deniz aniden çekebiliyor siz anlamadan...
Editor 
08.04.2016
Bu yazıyı okuyana kadar Ağva benim için de artık klasikleşmiş bir yerdi. Bu içerikten sonra Ağva\'ya bakışım bir hayli değişti. Mantar toplamanın sadece Ege\'ye özgü olduğunu sanıyordum mesela. Beni en çok şaşırtan ise dalga sörfü. Aklımın ucundan geçmezdi, bu yaz gidip denemek lazım. :)
Benzer Yazılar