Ankara-İzmir karayolu üzerinde bulunan Kula, Manisa’ya 126 km kadar bir uzaklıkta yer alır. Ayrıca İzmir’e de 140 km uzaklıkta ve oldukça yakın olan Kula, içerisindeki tarihi yapılar, türbeler, kaplıcalar ve doğal güzellikler sayesinde bir turizm merkezi haline gelir.
Hem gezi turizmine hem sağlık turizmine hem de jeolojik bir bölge olmasından dolayı akademik turizme açık bir bölge olur. Sıcak su kaplıcalarının kaynağı olarak çok eskiden sönmüş volkanlar olduğu bilinir. Çevresinde ise konaklayabileceğiniz birçok farklı seçenek bulunur. Kula gezi rehberi sayesinde gezebileceğiniz bazı yerleri sizler için sıraladık.
Kula Tarihi
Kula gibi birçok güzelliğe sahip bu ilçenin tarihi çok eskilere dayanıyor. Kulanın 7. yy. ve 11. yy. arasında Bizans İmparatorluğu’na ait olan Opsikion olduğu düşünülüyor.
Kula, tarihte sürekli Bizans ve Türkler arasında el değiştirmiş bir yer. Bu nedenle içerisinde birçok tarihi yapı barındırır. Kula’nın Türklerin tarihinde yer ettiği ilk zamanlar ise Germiyan Beyliği döneminde olur. Daha sonraki süreçlerde Kütahya Sancağına bağlı bir kaza merkeziyken takip eden yıllarda Saruhan Sancağına bağlanır.
Birinci Dünya savaşından sonra 28 Haziran 1920 de Kula Yunanlar tarafından işgal edilmiş; Başkumandanlık Meydan Muharebesinin kazanılması ile beraber 4 Eylül 1922 tarihinde Kula işgalden kurtarılır.
Geçmişte yaşadığı tüm tarihi süreçleri her bir ayrıntısında gösteren Kula ilçesi, gezip görebileceğiniz ve ülke sınırları içerisinde bulunan en güzel yerlerden biri olarak kendini gösterir.
Kula Doğal Güzellikleri
Kula tarihi, mimarisi ve doğal yapısı nedeniyle pek çok turistin uğrak noktalarından biri olur. Kula’da gezilecek yerler arasında öne çıkan bu noktalar:.
- Kula peri bacaları; nam-ı diğer Kuladokya peri bacaları, Kula’ya gelen misafirleri en çok şaşırtan bölgelerden olur. Sadece Kapadokya’ya özgü olduğu düşünülen peri bacaları aslında Kula’da da bulunur. Doğal sit alanı olan Kula, ziyaretçilerini büyüler. Peri bacaları hava şartlarından dolayı var olan kayaçların aşınmasıyla oluşur. Doğal yapısıyla Gediz vadisi içerisinde bulunan Kuladokya peri bacaları; bu güzelliğe şahit olabileceğiniz en güzel yerlerden biri.
- Kula gezilecek yerler listesine eklenecek bir diğer doğa güzelliği ise volkanik jeopark. Katakekaumene, yani yanık ülke olarak adlandırılan bu bölgede ilk insan ayak izlerine rastlanmış olması bölgedeki yerleşimin ilk insanlara dayandığının büyük bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Jeopark içerisinde lav şelaleleri ve çok fazla sayıda lav konisi bulunuyor. Park içerisinde yürüyüş için alanlar ve bisiklet parkurunun bulunması ise rahat bir gezi için sizlere kolaylık sağlıyor. Hem bilimsel araştırmacılar hem de bu var olan Kula doğal güzellikleri görmek için pek çok turist bölgeyi ziyaret eder.
- Divlit yanardağı uzunluğu 750 metreye ulaşan dev bir koni. Gören kişiler adeta yeni gerçekleşmiş bir volkan oluşumu gibi görürler. Türkiye’nin en genç volkan konileri arasında yerini aldığından aynı zamanda birçok ziyaretçiyi kendine çekiyor.
- Emir Kaplıcaları, Kula Selendi istikametinde bulunuyor. Doğası ve tarihiyle hayranlık uyandıran kaplıcalar, banyo kürü ve içme kürü olarak faydalanmak isteyenleri kendine çekiyor. Antik Yunan döneminden kalan hamam kalıntılarının bulunduğu bölge yüzyıllardır hamam olarak kullanılırken aynı zamanda şifalı su kaynağı olma özelliğini barındırıyor. Özellikle sağlık turizmi nedeniyle insanlar bu kaplıcayı ziyaret ediyor. Kaplıca sularının romatizma, eklem ağrıları veya stres gibi pek çok farklı rahatsızlığa iyi geldiği düşünülüyor.
Kula Tarihi Mekanlar
Jeolojik özellikleri ve doğal güzelliklerinin yanında Kula tarihi mekanlar da bulunur:.
- Kula evleri: 18. yy. mimarisini taşıyan görenleri güzelliğiyle kendine hayran bırakan tarihi yapılar olarak karşımıza çıkıyor. Bu evler şehrin içine yayılmış durumda ve tahmini olarak 3000 civarında tarihi ev olduğu tahmin ediliyor. Evlerin genel özellikleri ise iki katlı ve bahçeli yapılar olarak sıralanabilir ama en önemli özellikleri ise dış görünüşleri oluyor. Görenleri kendine hayran bırakan bu evler, taş ve ahşap yapının karışmasıyla oluşturuluyor. Çatıları kiremitler ile döşenmiş ve bitişik halde bulunan evler görenleri kendine hayran bırakıyor. Bu evleri güzel kılan ise dış cephelerinde bulunan farklı ve görsel olarak öne çıkan işlemeleri oluyor. Ayrıca Kenan Evren’in doğduğu evlerden biri de bu tarihi evler içerisinde yer alıyor. Sonrasında ise isteyenlerin ziyaret edebileceği bir müze haline getiriliyor.
- Bölgede Rumların yaşadığı dönemden kalma pek çok kilise bulunuyor. Meryem Ana Kilisesi ise 1831 yılında inşasına başlandığı tahmin edilen bir tarihi kilise olarak karşınıza çıkıyor.
- Tapduk ve Yunus Emre Türbesi, görmek isteyen ziyaretçiler için merkeze 25 km uzaklıkta bulunan Emre köyünde yer alıyor.
- Kula Çarşısı ise Kula merkezde bulunan ve genellikle el sanatlarının yoğunlukla bulunduğu bir pazar alanı oluyor. Gidip gezdiğiniz yerlerden birer hatıra toplamayı seviyorsanız sizin için mükemmel bir konum olacaktır.. Bu çarşı içerisinde halı, kilim gibi el işleri, bakır sanatçıları ve küçük hediyelik eşyalar bulabilirsiniz.
Yolunuz İzmir’in yakınlarında bulunan Manisa’ya düşerse; Kula gezi rehberi ile seyahat planınız içine Kula’yı ekleyebilirsiniz. Kula otelleri dahil olmak üzere her biri ayrı güzellikte olan mimari yapılardan tutunda doğa harikalarına kadar kesinlikle herkesin en az bir kere ziyaret etmesi gereken yerlerden biri.