Atatürk'ün Selanik'te dünyaya geldiği ev, yenilenen yüzüyle Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in 16 Ağustos'ta gerçekleştireceği açılışın ardından ziyaretçilerini kabul etmeye başlayacak.
2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı'nın onayıyla başlatılan ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonunda yürütülen evin tarihi ve milli önemi çerçevesinde, çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak yeniden düzenlenmesi ve binanın ihtiyaç gösterdiği onarımlarının yapılmasına yönelik çalışmalarda sona gelindi.
Projelendirme ve inşai uygulama çalışmalarına Ocak 2011'de başlanılan Selanik Atatürk Evi'nin rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri, İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nün denetiminde Bilgili Turizm Gayrimenkul Yatırımları A.Ş. tarafından hazırlandı.
Sponsorluk protokolü çerçevesinde restorasyonu yapılan ev, Bilgili Holding A.Ş. tarafından hazırlatılan teşhir tanzim projesi doğrultusunda modern bir müzecilik anlayışıyla yeniden tefriş edildi.
Atatürk Cumhurbaşkanı koltuğunda
Bugün, çağdaş ve yalın bir anlayışla hazırlanan mimari restorasyon projesine yeni bir müze senaryosu eşlik ediyor. Atatürk'ün yaşamına ait kesitler, mekanlarda güçlü bir görsellik ve bilgilendirme ile ziyaretçilere sunulurken, bu şekilde çok daha kolay anlaşılır ve akılda kalıcı olması hedefleniyor.
Teşhir tanzimde; arşivlerden ulaşılan belgeler doğrultusunda, ziyaretçilerin Atatürk hakkında bilgilendirilmesine yönelik panolara ve belgesel filmlere yer verildi.
Üç kattan oluşan binanın zemin katında "Atatürk ve Çocuk Odası", üst katlarda sofalarda evin eski teşhir düzenini gösteren maketler sergilenirken, birinci katta "Selanik Odası" ve "Manastır Odası", ikinci katta "İstanbul Odası" ve "Ankara Odası" olarak isimlendirilen odalarda, Atatürk'ün hayatının geçtiği şehirleri tanıtan ve hayatını anlatan bilgi panoları bulunuyor.
İkinci katta "Ankara Odası"nda ise Atatürk'ün Cumhurbaşkanı koltuğundaki silikondan gerçekçi heykeli de ziyaretçileri karşılıyor.
Kaynak: AA