Hem pazarlama hem de iletişim, yaşadığımız çağa damgasını vurmuş iki kavram olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle 90’lı yıllardan sonra açılmaya başlanan iletişim fakülteleri, günümüzde önemini çok daha fazla arttırmış durumda. Elbette bunda günden güne dijitalleşen ortamın da etkisi oldukça büyük. Turizm sektöründe 25 yıldan bu yana Pazarlama ve PR-Medya İletişimi alanlarında uzmanlaşmış olan Sarp Özkar, pazarlama ve iletişim bölümünde okuyan öğrencilere fazlasıyla değerli tavsiyelerde bulunuyor.
1 – Okul Hayatınız Boyunca Farklı Kaynaklardan Beslenin
Pazarlama ve/veya İletişim bölümlerinde okula başladığınızda, eğitim gördüğünüz üniversitenin yayınları haricinde bol bol pazarlama, iletişim alanında global pazarda başarılı olmuş kişilerin yaşam hikayeleri ve bu alandaki otorite gösterilen kişisel gelişim kitaplarını okuyun.
2 – Yaz Ayları Sizler İçin Bir Nimet Olmalıdır
Üniversitenin tatil olduğu ilk günden açılana kadar, gelecekte çalışmayı düşündüğünüz alanda hizmet veren başarılı şirketlerde gerekirse stajyer maaşı dahi talep etmeden çalışın, sadece pratikte bu işler nasıl oluyor onları gözlemleyin, bol bol deneyin, sorular sorun ve işi özümsemeye çalışın.
3 – Gündem Sizin Bir Numaralı Önceliğiniz Olmalı
Her an pek çok konuda gündemi takip etmek zorundasınız. Gelecekte iş yaparken, gerek iletişim adımlarınızda gerekse doğru yerde ve doğru zamanda pazarlama hamlelerini yaparken ilk önceliğiniz gündeme göre hareket etmek olacaktır. Her an hayatın içinde ve olabildiğince entelektüel, farklı görüş ve düşüncelere de açık bir şekilde yaşamalısınız.
4 – Önce Çok İyi Bir Dinleyici Olun
Pazarlama ve iletişimin en önemli noktası öncelikle sizden ne beklendiğini, gidilmesi istenen yolun ne olduğunu en iyi şekilde anlayabilmenizdir. Bu sebeple iş hayatınızda bu davranışınızın işinize pozitif yansıyabilmesi adına, bugünlerde, konuşmak yerine daha çok dinlemek ve istenilene göre kafanızda kurgulamalar yapmanızı öneririm. Kurgu işi kafanızda soru işaretleriniz olmaksızın tamamlandığında konuşabilirsiniz.
5 – Global Şirketleri Takip Edin
Global firmaların IT alanında, pazarlama ve iletişim alanında yaptıkları, dijital ve konvansiyonel pazarda yaptıklarını yakından takip etmelisiniz. Özellikle de ciddi ödüller almış, dünyanın dört bir yanında kullanılan ve asla vazgeçilmez gibi gözüken şirketlerin altında yatan çalışmaları hep gözlemleyin. Yakın ve uzak gelecekte yapacakları atılımları öğrenip, bunlar henüz yapılmamış iken gelecekte bunların dünyaya ve tüketiciye neler kazandırabileceğini düşünün.
6 – Sık Sık Empati Yapın
Bir marka benim için ne yaparsa hoşuma gider? Neler yaparsa Love Mark olup, asla ondan vazgeçmem? Eğer güçlü bir empati yeteneğine sahip olursanız, gelecekte çalıştığınız işvereni ve/veya çalıştığınız markaları kesinlikle mutlu edebilirsiniz.
7 – Bilgisayar Başında Zaman Geçiren Değil, Sosyal Bireyler Olmanız Önemlidir
Daha çok dost ziyareti yapın, kahveye-çaya gidin ama ziyaretine gittiğiniz kişi kim olursa olsun, dostane bir muhabbet ile ilişki geliştirecek keyifli paylaşımlarda bulunun. Unutmayın, gerek pazarlama profesyoneli gerekse iletişimci olduğunuzda, her an birçok ortama girecek, ama yüz yüze ama telefonda sık sık iletişimde olmanız gerekecektir. Bu dönemde güçlenecek bu özelliğiniz, gelecekte size birçok kapıyı daha kolay açmanızı sağlayacaktır.