Eshab-ı Kehf Külliyesi
Eshab-ı Kehf Külliyesi - Görsel 1
Eshab-ı Kehf Külliyesi - Görsel 2
Eshab-ı Kehf Külliyesi - Görsel 3
Eshab-ı Kehf Külliyesi - Görsel 4
+ 5 Fotoğraf
4.9/5
Mükemmel
Neredekal Değerlendirme
Yorum puanı 1Yorum puanı 2Yorum puanı 3Yorum puanı 4
2 değerlendirme
Çalışma saatleri bilinmiyor
Ücretsiz

Eshab-ı Kehf Külliyesi Hakkında

Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde bulunuyor Eshab-ı Kehf Külliyesi. Külliye, burada yedi arkadaşa ithaf olarak inşa edilmiş. Antik Çağ'dan beri kutsal sayılan ve Eshab-ı Kehf ismiyle bilinen kayalık bir tepenin yamacındaki mağaranın çevresine kurulmuş Eshab-ı Kehf Külliyesi.

Kuran-ı Kerim'de ifade edildiğine göre, mağarada yıllarca uyuyan arkadaşlar (Yedi Uyurlar), uyandırıldıktan kısa bir sonra vefat etmişler ve bu olaya şahit olan insanlar tarafından da mağaranın yanına mescit (kilise) yapılmış. Eshab-ı Kehf Külliyesi'ni, Bizans İmparatoru II. Theodoius (408-450) yaptırmış.

‘ İsa Mescidi' adıyla bilinen ve zaman geçtikçe harabe halini alan kilise, Anadolu Selçuklularının Maraş Emiri olan Nurestüddin Hasan Bey tarafından, 1215-1234 yılları arasında, içerisinde bugünkü caminin de yer aldığı pek çok inşaat geçirmiş.

Bugün Eshab-ı Kehf Külliyesi'ne baktığımızda, bazı malzemelerin bu cami inşaatında kullanıldığı ve kutsal mağara ile caminin uyumlu bir halde olduğu hemen göze çarpıyor. Nustetüddin Hasan Bey'in inşa ettirdiği külliyede ziyaretçilerin ihtiyaçlarının karşılanması ve konaklamalarının sağlanması için ribat ve han da yapılmış.

Dulkadir Beyliği zamanında ise medrese, kadınlar mescidi ve buk'a ilavesi ile büyütülmüş Eshab-ı Kehf Külliyesi. Külliyenin diğer yapısı olan Paşa Çardağı ise, 1531 yılında Osmanlılar döneminde inşa edilmiş.

Bizans döneminden başlayarak, Anadolu Selçuklu, Dulkadir Beyliği ve Osmanlı Devleti'nin sahip çıktığı Eshab-ı Kehf Külliyesi, Hristiyan ve İslam dünyanda oldukça önemli bir kutsal mekan olarak kabul ediliyor. Bu da gösteriyor ki, Afşin'de yer alan mağarada yaşanan olay, insanlar tarafından da kabul görmüş.

Dünyanın hiçbir yerinde böyle muhteşem bir külliyeye rastlanmıyor oluşu ise Eshab-ı Kehf Külliyesi'ni bir hayli ayrıcalıklı kılıyor. Evet, Afşin bu anlamda tek örnek. Hatta Kahramanmaraşlılar çocuklarına bahsi geçen yedi arkadaşın isimlerini (Yemliha, Mislina, Mekselina, Mernüş, Tebernüş, Şazen, Eshabil) veriyorlarmış.

Dünyada bir örneğine daha rastlanmayan Eshab-ı Kehf Külliyesi, inanç turizmi açısından da oldukça önemli bir yapı. Tüm bu nedenlerden dolayı, yolunuz Kahramanmaraş'a düştüğünde Eshab-ı Kehf Külliyesi'ni mutlaka ama mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.

Yorum / Değerlendirme

4.9/5
Mükemmel
Neredekal Değerlendirme
Yorum puanı 1Yorum puanı 2Yorum puanı 3Yorum puanı 4
2 değerlendirme
Eshab-ı Kehf Külliyesi
hakkında deneyimlerinizi paylaşmak ister misiniz?
5/5 Mükemmel
Neredekal.com
Yorum puanı 1Yorum puanı 2Yorum puanı 3Yorum puanı 4Yorum puanı 5
16.06.20
Misafir
Gerçek Eshab-ı Kehf
Türkiye ve dünya genelinde gerçek Eshab-ı Kehf burada bulunmaktadır. Hem bilimsel hem dinsel yönden ispatlanmıştır. Sadece reklamı iyi yapılmamıştır. Roma dönemi, Selçuklu Beylikler dönemi ve Sultan Abdulamit’in izlerini taşır.
5/5 Mükemmel
Neredekal.com
Yorum puanı 1Yorum puanı 2Yorum puanı 3Yorum puanı 4Yorum puanı 5
20.12.20
Misafir
7 Uyurlar Mağarası
Mersin tarsus ilçesinde 7 uyurlar mağarası var. Gittim gezdim. Yeraltında afşin deki 7 uyurlar ile bağlantısı nedir acaba . ??

Konum

Örnek Harita Görseli
Haritada gör