Seyahat Tercihlerimiz İklim Krizini Nasıl Etkiliyor?, Türkiye

Seyahat Tercihlerimiz İklim Krizini Nasıl Etkiliyor?

Yorum Yok

Faydalı Bilgiler Merve Aygün Engin

Seyahat Tercihlerimiz İklim Krizini Nasıl Etkiliyor?
2019 yılının son günlerinden beri dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını, hayatlarımızdan seyahat etmeyi alarak, yerine eve kapanmayı ve evden çalışmayı getirdi. Pek çok sektör bundan etkilendi. Salgın, bu sektörlerden biri olan ve seyahatlerin durmasıyla zor dönemden geçen turizm sektörünü de çok sancılı bir sürece soktu.

Ancak 2021 yılının yarısını geride bıraktığımız bu dönemde, turizm sektörünü ve insanlığı daha da zorlu bir süreç bekliyor. Çünkü iklim krizi, dünyamızı ve hayatlarımızı yavaş yavaş etkilemeye başladı. Yakın bir dönemde Avustralya bilim insanlarının Nature Climate Change dergisinde yayımladığı bir çalışmaya göre, turizm sektörü dünya genelinde küresel sera gazı emisyonlarının %8'inden sorumlu.

Peki Bu Ne Demek? Biz Aslında Dünyayı Gezerken, Yeni Kültürler ve Geleneklerle Tanışırken Gezegenimize Zarar mı Veriyoruz? Nasıl?

co2 salınımıSalgınla birlikte turizm sektörünün nasıl bir değişikliğe gideceği tartışılırken, uzmanlar yapılan seyahat tercihlerinin bu krize olan katkılarının da göz önüne alınması gerektiğini vurguluyor. Öncelikle turizm aktivitelerinin içerdiği ulaştırma, alışveriş ve gıda sektörleri daha çok karbon emisyon artışına sebep oluyor. Sürekli tüketmeye yönlendiren bu aktivitelerle, daha çok enerji harcanıyor ve çevreye zarar veriliyor. Aşırı tüketim beraberinde küresel iklim değişikliğini de getiriyor. Küresel ısınma ile ısı artışı meydana geliyor ve hava olayları daha da şiddetli oluyor; dolu, sağanak yağışlar, kasırgalar daha sık görülmeye başlıyor. İnsanlar kadar doğanın da etkilendiği bu iklim değişikliğinde pek çok canlı türü de yok olma tehlikesi yaşıyor.

O Halde Bireysel Olarak Neler Yapabiliriz? Seyahat Tercihlerimizde Yapabileceğimiz Değişiklikler Neler?

bisiklet süren çiftİklim krizinin önüne geçmek için birey olarak yapılacakların başında en çok karbon salınımına yol açan otomobil ve uçak kullanımını azaltmak bulunuyor. Dolayısıyla, işe buradan başlamak gerekiyor. Uçak yolculuğu yurt dışı seyahatlerimiz için tabii ki vazgeçilmez ama en azından yurt içinde uçağa binmemeyi, gidilecek rotalara otobüslerle gitmeyi tercih edebiliriz. Ayrıca şehir içinde toplu taşımayı kullanmak, kısa mesafeler için yürümek ya da bisiklete binmek de seyahatlerimizde karbon salınımını azaltmaya yardımcı oluyor.

Seyahat ettiğimiz ülkede ya da şehirde dolaşırken gerçekten ihtiyacımız olanı satın alıp, atıkları azaltabiliriz ve çevreyi temiz tutmaya özen gösterip, çöpleri geri dönüşüme verebiliriz. Daha az alışveriş yaparak, daha az et tüketerek de bireysel karbon salınımlarını düşürebiliriz. Hatta suyu olabildiğince az kullanarak, gittiğimiz ülkenin ve aslında yaşadığımız evrenin su kaynaklarını koruyabiliriz.
çöp toplayan insan

Konaklama tercihlerimiz de iklim krizini etkileyen unsurlar arasında. Doğaya saygılı, ekolojik tesisleri tercih edebilir; su tüketimine ve yiyebildiğimiz kadar yiyecek almaya dikkat ederek, gıda israfının önüne geçebiliriz. Seyahatlerimizde yanımıza termos alarak, plastik kullanımını azaltabilir, çantamızda her daim çöp poşeti taşıyarak, karşımıza çıkan ve doğaya atılan çöpleri toplayabiliriz.

Doğal kaynakların daha bilinçli tüketildiği, doğaya zarar vermeden yapılan kamplar, konaklamalar; katkısız, tarım arazilerine zarar verilmeden üretilen doğal yiyeceklerin servis edildiği işletmeler tercihlerimizin başında yer almalı. Yerel üreticinin desteklendiği, paketli olan her şeyin yavaş yavaş terk edildiği, doğalın kabul gördüğü bir turizm anlayışı mümkün. Doğayı, iklim krizini, hava kirliliğini önlemek için ilk önce kendimizden başlamalı, bireysel tercihlerimizi değiştirmeliyiz. Gezginler olarak yaptığımız tercihler seyahatlerimizde gördüğümüz eşsiz güzellikleri, ülkeleri ve doğal hayatın yok olmasını önleyebilir. Ne dersiniz?

İlginizi çekebilir: Sürdürülebilir Turizm için Doğa Dostu Bir Gezgin Olmanın 8 Yolu

E-mail bültenimize abone ol. Türkiye'yi bizimle keşfet :)