Çünkü Dikili gezginlere huzur dolu atmosferiyle stresten arınma fırsatı tanırken tarihiyle de zengin bir gezi deneyimi sunuyor. Çandarlı Kalesi, Kalem Adası, Bademli Ilıcası, Âşıklar Şelalesi gibi noktaları ziyaret ettikçe ne demek istediğimizi çok daha net biçimde anlayabilirsiniz.
Nisan ayında birkaç günlüğüne de olsa yaşadığınız kentten uzaklaşıp kafa dinlemek isterseniz Assos ya da diğer adıyla Behramkale’ye gidebilirsiniz. Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi sınırları içerisindeki bu güzel kıyı yerleşimini sizlere önermemizdeki ana neden tabii ki Assos Antik Kenti.
Antik tarihin yanı sıra Assos, nisan ayında Kuzey Ege’nin doğal güzelliklerini keşfetmek isteyenlere de enfes güzellikler sunuyor. Bir taraftan tarihi, doğayı keşfederken diğer taraftan Ege mutfağının zenginliğini ilk elden tanıma imkanına sahip olabilirsiniz.
Hazır doğal güzellikleri keşfetmekten söz açılmışken nisan ayında keşfedilebilecek rotaların belki de en güzeli olan Kapıdağ Yarımadası’ndan bahsetmek istiyoruz. Zira Marmara Denizi’nin güneyinde yer alan yarımada, bakir doğasıyla baharda ziyarete doyum olmaz bir yer.
Kapıdağ Yarımadası, Marmara Bölgesi'nde zengin gezi deneyimi sunan bir bölge. Burada toprak yollarda bisiklet sürebilir ya da uzun doğa yürüyüşlerine çıkabilirsiniz. Eğer buraya yazın gidecek olursanız plajları tatilcilerle dolup taşan yarımadada tatil yaparken Erdek gibi kültürel açıdan zengin yerleşimleri ziyaret edip, gülümseyerek hatırlayacağınız daha fazla anı biriktirebilirsiniz.
Bursa halkının yazın serinlemek için gittiği Mudanya, nisan ayında konuklarına sakin bir atmosfer sunuyor. Mudanya'nnın şanslı bahar ziyaretçileri bu dönemde ilçenin doğasını en güzel haliyle tanıma olanağı yakalıyor.
Tarihi Rum Mahallesi gibi sivil mimarinin bölgedeki en güzel örneklerinden birine ev sahipliği yapan Mudanya, mutfağıyla da beklentileri fazlasıyla karşılıyor. Yerel halkın ne kadar hünerli olduğunu gözler önüne seren yöresel ürünler ise alışveriş tutkunlarını deyim yerindeyse mest ediyor.
Bilecik, sahip olduğu zenginliğe rağmen genelde popüler komşusu Eskişehir’in gölgesinde kalıyor. Ama bize kalırsa nisan ayında bu şirin kente birkaç gün ayırabilirsiniz. Zira kentin büyük kısmını kaplayan ormanlık alanlarda çok sayıda keşfedilmemiş doğal güzellikler bulunuyor.
Osmanlı’nın küçük bir beylikten devlete dönüştüğü toprakları bünyesinde barındıran Bilecik’e yönelik gezilecek yerler listenizde, Şeyh Edebali Türbesi ve Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi’ne ilk ilki sırada yer verebilirsiniz. Tabii Metristepe Zafer Anıtı ile İnönü Şehitliği’ne vakit ayırmayı da unutmayın.
Uzun süreden beri Batı Karadeniz’e seyahat etmeyi düşünüyorsanız nisan ayında rotanızı Amasra’ya çevirebilirsiniz. Böylece yeni uyanmaya başlayan doğayı, ortalık henüz sakinken gözlemleme şansına kavuşabilirsiniz.
Bilinen tarihi günümüzden 3 bin yıl öncesine uzanan ilçede uzun yürüyüşlere çıkmak yapılabilecek en güzel aktivitelerin başında geliyor. Çünkü bu sayede Amasra Kalesi ve Direkli Kaya gibi yerlere giderken fotoğrafı çekilip ölümsüzleştirilebilecek harika manzaralarla karşılaşabilirsiniz.
Ardahan ve Kars arasındaki Çıldır Gölü, en güzel haline kış mevsiminde bürünüyor. Dolayısıyla birçok gezgin popülaritesi son yıllarda bir hayli artan göle aralık ve mart ayları arasında kalan dönemde gitmeyi tercih ediyor. Fakat biraz sabırlı olup Çıldır Gölü ziyaretinizi nisana denk getirirseniz, soluk kesici manzaralarla karşılaşma olasılığınızı bariz oranda artırabilirsiniz.
Nisan ayında Çıldır’ın kıyısında vakit geçirirken neredeyse hiç rahatsız edilmeden doğa gözlemi yapabilirsiniz. Alternatif olarak manzaralı bir yere oturup saatlerce kitap okuyabilir, yürüyüşe çıkabilir ve gölde sandalla gezebilirsiniz. Çıldır Gölü kıyısı, aynı zamanda astrofotoğrafçılık için de ideal şartlara sahip.
Tarihimizde önemli yere sahip olan Sarıkamış, kış aylarında bolkarda kayak yapmayı seven kış sporları tutkunlarını kendisine çekiyor. Takvimler nisan ayını gösterdiğinde ise tıpkı Çıldır Gölü gibi kendisini ziyaret edenlere doğal güzelliklerini cömertçe sergilemekten geri kalmıyor.
Sarıkamış, rengarenk açan çiçeklerin oluşturduğu manzaralar sayesinde amatör fotoğrafçılara paha biçilemez fırsatlar sunuyor. Eğer bölgedeki yürüyüş rotalarına yönelirseniz, çok daha farklı sürprizlerle karşılaşacağınızdan emin olabilirsiniz.
Kapadokya, yılın her dönemi yoğun biçimde ilgi görüyor. Ama söz konusu bu bölgenin güneyindeki Ihlara Vadisi olunca, nisan ayına yönelik ziyaret planları yapmak doğa ve tarih tutkunlarının adeta önceliği haline geliyor.
Ihlara ile Selimiye Köyleri arasında uzanan vadi, uzun doğa yürüyüşlerine çıkmaktan hoşlanan gezginlere iki farklı seçenek sunuyor.
Bu listeye Trakya’nın gerek kültürel gerek tarihi bakımdan zengin kısımlarını, örneğin İğneada’yı dahil etmeden geçemeyiz.
İğneada, dünyada sayıları giderek azalan longoz ormanlarından birine ev sahipliği yapıyor. Bölge ziyaretçileri enfes doğa manzaralarının tadını çıkartma ayrıcalığına kavuşuyor. Eğer bölgenin bu özelliği size yeterli gelmezse rotanızı çevre yerleşimlere çevirip enfes yemekler ve tarih kokan mekanlar ile gününüzü daha da şenlendirebilirsiniz.