Tekirdağ Gezi Rehberi
Tekirdağ Gezi Rehberi - Görsel 1
Tekirdağ Gezi Rehberi - Görsel 2
Tekirdağ Gezi Rehberi - Görsel 3
+ 4 Fotoğraf
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Tekirdağ Gezi Rehberi

Tekirdağ , Türkiye'de özellikle deniz turizminin yapıldığı yerler arasında bulunuyor. Konum olarak Türkiye'nin kuzeybatısında yer alan şehir, doğal güzellikleri ile de misafirlerini büyüleyen bir kent. Tekirdağ gezi rehberi yazısını okuyarak şehir hakkında merak ettiğiniz birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.

Tekirdağ Hakkında

Tekirdağ tarihi, oldukça eski medeniyetlere kadar uzanan bir derinliğe sahip. Bulunduğu konum itibari ile birçok farklı medeniyete ev sahipliği yaptığı da biliniyor. Türkiye'nin Trakya bölgesinde yer alan Tekirdağ, konumu itibariyle birçok farklı kültüre ev sahipliği yapıyor.

Avrupa ile Asya arasındaki ilişkinin Trakya üzerinden sağlanması nedeni ile şehir, köklü bir kültüre sahip. Şehirdeki ilk yerleşim kalıntıları olan Balıtepe ve Kuştepe de yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkıyor. Bu kazılardan elde edilen kalıntılardan anlaşıldığı üzere Tekirdağ'ın geçmişi Antik Çağ'a kadar uzanıyor.

Süregelen tarih boyunca yapılan farklı kazılar ve araştırmalardan elde edilen sonuçlara göre Eski Taş Devri ve Kalkolitik Çağ'a ait kalıntılar da bulunuyor. Şehir sırası ile Perslerin, Büyük İskender'in ve Lysimochs'un egemenliği altında kalıyor.

Ardından Doğu Roma İmparatorluğu'nun da hakimiyeti altına giren Tekirdağ, o dönemde imparatorluğun başkenti olan Konstantinopolis'in, günümüzdeki adı ile İstanbul'un, tahıl ihtiyaçlarını karşılıyor. Farklı dönemlerde farklı isimler ile anılan şehir, Osmanlı Dönemi'nde Rodoscuk olarak biliniyor. Şehir 1920 yıllarında Yunanlılar tarafından işgale uğruyor.

Ardından, 1922 yılında ise yeniden Türklerin hakimiyetine girerek, 1923 yılında resmi olarak il ilan ediliyor. Şehir günümüzdeki ismini ise 1927'de alıyor. Genel olarak şehir, ekonomisini sanayi ve tarım ile sağlıyor. Tekirdağ, Türkiye'deki verimli toprakların bulunduğu bölgeler arasında yer alıyor.

Bu nedenle yulaf, mısır, arpa, kabak, patlıcan, domates gibi tahıl ve sebzelerin yanı sıra buğday ve ayçiçeği üretimi ile de ön planda yer alıyor. Şehirde bulunan ayçiçeği tarlalarının meşhur olması ve Türkiye'nin ayçiçeği yağı ihtiyacının çok büyük bir bölümünü karşılaması nedeni ile Türkiye'nin ayçiçeği bahçesi olarak adlandırılıyor.

Kentte bunların yanı sıra karpuz, kavun, üzüm gibi birçok meyve de üretiliyor. Tekirdağ turizm faaliyetleri de her dönem devam ediyor. Özellikle yaz aylarında doğasının güzelliği ve temiz sahilleri ile misafirlerine eşsiz bir tatil keyfi yaratıyor.

Tekirdağ Harita ve Yol Tarifi

Tekirdağ hangi bölgede sorusu, bölgeyi ziyaret etmek isteyenler tarafından sıklıkla soruluyor. Tekirdağ'ın Marmara Bölgesi'nde yer aldığını bilmek, seyahat rotanızı belirlemekte size büyük ölçüde yardımcı oluyor. Bölgesel özelliklerini ve konumunu bilmek, Tekirdağ'a nasıl gidilir sorunuzun cevabını da vermiş oluyor. Tekirdağ, Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nin Trakya kısmında yer alıyor.

Yani, Türkiye'nin Avrupa tarafında kalıyor kent. Kuzeyinde Çanakkale, güneyinde Kırklareli, doğusunda İstanbul ve batısında da Edirne ile sınır komşusu. Aynı zamanda Tekirdağ haritası incelendiğinde görüleceği gibi hem Marmara hem de Karadeniz'e kıyısı bulunan nadir iller arasında yer alıyor. Trakya Bölgesi'nin Edirne'den sonraki en büyük ili olarak biliniyor.

Buna ek olarak Türkiye'nin de en yoğun yirmi üçüncü şehri. Bu özellikleri sebebi ile kara yolu, demir yolu, hava yolu ve deniz yolu ulaşım ağlarının tamamına sahip. Türkiye'nin hemen hemen her ilinden karşılıklı otobüs seferleri ile şehre ulaşım sağlamak mümkün.

Kara yolunu tercih ederseniz bazı iller arasındaki mesafeyi bilmeniz, rotanızı belirlemek için size yardımcı oluyor. Tekirdağ ile İstanbul arasındaki mesafe 148 km ve Ankara ile arasındaki mesafe ise 595 km olarak ölçülüyor.

Tekirdağ Hava Durumu ve İklimi

Tekirdağ'ın kıyı kesimlerde genel olarak Akdeniz iklimi, iç kesimlere doğru gidildiğinde ise karasal iklim hakim. İç kesimlerdeki karasallığın bir sebebi de ilin bitki örtüsünün oldukça zayıf olmasından kaynaklanıyor. Tekirdağ'ın genel bitki örtüsü fundalık, maki ve meşelik gibi karasal ve Akdeniz iklimini yansıtan bitki örtüsüne sahip.

Tekirdağ hava durumu, kıyı şeritlerinde ve iç kesimlerde farklılık gösteriyor. Tekirdağ'da yaz ayları karasal iklimin etkisi ile sıcak ve kurak geçiyor. Kış aylarında ise Balkanlar'dan gelen soğuk havanın etkisi altına giriyor. Genel olarak karlı gün sayısı az olan şehir, genelde yağışı yağmur olarak alıyor.

Tekirdağ her mevsim rüzgar alan kentler arasında bulunuyor. Tekirdağ hava şartları, mevsimlerin etkisi ile farklılık gösteriyor. Şehrin yıllık sıcaklık ortalamasına bakıldığında; en yüksek değer 22, en düşük değer ise 5 derece olarak görülüyor.

Genel olarak yaz mevsiminin en kurak dönemi ağustos ayı; en yağışlı ve soğuk dönemi ise aralık ayı olarak biliniyor. Tekirdağ'a yıl boyunca genel olarak ılık bir hava hakim oluyor.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Tekirdağ Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Tekirdağ'a Nasıl Gidilir?

Tekirdağ harita konumu, bölgenin uç noktalarda yer aldığını gösterse de zengin bir ulaşım ağını da gözler önüne seriyor. Karayolu seyahatlerinizde Tekirdağ yol tarifi için akıllı cihazlarınızdan destek alabilirsiniz. Trakya bölgesindeki tek havalimanı olan Tekirdağ Çorlu Havalimanı ile şehre kolaylıkla ulaşım sağlanıyor. Farklı yolculuk deneyimleri için tren ya da gemi ile de şehre ulaşım sağlamanız mümkün.

Tekirdağ'da Nerede Kalınır?

Tekirdağ özellikle yaz aylarında oldukça rağbet gören bir il olarak biliniyor. Bu sebeple yaz aylarında konaklamak istediğiniz mekanı önceden belirlemeniz size kolaylık sağlıyor. Genel olarak şehir merkezinde bulunan yüksek kaliteli uygun Tekirdağ otelleri ile konforlu bir konaklama yaşayabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında tercih edilen sahile yakın bölgelerdeki apart oteller ve pansiyonlarda da tatilinizi geçirebilirsiniz.

Tekirdağ'ın Neyi Meşhur?

Tekirdağ neyi meşhur diye sorulduğunda genellikle Trakya mutfağı diye cevap veriliyor. Birbirinden farklı lezzetlerin bulunduğu Trakya mutfağının en güzel örneklerini Tekirdağ'da bulmak mümkün. Geçmişte farklı kültürlere ev sahipliği yapmış olmasının etkisini, kentin mutfağında da görebilirsiniz. Şehir, zengin yemek çeşitleri ile her damak tadına hitap eden geleneksel tatlara sahip. Çeneçarpan çorbası, hamur ve süt gibi malzemelerden yapılan Tekirdağ'a özgü bir tat. Özellikle Tekirdağ köftesi de şehre yolunuz düştüğünde restoranlarda muhakkak tatmanız geren lezzetlerin başında geliyor. Özellikle yanındaki acı sosu köftenin lezzetine lezzet katıyor. Tekirdağ'ın yöresel yemeklerinden bir diğeri de tavuk ve yufka ile hazırlanan damat paçası. Bunların dışında sini mantısı, zennik, şaraşura, papaz mancası ve daha birçok yöresel ve farklı lezzetleri tadabilirsiniz. Ağzınızı tatlandıracak hayrabolu, höşmerim gibi meşhur tatlılarını da kente uğradığınızda tatmanız mümkün. Burma sucuk olarak adlandırılan, teke ve oğlak eti ile üretilen sucuk da oldukça ilgi gören yiyecekler arasında yerini alıyor.

Tekirdağ'ın Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Tekirdağ nerede sorusunun cevabını bilmek, şehrin tarihi ve kültürel açıdan önemini anlamak için oldukça önemli. Geçiş güzergahında oluşu ile birçok kültüre ev sahipliği yapmış olan kentte arkeoloji ve etnografya müzesi gezilecek yerlerin başında geliyor. Sahil şehri olmasının nedeniyle Hora Feneri, Şarköy, Kumbağ, Uçmakdere, Kastro gibi plajlar ise yazın ziyaret edilmesi gereken turistik mekanlar arasında yerini alıyor.

Tekirdağ'a Ne Zaman Gidilir?

Tekirdağ yılın her ayında seyahat edebilmek için uygun olan nadir şehirler arasında yer alıyor. Özellikle deniz turizmi için şehri ziyaret etmek istiyorsanız yaz aylarını tercih ederek tertemiz sahillerin tadını çıkarabilirsiniz. Kamp ve macera tutkunları için de alternatif sunan şehir, mevsim geçişlerinde görülmeye değer manzaralar sergiliyor. Tekirdağ'a geliş tarihinize, yapmak istediğiniz aktiviteleri düşünerek kolaylıkla karar verebilirsiniz.