Türkiye'de Günün Birinde Mutlaka Yüzmeniz Gereken 10 Koy

Türkiye'de Günün Birinde Mutlaka Yüzmeniz Gereken 10 Koy

Paylaş
Bengi Alkaya  
Eklenme: 21 Mayıs 2018
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Türkiye'de Günün Birinde Mutlaka Yüzmeniz Gereken 10 Koy
Bugün yarın derken bir anda ısınan havayla birlikte içimizin kıpır kıpır olduğu şu günlerde artık hayalini kurduğumuz tek şey haliyle yaz tatili oluyor. Hatta öyle ki içimizden bazılarının sabah akşam bu yaz nereye gitsem diye düşünüp okumadığı yazı, sorup soruşturmadığı yakın arkadaşının kalmadığını da tahmin edebiliyoruz. İşte bu sebeple size uzun yıllar yetecek güzel bir liste hazırladık. Çünkü biz inanıyoruz ki güzel denizleri takip ettiğinizde tatilinizin kötü geçmesi için hiçbir sebep yok.
1 – İnceboğaz / Kaş kaş inceboğaz plajı

{ad:0} Söz konusu Kaş olunca en güzel plajı seçmek de bir hayli zor oluyor. Biz tercihimizi İnceboğaz’dan yana kullandık çünkü Kaş’ın dört bir yanındaki deniz dalgalı da olsa burada öyle berrak ve sakin bir su var ki görüp de hayran kalmamak elde değil. Hatta kıyıdan biraz yüzdüğünüzde suyun altında eski bir batık tekne olduğunu bile görebiliyorsunuz. Kaş merkezinden Çukurbağ Yarımadası’na döndükten sonra kısa bir sürüş ya da yürüyüş mesafesinin ardından plaja ulaşabilirsiniz. Plajın suyu bölgenin geneline göre daha sıcak diyebiliriz. Ayrıca plajın öyle güzel bir dağ manzarası var ki uçsuz bucaksız bir deniz yerine sanki bir gölde yüzüyormuş hissiyatını yaşayabiliyorsunuz. Kısacası yepyeni bir deneyim için öyle ya da böyle İnceboğaz Plajı’nı mutlaka bir gün ziyaret edin.
2 – Anzak Koyu / Çanakkale çanakkale anzak koyu

İsmini 1915 yılında Yeni Zelanda ve Avustralya askerlerinin çıkarma yaptığı bölgede bulunmasından dolayı alan Anzak Koyu, yalnızca tarihi değeri değil doğal güzellikleri ile de dikkat çekmeyi başarıyor. Özellikle bir denizde soğuk su ve berraklık arayanlar için koy biçilmiş kaftan diyebiliriz. Tüyleri diken diken eden tarihi gezinin ardından koyda en sık yapılan diğer bir turistik akvite de bu sebeple dalış oluyor. Eğer doğadan ve doğal olandan yanaysanız hiçbir tesisin olmadığı bu serin sulara mutlaka bir şans vermelisiniz.
3 – Cennet Koyu / Bodrum cennet koyu bodrum

Tıpkı ismi gibi cennetten bir parçaymış gibi tüm zarafetiyle parlayan Cennet Koyu Bodrum’a gelip de mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Göltürkbükü’nde yer alan koy ülkemizin sahip olduğu en berrak ve turkuaz sulardan biri. Üstelik koyun güzelliği yalnızca deniz suyu değil aynı zamanda doğasından geliyor. Özellikle çam ormanlarıyla çevrili bölgede gün boyu işitebileceğiniz kuş cıvıltıları burayı eşsiz kılan güzelliklerden yalnızca birkaçı.
4 - Kelebekler Vadisi / Fethiye kelebekler vadisi fethiye

Kelebekler Vadisi Fethiye’ye bağlı bir köy olan ve içerisinde kendisinin yanı sıra Kabak Koyu, Likya Yolu, Cennet Koyu gibi eşsiz değerleri barındıran Faralya’da yer alıyor. Zaten bölgenin doğası öylesine güzel ki Kelebekler Vadisi’nin muhteşem olması için yalnızca burada yer alması bile yeterli diyebiliriz. Ölüdeniz’den kalkan teknelerle ulaşacağınız vadi ismini de bünyesinde barındırdığı 80’den fazla kelebek çeşidinden alıyor. Vadinin bulunduğu koy en çok da doğayla iç içe saki ve huzurlu bir seyahat arayışında olanlara hitap ediyor.
5 – Ovabükü Koyu / Datça datça ovabükü

Seçim yapmak bir hayli zor olsa da Datça - Mesudiye Köyü’nde yer alan Ovabükü bize göre bölgenin en harika koylarından biri. Merkezden yaklaşık 20 km’lik bir mesafede konumlanan ve oldukça geniş bir alana sahip olan Ovabükü’nde sezonun en yoğun olduğu dönemlerde bile öyle büyük kalabalıklara pek rastlanmıyor. Biz de nispeten daha sakin bir gün geçirmek isteyenlere bölgenin gözbebeği olan bu koyu yakından tanımayı kesinlikle tavsiye ediyoruz.
6 – Tisan Koyu / Silifke silifke tisan koyu

Ülkemiz genelinde saklı kalmış, az bilinen yerlerden biri olan Tisan Koyu’nu bir kez görenler çok kısa bir süre içinde müdavimi haline geliyor. Mersin’in Silifke ilçesine 31 km mesafede yer alan Tisan aslında bir Yunan antik kenti. Zaten eski ismi Aphrodisias Antik Kenti olan koyun tüm güzelliğini tarihle bütünleşmiş eşsiz doğasından aldığını söyleyebiliriz. Gerek tarih gerek doğa tutkunları için eşsiz olan bölgenin turkuaz renkli suları hem tatilcileri hem de dalış meraklılarını bekliyor.
7 - Mavi Koy / Gökçeada gökçeada mavi koy

Ülkemizin en özel değerlerinden biri olan Gökçeada’nın öylesine güzel koyları var ki bu listeyi oluştururken uzun bir süre hangisini seçmemiz gerektiğine karar veremedik. En sonunda bünyesindeki tüm güzellikleri ile bölge için harika bir armağan olan Mavi Koy’un bu listede mutlaka yer alması gerektiğine karar verdik. Türkiye’nin ilk ve tek su altı parkı olma özelliğine sahip olan koya gelen ziyaretçilerin buradaki su altı dünyasının büyüsüne kapılmaması mümkün değil. Şnorkelinizi kapıp Mavi Koy’a koşmak günün birinde mutlaka yapmanız gereken şeylerin başında geliyor.
8 – Kisebükü Koyu / Mazı mazı kisebükü koyu

Bodrum’un az bilinen köylerinden biri olan ve ilçeye yakın olsa da kendine has bir duruşu olan Mazı, aynı zamanda bölgede huzurun da önemli adreslerinden biri olarak kabul ediliyor. Bodrum’dan kopamayan ama kalabalığından da hoşlanmayanlar için harika bir alternatif olan köyde 8 eşsiz koy yer alıyor. Bu koylardan biri olan Kisebükü de öyle sakin ki sezonun en hareketli zamanında bile burada büyük bir kalabalık olmuyor. Koyun denizi bir akvaryumu andıran berraklığa sahipken plajı ise çakıl taşlı.
9 – Bademli Koyu / Dikili bademli dikili

İzmir – Dikili’ye 10 km gibi kısa bir mesafede yer alan Bademli genellikle müdavimlerini ağırlayan sevimli köylerden biri. Köyün en etkileyici yanlarından biri ise tabi ki o muhteşem koyları. Ege’nin Maldivler’i olarak adlandırılan Bademli Koyu ülkemizin yaz aylarında dolup taşan beldelerinin aksine çok daha bakir durumda. Buranın neden Maldivler'e benzetildiğine gelecek olursak bunda incecik beyaz kumlarının ve serin berrak denizinin payı oldukça büyük.
10 – Batık Şehir / Kekova Adası kekova batık şehir

Antalya’nın Demre ilçesinde Kaleköy ve Üçağız açıklarındaki küçük kayalık bir ada olan Kekova, tekne turlarının en sık uğradığı muhteşem koylara ev sahipliği yapıyor. İşte adada yer alan Batık Şehir de bahsettiğimiz o eşsiz yerlerden yalnızca biri. Koyu diğerlerinden ayıran şey ise hiç şüphesiz ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim yaşatması. Çünkü burada bir deprem sonucu sular altında kaldığı tahmin edilen antik yerleşim yeri kalıntılarıyla yüzebilir ve belki de daha önce tatmadığınız bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Yorumlar

uğur öztürk 
22.05.2018
Esasen siteler iyi niyetle bu yerlerin tanıtımını yapıyorlar. Ancak tekneler ve içindeki turistler aynı niyette değiller. Çevreye verilen zararlara yaptırım olmazsa, cezalandırma olmazsa bu kargaşa ve zararlar yok edici boyuta erişecektir.
ipek tolbas 
21.05.2018
Biz bir hafta önce Kelebekler Vadisi’ne tepeden kuşbakışı baktık ve içler acısı durumu gördük. Fethiye’den gelen teknelerin megafon ile bağırmaları ve bangır bangır müzik sesleri ve de kıyıya yaklaşan devasa teknelerin manevrası ile balçıkla kaplanan o güzelim koyun bir cehenneme dönüşüne maalesef şahit olduk. Size tavsiyem, kimseye bu tekne gezisini tavsiye etmeyin ki kelebekler yuvalarına dönsünler. Desteklemeyin böyle rezaleti.