fotoğraf: ogunhaber
Gezi yazarı Melih Uslu tarafından kaleme alınan ve İstanbul’a farklı bir bakış açısı getiren Yürüyerek İstanbul: 34 Rota 340 Öneri, yürümeyi seven İstanbul aşıklarını mutlu ediyor. Kitapta geçen 34 rotayı tek tek yürüyen yazar, yürüdüğü bu yerlerden tam 340 öneri vermeyi de ihmal etmiyor. İstanbul’un tarihi değerlerle bezeli sokakları, geçmiş ve şimdiye ait izler taşıyan binaları, bu güzel şehri yürüyerek keşfetmek için herkesi yüreklendiriyor.
Türk Edebiyatı’nın en önemli yazarlarından olan Ahmet Hamdi Tanpınar imzası taşıyan Beş Şehir, yayımlandığı yıldan itibaren edebiyat tutkunlarının vazgeçilmez eserleri arasında varlığını koruyor. Erzurum, Konya, Bursa, Ankara ve İstanbul’da geçen kitap, yazarın karış karış gezdiği bu kentlerdeki izlenimlerini anlatıyor. Yazar, bahsi geçen şehirlerin tarihi dokusu, doğal güzellikleri ve geleneklerine de değiniyor. Bu kitabı okurken kâh Bursa’nın sokaklarında tarihle iç içe bir yolculuk yapacak, kâh Erzurum’daki doğal güzelliklerin peşinde yol alacaksınız.
Kapadokya’nın eşsiz coğrafyasında geçen Eşekli Kütüphaneci, hem akılda yer edinen hüzünlü ve dokunaklı hikayesi hem de Kapadokya’nın ruhunu yansıtan cümleleriyle okuyucuya unutulmaz anlar yaşatıyor. Ürgüp’te yaşayan Mustafa’nın eşekle köylere, özellikle de kadınlara kitap taşımasını anlatan kitap, sevgi, dostluk ve samimiyeti ön plana çıkarıyor. Kapadokya’nın büyüleyici coğrafyası bu kitapla bir araya gelince ise bambaşka bir tat ortaya çıkıyor.
Halikarnas Balıkçısı olarak bilinen Cevat Şakir Kabaağaçlı tarafından yazılan Aganta Burina Burinata, bu kitabı okuyan herkesi Bodrum’a, onun uçsuz bucaksız mavi sularına ve denizin doğayla bütünleştiği bir coğrafyaya götürüyor. Bodrumlu bir denizci olan Mahmut’un denizle olan ilişkisini, denizin insanlar üzerindeki etkisini şiirsel bir dille anlatıyor. Kitabı okuduktan sonra Bodrum’a doğru yola çıkmak isteyecek, kendinizi denizin kollarına atmak için sabırsızlanacaksınız.
Sadun Boro’nun Kısmet adlı yelkenlisiyle çıktığı dünya seyahatini anlatan kitap, bir hayalin gerçekleşmesiyle hissedilen mutluluğu okuyucuya aktarmayı başarıyor. Salacak’ta inşa edilen Kısmet ile 1965 yılında üç yıl süren bir dünya seyahatine çıkan Sadun Boro, eşi ve kedileri Miço ile birlikte harika maceralar yaşayarak, okuyucuları bambaşka diyarlara sürüklüyor. Salacak’tan başlayarak mavilik dolu rotalarda yol almak ve hayaller kurmak için Pupa Yelken sizleri bekliyor.
İki teker bir pedal… Bisikletin o özgürleştirici doğasına kendisini henüz kaptırmayanlardansanız; “Pedalımda 5 Ülke” kitabından sonra kendinizi ilk fırsatta pedallarken bulabilirsiniz. Mutlu Dinçer’in kitabı, 2007 yılında Türkiye’den sırasıyla İran, Pakistan, Hindistan ve Nepal’e pedallayan İnci ve Soner Sarıhan çiftinin gerçek hikâyesini paylaşıyor bizlerle. Eser, ülkelere ait hatıraların ve görüşlerin paylaşıldığı bir rehber niteliğinde…
Türkiye’nin ilk uzun mesafeli yürüyüş rotasında, rehbersiz ilerlemek “Likya Yolu” kitabı ile mümkün. 540 kilometrelik uzunluğuyla, gerçek seyyahlara adeta meydan okuyan; Likya kıyıları ve dağlarının etrafında dolaşan bu yolda tarihi ve doğal pek çok güzelliği de bahşeden Likya yolunu, kitapla beraber sunulan harita ve Kate Clow’un akıcı üslubuyla yazdığı rehberlik niteliğindeki sayfalar eşliğinde kat edebilirsiniz.
Ülkemizin kentlerini ve coğrafyasını kimi zaman dolaylı yoldan, kimi zamansa direkt olarak ele alan bu kitaplar, mevsim ne olursa olsun, okuyucuları seyahat etmeye, yola çıkmaya davet ediyor. Macera ve hayallerle kaplı bu kitapların ele aldığı rotalarda yol almak ise hafızalarda unutulmaz anılar bırakıyor. Daha fazla kitap tavsiyesi için Neredekal.com’un derlediğin seyahat temalı kitap yazılarını Keşif Rehberi İlginç Bilgiler sayfasında bulabilirsiniz!