Dünya Miraslarını Tehdit Eden Fenomen: Overtourism (Aşırı Turizm) Nedir?

Dünya Miraslarını Tehdit Eden Fenomen: Overtourism (Aşırı Turizm) Nedir?

Paylaş
Kübra Ulutaş  
Eklenme: 12 Mart 2020
 • Son Güncellenme: 16 Ocak 2024
Dünya Miraslarını Tehdit Eden Fenomen: Overtourism (Aşırı Turizm) Nedir?

Seyahat etmek ve farklı kültürlerle harmanlanmak her gezginin tutkusudur. Farklı kültürler tanımak insan ruhunu geliştirse de o tarihi yaşadığımız destinasyonların ruhlarının bozulmadan kalması için sorumlu bir turist olmak gerekiyor. Bu bağlamda ortaya çıkan "overtourism" ve "sorumlu turizm" olguları, sürdürülebilir bir gelecek için kilit nokta oluşturuyor. Peki, nedir bu overtourism ve önleyebilmek adına neler yapabiliriz?

{ad:0}

Overtourism Nedir?

Overtourism nedir

Hava yoluyla seyahat etmenin ucuzlaması, konaklama ve şehir içi ulaşım alanlarında görülen kolaylığın kültürler arası çeşitliliği arttırdığını söyleyebiliriz. Ancak, bir kısıtlama koyulmadan yapılan bu kalabalık turlar ve dayatılan turizm anlayışı ne yazık ki birçok turistik bölgeyi olumsuz etkilemekte. Son yıllarda ulaşım ve iletişim alanındaki teknolojik gelişmelerin hız kazanmasıyla ortaya çıkan "overtourism" kavramı, dilimize "aşırı turizm" veya "turizm fazlası" olarak geçmiş durumda. Herhangi bir turistik bölgenin taşıyabileceğinden fazla kapasitede ziyaretçi alması nedeniyle ortaya çıkan bu kavram, önlem alınmadığı takdirde yerel halk ve yerel işletmecilerde "turist-fobi" oluşturabiliyor.

Sürdürülebilir Turizmi Geliştirmek İçin Neler Yapabiliriz?

Sürdürülebilir turizm

Turizm fazlasının yarattığı tahribatı en aza indirmek için yapılabilecek şeylerin başında sürdürülebilir turizm anlayışı geliyor. Bu anlayış bağlamında seyahat ettiğiniz turistik bölgenin yerel işletmecilerini desteklemek, bölgeye karşı sorumlu davranmak ve karbon ayak izinizi azaltmak gibi pek çok önlem alınabilir. Kalabalık turlardan ve sezon tatillerinden kaçınmak hem turizm bölgesi için hem de sizin için rahat ve keyifli bir seyahat deneyimi oluşturabilir. Sürdürülebilir turizm hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz de Sürdürülebilir Turizm İçin Doğa Dostu Bir Gezgin Olmanın 8 Yolu yazımıza göz gezdirebilirsiniz.

Turizm Fazlalığından Etkilenen Yerler

Dünya çapındaki pek çok kent veya kültürel miras, turizm fazlalığı ya da kontrolsüz gelişim/büyüme gibi sebeplerden ötürü ciddi sorunlar yaşıyor. İşte overturizm'den etkilenen yerlerden bazıları:

Venedik

Venedik

Bu sorundan en çok etkilenen turistik şehir maalesef ki hepimizin bildiği üzere Venedik. Bazı günler yerel halktan bile daha fazla sayıda turistin geldiği bu şehrin hali hazırda yaşadığı alt yapı sorunu her geçen gün daha da artmakta. Bu konuda önlem almak adına ise yerel yetkililer, günübirlik ziyaretçilerden vergi almayı planlıyor.

Paris

Paris

Eyfel Kulesi altında fotoğraf çektirmek veya Lourve Müzesi’ni gezmek artık seyahatseverler için olmazsa olmazlar arasında. Hal böyle olunca şehrin taşıma kapasitesinin dolması kaçınılmaz bir olaya dönüşüyor. Gelen insan akını hem tarihi yapıyı hem de şehrin kültürel yapısını tehdit ediyor.

Barselona

Barselona

Nüfusu 1 milyon civarında olan İspanya’nın en turistik şehri Barselona’yı, 2017 yılında tam 30 milyon turist ziyaret etmiş. Önlenemez şekilde artan turist etkilerinden dolayı şehrin birçok yerinde turist karşıtı eylemler düzenleniyor.

Kapadokya

Kapadokya

Doğa harikası Peri Bacaları’nın bulunduğu turistik belde Kapadokya da ülkemizden verilebilecek örneklerden. Her yıl sezon fark etmeksizin yerli – yabancı turist akınına uğrayan bölge ne yazık ki çevre tahribatıyla karşı karşıya.

Amsterdam

Amsterdam

Tahmin edebileceğiniz üzere ne yazık ki Amsterdam’da da durum farklı değil. Yerel halk, mülklerini kiralarken uzun süreli kiralamalardan çok, daha kazançlı olan Airbnb gibi kısa süreli konut kiralama seçeneklerini tercih etmeye başlamış. Yönetim bu konuda yaptırım yapmaya hazırlanıyor.

Pamukkale

Pamukkale

Büyüleyici bir atmosfere sahip olan Pamukkale Travertenleri de turist akınından zarar gören bir dünya mirası. Son zamanlarda belediye tarafından alınan karar, termal sulara giriş için bir kısıtlama getirmiş.

Roma

Roma

Sanatsal ve arkeolojik mirası azımsanamayacak kadar çok olan Roma, bu yapıların bakımı ve restorasyonu için bütçe sıkıntısı yaşamaya başlamış. Bu nedenle tahribatı engellemek adına büyük tur araçlarının şehir içine girmesi yasaklanmış.

Tayland

Tayland

Tayland’da bulunan Mae Klong Demiryolu Pazarı’na yabancı turistlerden gelen ilgi o denli büyük ki, turistler canları pahasına fotoğraf karesi yakalamak için çabalıyor. Bölgedeki kirlilik nedeniyle Tayland yönetimi, turizmi sınırlandırma kararı almış.

Yorumlar

sabahat 
16.04.2020
Bir gün buralara gidebilecek miyiz acaba? Karantinasız güzel günlere...
Yelda Değirmen 
14.04.2020
Barcelona'ya erkek arkadaşım ile gitmiştik. Müthiş eğlenceli yer. 3 gün nasıl geçti anlamadık. Keşke oralardan tavsiye otel paylaşsanız gidecek olanlara fikir verebilir .
Teşekkürler.