Yaz Mevsimi Hakkında Az Bilinen Gerçekler

Yaz Mevsimi Hakkında Az Bilinen Gerçekler

Paylaş
Sinan Sofuoğlu  
Eklenme: 11 Ağustos 2021
 • Son Güncellenme: 21 Ağustos 2023
Yaz Mevsimi Hakkında Az Bilinen Gerçekler

Kuzey Yarım Küre’de 21 Haziran ve 22 Eylül, Güney Yarım Küre’de ise 22 Aralık ve 21 Mart arasında yaşanan yaz mevsimi, çiçeklerin açtığı, doğanın canlandığı en sıcak mevsim. Tatil sezonunun açılmasıyla, deniz ve kumsalları bizlerle buluşturmasıyla sevenlerinin olduğu gibi artan sıcaklıklardan dolayı sevmeyenlerinin de bulunduğu yaz mevsimi hakkında tüm bilmeniz gerekenler burada!

{ad:0}

1- Yaz Olmadan Bir Yıl

Yaz Mevsimi Hakkında Az Bilinen Gerçekler

1816 yılında beklenmeyen bir şekilde yaz mevsiminin yaşanmadığını biliyor muydunuz? Kanada harici tüm Kuzey Yarım Küre’de bulunan ülkeler, bu tarihte uzun bir kış geçirmişler. Bu olay yüzünden, insanlar hasat mevsimi yaşanmadığı için yemek bulmakta oldukça zorlanmış ve kıtlık yaşanmış. Bu anormalliğin sebebiyse 1815'te Hollanda Doğu Hint Adaları'ndaki Tambora Dağı'nın güçlü patlamasından kaynaklanıyor. Açığa çıkan patlama; volkanik kül ve gazın atmosferi örtmesine, güneşi kısmen kapatmasına ve dünyanın birçok şehrini birkaç yıl boyunca etkileyen bir iklim değişikliğine neden oldu.

2- Yaz Mevsiminin Köpek Günleri

Yaz Mevsimi Hakkında Az Bilinen Gerçekler

Yazın köpek günleri, 3 Temmuz ile 11 Ağustos arasındaki haftaları ifade eder. Bunlar yazın en sıcak günleridir. Bu aralığa köpek günleri denmesi, Büyük Köpek Takımyıldızı’nda yer alan, gökyüzünün en parlak yıldızı Akyıldız yüzündendir. Bir diğer adı Sirius olan parlak yıldız, yaz mevsiminin bu günlerinde yükselir ve daha da parlak bir hale gelir. Antik Çağ döneminde insanlar, yıldızı kötü bir işaret olarak benimsemişler ve artan sıcaklıklar sonucunda kuraklık yaşanmasından dolayı tanrıların öfkesini simgelediğini düşünmüşler.

3- Karpuz: Meyve mi Yoksa Sebze mi?

Yaz Mevsimi Hakkında Az Bilinen Gerçekler

"Bu bir sebze" diyenler, karpuzun salatalık ailesine (balkabağı ve kabak ailesi de dahil) ait olduğunu, dolayısıyla bir sebze olduğunu söylüyorlar. Ancak botanikçiler, tohumdan büyüdüğü için bir meyve olduğunu söylüyorlar. Fakat sağlık açısından çok önemli bir yere sahip olduğu, iki bakış açısının da değiştiremediği bir gerçek. Karpuzlar sadece %92’sinin sudan oluşmasıyla kalmaz, aynı zamanda antioksidan, likopen yanında A ve C vitaminleri ve potasyumla doludur. Ayrıca, kalorisi oldukça düşüktür ve yağ, sodyum veya kolesterol içermez!

4- Eiffel Kulesi Büyüyor

Yaz Mevsimi Hakkında Az Bilinen Gerçekler

Eiffel Kulesi'nin yaz aylarında 16 santimetreden fazla büyüdüğünü biliyor muydunuz? Kule, 7.000 metrik ton demirden oluşuyor ve sıcaklıkta meydana gelen genleşmeden ötürü boyu uzuyor. Kışınsa büzülme sayesinde stabil boyutuna geliyor. İnşası sırasında hesaplanan genleşme ve büzülme hareketleri, kulenin mimari önemini adeta gözler önüne sermekte.

5- Dondurma Temmuz’da Yenir

Yaz Mevsimi Hakkında Az Bilinen Gerçekler

Eski ABD Başkanı Ronald Reagan, 1984 yılında Temmuz'u Ulusal Dondurma Ayı ilan etti. Kanada gibi komşu ülkeler yanında uzak ülkeler de her yıl katılıyor ve temmuz ayının üçüncü pazar günü olan Ulusal Dondurma Günü'nü kutluyor. Yaz mevsiminin sembollerinden biri olan dondurma, her sene farklı tarifleriyle hazırlanarak severlerine sunuluyor.

6- Buzlu Meyve Yiyeceği, Bir Kazayla Meydana Geldi

Yaz Mevsimi Hakkında Az Bilinen Gerçekler

1905 yılı kış mevsiminde, San Francisco'da 11 yaşındaki bir çocuk olan Frank Epperson, verandanın önüne bir bardak meyve suyu ve bir karıştırma çubuğu unuttu. Ertesi sabah, içeceği donmuş olarak buldu. Soğuk içeceğin tadını çıkarmanın yeni bir yolu olduğunu görünce, New Jersey'deki bir eğlence parkında donmuş meyveyi satmaya başladı ve böylelikle yeni bir tüketim zinciri doğmuş oldu. Geçmişten günümüze yaz aylarının vazgeçilmezi olan bu lezzeti, evinizde bile kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.

7- Gece Yarısı Güneşi

Yaz Mevsimi Hakkında Az Bilinen Gerçekler

Gece yarısı güneşi, dünyanın ekseninin yazın güneşe doğru, kışın ise güneşten uzaklaşması nedeniyle oluşur. Böylece kutuplar altı ay boyunca güneş ışınlarına maruz kalır. Uygun hava koşullarında güneş 24 saat boyunca gözlemlenebilir. Yaz aylarında İzlanda, Kanada, Norveç gibi ülkelerde karşılaşılan olay, beraberinde ilginç etkinlikleri de mümkün kılar. Hiçbir dış aydınlatmanın kullanılmadığı ve 24 saat süren spor etkinlikleri, bunlar arasında en fazla öne çıkanı.

Yaz Hakkında Bazı Kısa Bilgiler

Yaz Mevsimi Hakkında Az Bilinen Gerçekler

  • Günümüzde de süren yaz olimpiyatları, ilk defa 1896’nın yaz mevsiminde düzenlendi.
  • İstatistiklere göre ağustos ayı, turistik seyahat ve gezi taleplerinin en yoğun yaşandığı aydır.
  • Yılın en uzun günü olan 21 Haziran’da gölge uzunluğu en kısa şekle gelir.
  • Yaz mevsiminde doğada bulunan neredeyse her bitki yeşerir ve canlanır. Aynı zamanda ağaçlar gövdelerini yeniler.
  • Deniz suyu ve kum, insan cildine ve bazı cilt hastalıklarının tedavisine farklı yönlerden fayda sağlar.
  • Güneş banyoları, romatizmalar için destekleyici niteliktedir.
  • Meyvelerin ve sebzelerin ekserisi bu mevsimde yetişir.
  • İnsan gıdasının büyük bir kısmı olan buğday, arpa, mısır ve yulaf gibi gıdalar yaz mevsiminde toplanır ve stoklanır.
  • Ormandaki hayvanlar genellikle gün içinde gölgelerde dinlenir, akşam vaktinde avlanırlar.
  • Dünya’nın en sıcak çölü olarak bilinen Sahra, yaz aylarında 40 derecenin üzerinde bir sıcaklığa ulaşır. Fakat kumların ısınmasıyla ve sıcaklığı yansıtmasıyla hissedilen sıcaklık çok daha yüksektir ve insan bünyesi için dayanılmaz boyutlara ulaşır.
  • "Açılmak", "Yayılmak" anlamlarına gelen yaz kelimesi, ilk olarak Orhun Anıtları içerisinde kullanılmıştır.