İda Dağı
İda Dağı - Görsel 1
İda Dağı - Görsel 2
İda Dağı - Görsel 3
İda Dağı - Görsel 4
6 Fotoğraf
Çalışma saatleri bilinmiyor
Ücretsiz

İda Dağı Hakkında

Günümüzdeki adı Kaz Dağları olan ve Edremit Körfezi’nin kuzeyinden başlayıp Çanakkale ile Balıkesir arasında uzanan dağa antik çağlarda İda Dağı deniyordu. Hakkında anlatılan pek çok efsane ve mit bulunan dağ, Alpler’den sonra en fazla oksijen üreten dağ olarak literatürde yer alıyor. Bu nedenledir ki tertemiz havası her sene binlerce turisti kendine çekiyor.

Çevresindeki köyler ve muhteşem ormanlar ise özellikle doğaseverlerin ilgisini en çok çeken yerlerden biri olmasını sağlıyor. İda Dağı’nın bol oksijenli ormanı sayesinde sadece dinlenip stres atacağınız bir tatil planlayabileceğiniz gibi, son yıllarda rağbet gören meditasyon kamplarına katılabilir ya da ekolojik çiftlikleri de ziyaret edebilirsiniz. Genellikle doğa tutkunlarının tatil listelerinde yer alan İda Dağı, ziyaretçilerinin konaklayabileceği çok sayıda tesise de ev sahipliği yapıyor. İda Dağı’nda otel, pansiyon, butik otel, termal oteller ya da dağ evleri gibi oldukça geniş konaklama seçenekleri bulunuyor.

İda Dağı Nerede?

Kaz Dağları olarak bilinen İda Dağı, büyük bir alana yayılmakla birlikte büyük ölçüde Biga Yarımadası bölgesinde yer alıyor. Kaz Dağı dahil toplamda beş adet dağın birleşiminden oluştuğu için de hepsine tek bir isim verilerek “Kaz Dağları” olarak anılıyor.

“İda Dağı nerede?” sorusunun cevabını değinecek olursak; bu oksijen deryası olan dağ, Balıkesir’den Çanakkale’ye uzanan bir güzergâh üzerinde yer alıyor. Daha detaylı konum vermek gerekirse de; Çanakkale’nin Ayvacık Köyü’nün Küçükkuyu beldesi ile Balıkesir’in Edremit ilçesi arasında yer alan bölge İda Dağı’dır.

İda Dağı Efsanesi

Antik Yunan kaynaklarındaki en önemli tansı olan Zeus’un doğum yeri olarak bilinen İda Dağı, birçok mitolojik efsanenin de en önemli adresidir. Homeros’un İlyada Destanı’nda da birçok defa adı geçen ve en bilinen İda Dağı efsanesi şöyledir;

Nereid (deniz perisi) olan Thetis güzelliği dillere destan olan bir kadındır ve Zeus onunla birlikte olmak ister. Fakat Thetis, doğuracağı çocuğun babasından güçlü olacağı laneti ile yaşadığı için Zeus kendisinden güçlü bir çocuğun dünyaya gelmesini kabullenemez. Bu nedenle de Zeus, Thetis’i önce bir ölümlü olan Peleus ile evlendirmeye karar verir.

İda Dağı’nda yapılana düğüne çağrılmayan kavga tanrıçası Ersi bu duruma sinirlenir ve intikam almak için “en güzele” notu ile düğün alanına bir elma fırlatır. Düğünün tam ortasına düşen bu elmayı tüm kadınlar sahiplenmek ister, fakat üç kadın vardır ki bu elma için savaşmaya gönüllüdür. Bunlar Hera, Athena ve Afrodit’tir. Bu kadınların düşmanlığını kazanmak istemeyen Zeus, elmayı kimin sahipleneceğini seçme görevini bir ölümlü olan Priamos’un oğlu Paris’e verir.

Troya’nın yıkımına sebep olacak kehaneti ile bilinen Paris bu görevi üstlenir ve teklif edilen tüm vaatlerin arasından ona dünyanın en güzel kadınını vadeden Afrodit’i seçer. Böylece dünyadaki ilk güzellik yarışmasını Afrodit kazanır. Bu yarışma bir süre sonra tarihin en önemli olan olaylarından biri olan Truva savaşına neden olur. Zeus’un ise bu savaşı İda Dağı’nda izlediği söylenir.

İda Dağı’na Nasıl Gidilir?

Homeros, İlyada Destanı’nda İda Dağı’ndan “bol pınarlı vahşi hayvanların anası” olarak bahseder. Tam da bu betimlemeyi kanıtlayan bereketli topraklara ve doğal güzelliklere sahip bu İda Dağı, nefes kesen havası da eklenince baş döndürücü bir güzelliğe dönüşüyor.

İda Dağı’na ulaşımı diye merak edenler için özel araç, otobüs ya da özel transfer araçlarıyla gidilebileceğini belirtmek isteriz. Gezi planlarınızda İda Dağı varsa;

  • Havaalanından; İstanbul havalimanlarından birine indikten sonra yaz dönemlerinde günde bir kez sefer yapan Edremit Havalimanı’na aktarma yapabilirsiniz. Ardından da özel araç transferi ile İda Dağı’na ulaşım sağlayabilirsiniz.
  • Otobüsle; yaz aylarında İda Dağı’na birçok şehirden direkt sefer sağlanıyor. Fakat otobüse Çanakkale’den binmek isterseniz de bu bölgedeki ilçelerin güzergahı üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.
  • Özel Araçla; İda Dağı’na en kolay ulaşım sağlanabilecek şehirlerden biri olan İstanbul’dan 507 km’lik bir yolculuk yapmanız gerekiyor. Feribot ile Bandırma, Mudanya ve Yalova ilçelerinden geçerek ulaşılabilir.

Hem ruhunuzu hem bedeninizi dinlendirmek için seçebileceğiniz en güzel lokasyonlardan biri olan İda Dağı’na kadar gelmişken Sarıkız Efsanesi’ne de konu olmuş Kaz Dağı Milli Parkı’nı gezmeden dönmemenizi tavsiye ederiz.

İda Dağı Yüksekliği

İda Dağı; hakkında anlatılan hikayeleri, muhteşem köyleri, zengin su kaynakları ve daha nice güzelliği ile kendine hayran bırakan bir yer.

Zeus’un Truva savaşlarını buradan izlediği rivayet edilen İda Dağı yüksekliği, 1774 metreyi buluyor. Bu yükseklik ise üç tepenin birleşiminden oluşan İda Dağı’nın en yüksek tepesi olan Karataş Tepesi’ne aittir.

Kazdağı Otelleri

Genellikle bahar ve yaz aylarında ziyaret edilmesi tavsiye edilen İda Dağı’nın ünü o kadar büyük ki her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. O nedenle de geniş bir alana yayılan bu bölgede ziyaretçilere birçok konaklama seçeneği sunuluyor. Kaz Dağı otelleri başta olmak üzere pansiyon, butik otel, termal otel, bungalov ve dağ evleri gibi birçok seçeneği değerlendirebilirsiniz. Tesislerin size sunduğu imkanlardan yararlanarak keyifli bir tatil geçirebilirsiniz. Daha detaylı incelemek için ise Kaz Dağı otelleri listemize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Tertemiz oksijeni, çelik gibi soğuk suları, yemyeşil ağaçları ve doğa içindeki huzuru bir arada bulabileceğiniz İda Dağı’nda tüm stresinizden arınacağınıza emin olabilirsiniz. Burada ister otelinizde dinlenebilir ya da isterseniz tesislerin sunduğu yürüyüş ya da trekking gibi aktivitelere katılabilirsiniz.

Yorum / Değerlendirme

İda Dağı
hakkında deneyimlerinizi paylaşmak ister misiniz?