Neredekal.com
Neredekal.com
Tatil Blog
İlginç Bilgiler
Ülkemizde İlklere İmza Atarak Umut Işığı Olmuş 12 Kadın

Ülkemizde İlklere İmza Atarak Umut Işığı Olmuş 12 Kadın

Paylaş
Bengi Alkaya  
Eklenme: 06 Mart 2019
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Ülkemizde İlklere İmza Atarak Umut Işığı Olmuş 12 Kadın
Kitlelere umut ışığı olan kadınlar sayesinde bugün artık kadınların istediği her şeyi başaracağına gönülden inanıyoruz. Çünkü bu güçlü kadınlar bize isterlerse gökbilimci, belediye başkanı, mühendis ya da muhtar olabileceklerini gösterdiler. Fakat tarih boyu süregelen ön yargıların yıkılması, kadınlara olan bakış açısının değişmesi hiç kolay olmadı. Pek çok kadın öyle mücadeleler verip, alanında öncü oldu ki onlar sayesinde gelecek nesil çok daha emin adımlarla ilerleyebildi. İşte ilerlememize katkı sağlayan, ülkemizin o unutulmaz kadınları.
1 – Remziye Hisar / Kimyager remziye hisar

1902 yılında Üsküp’te dünyaya gelen Remziye Hisar, kimya alanında birçok konuda kadınların ismini duyurmuş, Cumhuriyet dönemi çağdaş bilimcilerinden. O hem Türkiye’nin ilk kadın kimyacısı hem Madam Curie’nin tek Türk öğrencisi hem de Sarbonne Üniversitesi’nden doktora derecesiyle mezun olan ilk Türk kadını olmayı başardı.
2 – Safiye Ali / Doktor safiye ali

2 Şubat 1894 doğumlu olan Safiye Ali, ülkemizde ilklere imza atan bir diğer güçlü kadın. Türk tıp tarihinin ilk kadın doktoru olmayı başaran Ali, anne-çocuk sağlığı üzerine çalışmalar yapmış ve kadınlara seçilme hakkı verilmesi için mücadeleler vermiştir.
3 – Samiye Cahid Morkaya / Yarış Pilotu samiye cahi morkaya

Sayısız kadına ilham kaynağı olan Samiye Cahid Morkaya, 1922 yılında ehliyet alan ilk Türk kadını oldu; ancak bu onun hayatının henüz başıydı. Çünkü otomobile olan tutkusu sayesinde Türkiye’nin ilk kadın otomobil yarışçısı ve şampiyonu olması çok da gecikmedi.
4 – Müfide İlhan / Öğretmen müfide ilhan

Hem öğretmen hem de siyasetçi olan Müfide İlhan 19 Şubat 1912 yılında dünyaya geldi. Kadınlara güçlü bir rol model olan İlhan, aynı zamanda çağdaş bir Türk kadınıydı. O 1950 yılı yerel seçimlerinde Mersin’de seçilerek, ülkemizde ilk kadın belediye başkanı olmayı başardı.
5 – Dilhan Eryurt / Bilim Kadını dilhan eryurt

1926 İzmir doğumlu olan Dilyan Eryurt, Güneş’in ve yıldızların evrimi çalışmalarına katkıda bulundu ve Ay yolculuğuna çıkacak astronotlarla ilgilendi. 1969 yılında Ay’a ilk iniş için sağladığı katkılar nedeniyle Apollo Başarı Ödülü’nü kazandı. Yaşamı boyunca pek çok başarıya imza atan Eryurt, NASA kadrosunda görev yapan ilk Türk bilim kadını unvanına sahip.
6 – Gül Esin / Muhtar gül esin

Türk kadınına 1930 yılında seçme ve seçilme hakkının verilmesinden 3 yıl sonra kadınlar köy ihtiyar heyetlerine ve muhtarlığa seçilme hakkı da verildi. Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Demircidere köyünde yaşayan Gül Esin ise yapılan muhtarlık seçimini kazandı ve ülkenin ilk kadın muhtarı olmayı başardı. Esin, cesaretinden ve başarılarından ötürü Atatürk’ten de özel ödül aldı.
7 – Halet Çambel / Arkeolog halet çambel

1916 doğumlu olan Halet Çambel, kazıya Hattuşaş’ın bulunduğu Boğazköy’de stajyer olarak başladı ve yaşamı boyunca kazıları sürdürdü. Hitit hiyerogliflerinin çözülmesini sağlayan kadın olan Halet Çambel, Karatepe-Arslantaş Höyüğü'nde, Türkiye’nin ilk açık hava müzesini de kurdu.
8 – Leyla Ağaçkoparan / Ağır Vasıta Şoförü leyla ağaçkoparan

Ön yargıları yıkmanın ne kadar zor olduğunu hepimiz biliyoruz. Dün bir kadından asla ağır vasıta şoförü olmayacağına inananlar bugün ilk Türk ağır vasıta şoförü olan ve zorlukların üstesinden gelen Leyla Ağaçkoparan sayesinde kadınların her şeyi başarabileceğine bir kez daha şahit oldular.
9 – Mualla Eyüboğlu / Mimar mualla eyüboğlu

Fotoğraf: Mustafa Turgut 1919 yılında dünyaya gelen Mualla Eyüboğlu, yazar Sabahattin Eyüboğlu ve şair-ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun kardeşi. Köy Enstitüleri’nin kuruluşunda aktif rol oynayan Mualla Eyüboğlu, Türkiye’nin ilk kadın mimarlarından biri olmayı başardı ve çok sayıda tarihi eserin restorasyonunu yaptı.
10 - Fatma Aliye Topuz / Roman Yazarı fatma aliye topuz

Her daim öğrenmeye büyük bir tutkuyla bağlı olan Fatma Aliye Topuz, Türk Edebiyatı’nın ilk kadın romancısı olarak biliniyor. Aynı zamanda hayatı boyunca kadınların toplumda sesini duyurmaları için çalışan Fatma Aliye, her daim kadın haklarının büyük savunucusu oldu. Bugün 50 TL’lik banknotların arkasında ise onun yüzü yer alıyor.
11 – Semiha Es / Fotoğrafçı semiha es

1912 İstanbul doğumlu olan Semiha Es, yaklaşık 50 yıl Kore ve Vietnam gibi bölgelerde savaş fotoğrafçılığı yaptı. Zor şartlar altında mesleğini yerine getiren Semiha Es, ilk Türk kadın savaş muhabiri ve fotoğrafçı unvanına sahip. İşte bu güçlü kadın uzun süren yaşamı boyunca karşısına çıkan tüm zorluklarla mücadele etmeye devam etti. 12 – Azra Erhat / Yazar azra erhat

Azra Erhat 1915 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Ülkemizde Antik Yunan mitolojisindeki kahramanlar onun çevirileri sayesinde tanındı ve yaygınlaştı. İlyada ve Odysseia’yı Türkçe’ye çeviren Azra Erhat, hem çevirmen hem yazar hem filolog hem de bir düşünce insanı olarak tanınıyor.

Yorumlar

Sevgi Özdil 
08.03.2019
Cumhuriyet kadınının gücünü ve neler başarabildiğini bir kez daha hatırlatması açısından çok başarılı bir içerik olmuş. Gurur verici bu içerik için ellerinize sağlık.
Ferda Gürtay 
08.03.2019
Sabiha Gürayman, Türkiye’nin ilk kadın inşaat mühendisidir. Yüksek Mühendislik Mektebi’nden başarıyla mezun olmuş, Cumhuriyet’in ilk kadın mühendisi unvanı ile Anıtkabir’in yapımında başmühendis olarak görev almıştır.
Peyman Köllhofer 
08.03.2019
Halide Edip Adıvar, Türkan Saylan ve daha kimler kimler... Özlem ve teşekkürle anıyoruz. Gene kadına şiddeti mümkün kılan görüş ve şiddeti dillendiren politikacıları görmek ve duymak istemiyoruz.
tokay ceritoğlu 
08.03.2019
Kadınların çok daha fazla önemseneceği ve fırsat verileceği günleri umutla beklemek toplumun en büyük beklentilerinden biri olmalıdır.
Bülent KISA 
18.03.2019
Kadın elinin değdiği her yer güzeldir ve güzelleşir. Kadınlarımız toplumun her alanında daha çok yer almalıdır. Nüfusunun yarısı kadın olan ülkemizde örneğin parlamentonun, yerel yöneticilerin de neredeyse yarısının kadın olması gerekir. Bu bir gelişmişlik göstergesidir.