İstanbul’un Anadolu yakasında konumlanmış olan Beykoz, boğaz kıyısında yer almakta olup Karadeniz tarafına yakın bir konuma sahip. Yeşil ve mavinin birleştiği manzaralara ev sahipliği yapan ilçe, şehrin merkezinde doğa içinde vakit geçirme imkânı sunuyor. Özellikle hafta sonu gezi, piknik, dinlence yeri olarak tercih edebileceğiniz güzel bir boğaz ilçesi.
Çubuklu’yu geçtiğiniz zaman denize doğru inen bir yol, önce Paşabahçe’den geçiyor, sonrasında ise Beykoz’a doğru uzanıp gidiyor. Beykoz vapur iskelesi etrafında yer alan sevimli çay bahçeleri, Beykoz parkları, restoranlar ve kafelerde aynı zamanda boğaz manzarasını izleyerek güzel bir şekilde dinlenebilirsiniz. Beykoz Restoranları ve Yemek Yerleri sayfasını inceleyebilirsiniz.
Beykoz Gezilecek Yerler
Beykoz’a gitmişken değerlendirebileceğiniz, aynı zamanda keşfe çıkabileceğiniz bir yolculuk sizi bekliyor. Şimdi gelin birlikte yönünüzü Beykoz’da gezilecek yerler listesi içerisinde yer alan duraklara çevirelim.
- Beykoz gezilecek yerler içerisinde ilk sırayı Küçüksu Kasrı alıyor. Göksu Kasrı olarak da bilinen Küçüksu Kasrı, ilçenin Küçüksu semtinde yer alıyor. Bu devasa mimari yapı, Göksu Deresi ve Küçüksu Deresi arasında ve Boğaziçi’ndeki Üsküdar- Beykoz sahil yolu güzergâhı üzerinde yer alıyor. Göksu adı ile bilinen bu yapı ilk zamanlarında padişahların dinlenme amacıyla inşa edilmiş olduğu söyleniyor. Günümüze gelindiğinde ise bu yapı turistik geziler için tercih ediliyor. Bu gezinti sırasında aynı zamanda, güzel bir de boğaz havası alarak vaktinizi geçirebilirsiniz. Perşembe ve pazar günleri kapalı olan Küçüksu Kasrı’nı belirli bir ücret karşılığında 09.00 ile 17.00 arasında diğer günlerde gezebilirsiniz.
- İstanbul Beykoz gezilecek yerler içerisinde bu kez rotanızı Çubuklu Korusu’na çevirebilirsiniz. Bu koru, İstanbul ilinin Beykoz ilçesinde yer alan ve Çubuklu Mahallesi’nde de kendi ismi ile anılan bir cadde üzerine konumlanmış hâlde. Hidiv korusu olarak da bilinen bu yapının Bizans dönemine ait bir yerleşim yeri olduğu da söyleniyor. Bu koru özellikle; topografik yapısı ile ön plan çıkmış olup, eğim ve yüksekliğinin fazla olması nedeni ile bir mesire alanından ziyade gezebileceğiniz, rahatlıkla sporunuzu yapabileceğiniz bir koru olma özelliği gösteriyor. Buraya ulaşım için otobüs, minibüs, vapur ve özel araç ile yapılabiliyor.
- Abraham Korusu olarak bilinen Beykoz Korusu, Paşabahçe bölgesinde yer alıyor. Koru, sırtlardan başlayarak Riva’ya değin uzanıyor. 150 dönümlük bir alana inşa edilmiş olan Beykoz Korusu, Boğaziçi korularının en büyükleri arasında yerini alıyor. Koru içerisinde, 2 adet büyük mağara, 5 adet havuz ve 1 adet saray kalıntısı da mevcut. Beykoz Korusu’nda ayrıca, tavşan ve sincap gibi hayvanların bulunduğu ormanlık alanlar bulunuyor. Tertemiz hava eşliğinde doğa ile baş başa açık hava etkinliklerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Sizler de Beykoz Korusu’nu ziyaret ederek bu tarihî ve turistik yerde sevdiklerinizle birlikte vakit geçirebilirsiniz.
- Beykoz Kasrı, büyük bir ormanlık alan üzerine inşa edilen bu yapı açık havada keyifli vakit geçirme imkânı sağlıyor. Bu kısımda ayrıca, spor yapabileceğiniz alanlar ve koşu yolu alanları mevcut. Cumartesi günleri hariç haftanın her günü Beykoz Kasrı’nı ziyaret edebilirsiniz. Beykoz Kasrı alanına girişler ise ücretli olup, müze kartı olan kişiler içeriye ücretsiz giriş yapabiliyor.
Beykoz Tarihi Yerler
Beykoz tarihî listeler içerisinde gezebileceğiniz alanlarda karşınıza Yoros Kalesi ve Yuşa Tepesi çıkıyor. Eşsiz manzaralara ev sahipliği yapan bu mekânlar hakkında kısaca şöyle bahsedebiliriz:.
- Beykoz’da gezilecek tarihî yerler listenizde yer alması gereken bir diğer mekân da Yoros Kalesi. Tarihî özellikleri kapsamında, birden fazla medeniyeti ağırlamış Yoros Kalesi, her sene gerek yerli gerekse yabancı turist çeken en önemli yapılar arasında yer alıyor. Ayrıca Anadolu topraklarında gelip görmeniz gereken eşsiz bir mimari yapı dokusuna da sahip olduğunu da belirtmek gerekiyor. Kalıntılar arasında hala Beykoz’da ayakta kalmış olan bu kaleyi mutlaka gezmenizi öneririz.
- Yuşa Tepesi, Beykoz’da gezilecek güzel yerler içerisinde değerlendirebileceğiniz yerlerden biri. Yuşa Tepesi, İstanbul'un Anadolu Kavağında Beykoz ilçesinde konumlanmış olan bir tepe. Tepenin kuzey kısmında ise Yoros Kalesi yer alıyor. Denizden yaklaşık 201 metre yükseklikte yer aldığı bu zirve, aynı zamanda Yuşa Türbesi ve Cami'ne ev sahipliği yapıyor.
- Kanlıca Cami olarak da bilinen İskender Paşa Cami, İstanbul'un Beykoz ilçesinde yer alan bir külliye özelliği taşıyor. Kanlıca İskelesi'nin önünde yer alan küçük bir meydanda konumlanmış olan caminin “Mağusa Fatihi” olarak da tanımlanan Gazi İskender Paşa tarafından 1570 yılları arasında yaptırıldığı söyleniyor.
Beykoz Müzeleri
Beykoz müzeleri içerisinde sergilerini daha yakından görme şansı elde edebileceğiniz bazı önemli yapılar yer alıyor. İşte o müzelerden bazıları;.
- Deniz ve Su Ürünleri Müzesi: İstanbul Beykoz’da gezilecek yerler listesinde bu kez de sırayı Deniz ve Su Ürünleri Müzesi alıyor. Tarih ve Sanat Merkezi olarak da bilinen müzenin, sergilenen eserleri ile birlikte, Türk deniz taşımacılığının geçmişten günümüze değin taşımış olduğu misyonunu, geniş kitlelere tanıtmak, duyurmak, sevdirmek amacı ile 1995 yılında açıldığı biliniyor. Hali hazırda sergilenmekte olan eserler ise işletmenin kuruluşundan bugüne değin günümüze aktarılmış olan eserlerini barındırıyor. Bu eserler arasında, Mustafa Kemal Atatürk’ün gemi hatıra defterine yazmış olduğu el yazmaları, resimler, gemi objeleri ve maketler yer alıyor. Beykoz müzeleri listesinde ilk sırayı alan Deniz ve Su Ürünleri Müzesi, görülmeye değer eserlere ev sahipliği yapıyor.
- Çengeldere Mahallesi’nde yer alan Aydınlatma ve Isıtma Araçları Müzesi, pazartesi günü haricinde haftanın her günü 09.00 ile 17.00 saatleri arasında kapılarını açıyor. Mehmet Yaldız tarafından inşasına başlanmış olan müzede, 40 yıl boyunca araştırmaları sırasında eline geçmiş olan eşsiz tarihî parçaları sergileniyor. Bu eserleri biriktiren Mehmet Yaldız’ın müzesinde görebileceğiniz koleksiyonlardan bazıları şöyle:
- İnsanların elektriği bulmadan önceki kullanmış oldukları meşaleler
- Kandiller
- Şamdanlar
- Kolza yağı
- Gaz yağı
İspirto ve pek çok farklı yağlardan yakılmış olan aydınlatma araçlarının sergilendiğine şahit olabilirsiniz. Bunlarla birlikte, çeşitli dinlere ait olan; nazarlıklar, tılsımlar, Anadolu tuğlaları, su terazileri ve ilk yapılan matkaplar da müze koleksiyonu içerisinde yerini almış durumda.
Beykoz Turistik Yerler
Beykoz turistik yerler dâhilinde özellikle kadınlar tarafından büyük bir ilgi gören mekânlar arasında Poyrazköy Kadınlar Plajı yer alıyor. Bunun dışında Anadolu Hisarı ilçenin önemli turistik noktalarından biri.
Beykoz turistik yerler listesi içerisinde bu sefer de rotanızı Poyrazköy Plajı’na çevirmeye ne dersiniz? Poyrazköy Kadınlar Plajı gerek güzelliği gerekse eşsiz konumu sebebi ile İstanbul’da kumun ve denizin tadını çıkartmak isteyenlere keyifli bir deneyim sunuyor.
Şehrin içinde sessiz ve sakin bir atmosferde denize girme imkânı sunan plaj, temiz ortamıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. İstanbul’a yakın kadınlara özel plajlar arıyorsanız rotanızı, Beykoz Poyrazköy’deki kadınlar plajına çevirebilirsiniz. Günübirlik tatilinizin keyfini sürebileceğiniz kadınlar plajında, güneşlenebilir ve deniz suyunun tadını çıkarabilirsiniz.
Bulunduğu semte adını veren Anadolu Hisarı, Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılmış bir yapı. Yapının güzel görünümü sebebiyle bu yapı Güzelhisar olarak da biliniyor. İstanbul’un fethi için yaptırılan Anadolu Hisarı, eşsiz manzarasıyla ilçenin önemli yapıları arasında yer alıyor. Hisarın çevresinde bulunan kafe ve restoranlar sosyalleşmek için ideal bir ortam sunuyor.
Konaklamayı düşünüyorsanız Beykoz otelleri sayfasını inceleyebilirsiniz.