Kilis Gezi Rehberi
1 Fotoğraf
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Kilis Gezi Rehberi

Binlerce yıllık tarihi geçmişi ve kültürel mirasları ile dikkat çeken Kilis , ülkemizin en güneyinde Suriye sınırında bulunan bir antik kent olarak karşımıza çıkıyor. Tarihi ve kültürel bir gezi için planlarınızı oluşturuyorsanız, Kilis gezi rehberi yazımıza göz atabilir ve unutulmaz bir tatil için hazırlanmaya başlayabilirsiniz.

Kilis Hakkında

Binlerce yıllık tarihi geçmişi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kilis hangi bölgede diye merak ediyorsanız, ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alıyor.

Akdeniz Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi arasında bir geçiş oluşturan Kilis, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı için birçok tarihi eser ve kültürel ize ev sahipliği yapıyor. Türkiye-Suriye sınırının bir bölümünü oluşturan Kilis'in yüz ölçümü ise 1. 521 km olarak hesaplanıyor. M.

Ö 3000'li yıllara kadar uzanan Kilis tarihi , tarih boyunca Süryani, Hitit, Pers, Roma, Bizans ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yaptığından birçok medeniyetin beşiği olarak biliniyor. Binlerce yıl önce inşa edilmiş olan Ravanda Kalesi'ni ziyaret ederek sur ve kale mimarisi için önemli gözlemler yapabilirsiniz.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük höyüklerinden biri olan Oylum Höyüğü'nü ziyaret edebilir İlk Çağ uygarlıkları zamanına doğru yolculuğa çıkabilirsiniz. Bölge, kültür beşiği olduğu için çeşitli tarihi ibadet yerlerini bir arada bulabilirsiniz. Kilise, cami ve bazilika gibi birçok inanış merkezini de bir arada bulabilirsiniz.

Bir sınır kenti olması nedeniyle çeşitli savaşlara konu olmuş ve aynı zamanda doğal felaketler de geçirmiş bir kent olan Kilis, tüm güzelliğini koruyor ve tarihin tüm izlerini misafirlerine sunuyor. Uzun soluklu ya da kısa soluklu tatilleriniz için Kilis'i listelerinize rahatlıkla eklemenizin bir başka sebebi de barındırdığı kültür çeşitliliği oluyor.

Bir sınır kenti olması ile birçok misafirini ağırlayan bu şehirde merak ettiğiniz tarihi sayfalara göz atabilir ve farklı halklarla iç içe yaşamanın uyandırdığı merakı hissedebilirsiniz. Her yanı üzüm bağları ve zeytinliklerle dolu olan bu küçük ve şirin şehirde kendinizi bir tiyatro oyununun başrolü gibi hissedebilirsiniz.

Başınızı ne tarafa çevirirseniz görmek isteyeceğiniz bir tarihi mekan bulabileceğiniz Kilis'te her anınızı kendiniz için özel kılabilirsiniz. Yöre halkının işlediği yemenilerle birlikte bölgenin binlerce yıllık tarihi restoranlar ında yöresel tüm dokuyu yaşayabilirsiniz.

Kilis Harita ve Yol Tarifi

Kilis yol tarifi açısından incelendiğinde, şehre ulaşım iki türlü sağlanabiliyor. Hava yolu ve kara yolunu tercih edebileceğiniz Kilis ulaşımı için vaktinize ve şehre olan yakınlığınıza göre karar verebilirsiniz. Hemen hemen her şehrimizden her gün düzenlenen otobüs seferleri ile de Kilis'e kolayca ulaşabilirsiniz.

Kara yolunu tercih edecekler için kendi aracınızla ulaşım sağlamanız da mümkün oluyor. Rahat ve konforlu bir yolculuk için akıllı telefonlarınızın harita özelliğinden yararlanabilirsiniz. Harita üzerinden hesaplandığında İstanbul, Kilis harita konumuna 1181 km mesafede bulunuyor. Ankara üzerinden ise 733 km olarak hesaplanıyor.

Eğer vaktiniz kısıtlı değilse ve bir Türkiye turu planlamışsanız Kilis'e uzak olan şehirlerden ulaşım sağlamak için kendinize duraklar oluşturabilirsiniz. İstanbul ve İzmir'den oldukça uzak görünen bu mesafede yol üzerinde bulunan onlarca güzel şehrimizi kendinize dinlenme ve tatil yeri olarak ayarlayabilirsiniz.

Kilis'e nasıl gidilir sorusunun bir diğer yanıtı da hava yolu olarak karşımıza çıkıyor. Eğer vaktiniz azsa, Gaziantep Havaalanı'nı kullanarak Antep'e iniş yapabilirsiniz. Gaziantep Havalimanı ile Kilis arası yaklaşık 40 km olarak belirlendiğinden ve Kilis'e direkt uçuş bulamayacağınız için en kısa ve pratik seçenek için Gaziantep Havalimanı'nı tercih edebilirsiniz.

Kilis Hava Durumu ve İklimi

Kilis haritası itibariyle Akdeniz Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kesiştiği noktada bir geçiş şehri olarak biliniyor. Kilis'te Akdeniz iklimi özellikleri ve karasal iklim özellikleri bir arada görülüyor. Kilis hava durumu özelliklerinde yazları sıcak ve kurak geçen günler, kışları ılık ve yağışlı olarak geçiyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin iklim özellikleri yaz aylarında Akdeniz Bölgesi'nden biraz daha sıcak olması ile bilinir. Bu sıcaklığı getiren Basra alçak basıncı etkisi Kilis üzerinde de görülür. Ayrıca denize kıyısı olmadığı için nem bakımından da Akdeniz'den daha kuru olan Kilis, Gaziantep Platosu'nun güneybatı kısmında yer aldığından bölgenin iklim özelliklerine daha hakimdir.

Kilis hava şartları bakımından, iki bölge arasında bir geçiş kuşağı bölgesi olduğundan Kilis'te Akdeniz Bölgesi hakim bitki örtüsü olan maki ile Karasal iklim bitki örtüsü olan step arasında bir geçiş oluşuyor.

Her iki iklim tipi ve bitki örtüsü çeşitliliğini barındıran Kilis'te Antep'e yakın olan bölgelerde daha sıcak ve kurak bir hava ile karşılaşırken bu küçük şehrin batı yakasında ise Akdeniz nemini az da olsa hissedebilirsiniz.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Kilis Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kilis'te Nerede Kalınır?

Suriye sınırımızda yer alan Kilis, yerli ve yabancı birçok turistin uğradığı duraklardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Kilis şehir merkezinde her zevke ve keseye uygun konaklama çeşidi bulabilir ve rahatlıkla konaklayabilirsiniz. 4 ve 5 yıldızlı uygun Kilis otellerinden ziyade daha doğal ve butik yapılardaki otelleri tercih edebilirsiniz. Tarihi konakların işletilmesi ile halka açılan taş konaklarda konaklayabilirsiniz. Kilis otelleri arasından yapacağınız seçim ile konaklamaya başlayabilirsiniz.

Kilis'te Alışveriş Nerede Yapılır?

Kilis merkezde bulunan irili ufaklı birçok çarşıdan kişisel alışverişlerinizi yapabilir, yöresel semt pazarlarından ise kendiniz ya da sevdikleriniz için yöresel hediyeler satın alabilirsiniz. El işi işlemeleri, yorganları ve taş işçiliği ile bilinen Kilis'te hemen her yaş grubu için uygun yöresel ürünler bulabilirsiniz. Kendisine özgü tasarım ve renkleriyle bilinen birçok geleneksel dükkandaki el yapımı tezgahlardaki mistik dokuyu evinize taşıyabilirsiniz.

Kilis'in Neyi Meşhur?

Kültürlerin beşiği olan diğer şehirler gibi birçok medeniyetin izlerini bulabileceğiniz Kilis'te tarih kokusunu içinize çekmek için sokaklarında gezmeniz yeterli. Kilis turizm faaliyetleri açısından incelendiğinde, şehrin mimarisi binlerce yıllık tarihten sayfalar sunarken, taş konakların işletmeye açılması ile ünlü olan restoranlarında soluk alabilir ve meşhur Kilis mutfağını keşfedebilirsiniz. Patlıcan ve köfteden oluşan Kilis kebabını mutlaka denemeli, Kilis sofralarının olmazsa olmaz acur dolmasını mutlaka tatmalısınız. Kilis restoranlarının menülerinde ilk sıralarda yer alan oruğu denemeli ve özel günlerde misafirlerinize sunabilmek için tarifini mutlaka almalısınız. Kilis'e özgü tatlılardan biri olan tava katmerini mutlaka tatmalı ve bu pratik lezzet için sizler de sofralarınızda yer açmalısınız. Kilis'in mutfağı dışında en meşhur olduğu alan ise el sanatları ve yorgan yapımı olarak karşımıza çıkıyor. Yemeni işlemeleri ve yorgancılık, taş işçiliği gibi birçok alanda dikkatleri üzerine çeken Kilis'te kendiniz ve sevdikleriniz için hediyeler satın alabilir, dilerseniz siparişlerinizin evlerinize kargolanmasını talep edebilirsiniz. Dolayısıyla Kilis neyi meşhur sorusunun yanıtını birçok seçenekte birlikte bulabilir, zevkinize ve ihtiyacınıza göre birbirinden değerli ürünler arasından seçim yapabilirsiniz.

Kilis'in Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Kilis'in tarihi dokusu, mistik havası ve kültürel çeşitliliğini keşfetmek için bu sınır kentinde mutlaka gezilecek yerler listesi oluşturmalı ve tatilinizi planlamalısınız. Mutlaka görmeniz gereken yerler arasında yer alan bazı isimler; Oylum Höyük, Ravanda Kalesi, çeşme olarak bilinen Kasteller, Paşa Hamamı, Kilis Mevlevihanesi olarak sıralanıyor. Bölge mimarisi korunarak günümüze kadar gelmeyi başarmış olan Kilis konaklarını da görmeden, Kilis'in tarihi dokusunu solumadan tatilinizi tamamlamamalısınız.

Kilis'e Ne Zaman Gidilir?

Kilis nerede diye merak edenler için Akdeniz Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi arasında bir geçiş noktasında bulunuyor. Şehirde Akdeniz iklimi özellikleri ve Karasal iklim özellikleri birlikte görüldüğünden dolayı iklim özelliklerine göre kendi rahat edebileceğiniz tarihleri seçmeniz faydalı görünüyor. Yazın sıcak olan Kilis'te kış aylarında ise ılık ve yağışlı bir hava ile karşılaşabilirsiniz. Dolayısıyla aktiviteleriniz sırasında rahat olmak için bahar aylarını tercih edebilirsiniz. Karış karış gezmek isteyeceğiniz bu şehrin tüm güzelliklerini kaçırmadan tatilinizi rahatlıkla tamamlayabilirsiniz.