Dijital Detoks: Tatilde Teknoloji Detoksu Nasıl Yapılır?

Dijital Detoks: Tatilde Teknoloji Detoksu Nasıl Yapılır?

Paylaş
Bengi Alkaya  
Eklenme: 05 Şubat 2018
 • Son Güncellenme: 19 Ocak 2024
Dijital Detoks: Tatilde Teknoloji Detoksu Nasıl Yapılır?

Günümüzde teknolojiden uzak bir yaşamı neredeyse düşünemez hale geldik. Gündelik hayatta teknolojinin bize sağladığı kolaylıklar elbette ki görmezden gelinemez. Bununla beraber her an her saniye yanımıza olan akıllı telefonlar, bildirimler, mesajlaşma uygulamaları derken durup şöyle bir düşünme fırsatları azalıyor. Bunun ise gerek psikolojik gerek fiziksel çeşitli yan etkileri olabilir. Tatil anlarında ise tüm bu teknoloji yoğunluğunu geride bırakmak yenilenip dinlenmenizi sağlayabilir. Peki dijital detoks nasıl yapılır? Tatilde teknoloji detoksu yapabilmeniz için bazı püf noktaları sizin için derledik.

{ad:0}
  • Liste hazırlayın.
  • Telefonunuzun bildirimlerini sessize alın veya kapatın.
  • Telefondan uzaklaşın.
  • Sosyal medya kullanımı azaltın. 
  • Kitap okuyun.

Bir Liste Hazırlayın

Dijital Detoks: Tatilde Teknoloji Detoksu Nasıl Yapılır?

İki farklı liste hazırlayarak işe koyulun. Bunlardan biri, sahip olduğunuz tüm teknolojik ürünlerin listesinden oluşsun. Diğeri ise en sevdiğiniz ancak fırsat bulup yapamadığınız şeylerin bir listesi olsun. Bu iki listeyi karşılaştırın. Böylece sosyal medyayı kontrol etmekten çok daha anlamlı bulduğunuz şeyleri yapmak için saatlerce zaman kazanacağınızı fark edebilirsiniz.

Bildirimleri Sessize Alın & Kapatın


Dijital Detoks: Tatilde Dijital Detoks Nasıl Yapılır?

Tatilde deniz, kum, Güneş keyfindeyken, doğanın içerisindeyken ya da çeşitli aktivitelerle ânı yaşıyorken eğlenceyi kesintiye uğratacak bildirimler can sıkıcı olabilir. Dünyada olup bitenlerden sürekli güncellemeler almak bilgilendirici olabilir; ama bir o kadar da dikkat dağıtıcıdır. Bu nedenle zihinsel keşif sürecinizi ya da tatil eğlencelerinizi sürekli sekteye uğratacak telefon bildirimlerinden uzaklaşın.

Tabii ki acil durumlar için ulaşılabilir olmak da önemli.

Çeşitli Alanlarda Telefondan Uzaklaşın

Dijital Detoks: Tatilde Teknoloji Detoksu Nasıl Yapılır?

Teknolojiyle birlikte gelen iletişim sorunu çağımızın en büyük dertlerinden biri. Bu nedenle eşiniz, sevgiliniz ile tatildeyken yemek masasında, sahilde yürüyüş yaparken vs. telefondan uzaklaşın. Mümkünse yemek masasına telefon ile oturmayın. Yürüyüşlerde ise sessize alın. Yatak odasına telefonla girmemeyi de deneyebilirsiniz. Bunun yerine telefon olmadan, hayal kurarak uykuya dalmayı deneyebilirsiniz.

Aynı Anda İki Ekrana Hayır

Dijital Detoks: Tatilde Dijital Detoks Nasıl Yapılır?

Bilgisayar başında çalışırken ya da TV'de bir şeyler izlerken diğer yandan telefonu karıştırmak çok yorucu bir deneyim aslında. Bunun beyne etkilerine yönelik pek çok araştırma dahi var. Dijital araçlar söz konusu olduğunda çoklu işlemler ve ikiden fazla ekran hiç iyi değildir. Bu nedenle aynı anda iki, üç vs. ekrana karşı tatilde kendinizi muhafaza edin. Tek seferde yalnızca 1 ekrana bakın.

Sosyal Medya Kullanımını Azaltın

Dijital Detoks: Tatilde Dijital Detoks Nasıl Yapılır?

Kendinizi tatilin her bir parçasında yaşıyor gibi hissetmek için sosyal medya kullanımlarınızı azaltın. Berrak denizden günbatımına, yemyeşil ağaçlardan gece mekânlarına tatilinizi geçirirken etrafta olan bitenle ilgilenin. Ayrıca birçok araştırmaya göre sosyal medya bağımlılığı, anlık hazdan sonra mutsuzluk da yaratabiliyor. Bu nedenle yalnızca tatilde değil, sonrasında da sosyal medya kullanımınızı değerlendirin. Gerekirse geçirdiğiniz vakti azaltın.

Kitapları Yeniden Keşfedin

Dijital Detoks: Tatilde Dijital Detoks Nasıl Yapılır?

Teknoloji ilerledikçe boş vakitlerimizde internette vakit geçirmeyi daha çok tercih ediyor, zamanın nasıl geçtiğini anlayamıyoruz. Hatta artık bu nedenle eskiye oranla çok daha az kitap okuma fırsatı buluyoruz. Dijital detoks sürecinin içindeyseniz tabletleri, mobil cihazları bırakıp yerine kitaplara yönelin. Tatilde çok yoğunlaşacağınız bir kitap istemiyorsanız çeşitli denemeleri, seyahat yazılarını, sohbet tadında ilerleyen kitapları da okuyabilirsiniz.

Limitlerinizi Bilin, Zorlamayın

*Minimum 100 karakter uzunluğunda bir detay yazısı eklemelisiniz.