İzmir'e Yakın Bir Tatil Yeri: Alaçatı Hakkında Her Şey

İzmir'e Yakın Bir Tatil Yeri: Alaçatı Hakkında Her Şey

Paylaş
Özkan Hacıoğlu  
Eklenme: 22 Kasım 2019
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
İzmir'e Yakın Bir Tatil Yeri: Alaçatı Hakkında Her Şey
İzmir Çeşme'ye bağlı Alaçatı kasabası hem İzmir şehrine oldukça yakın hem de bir o kadar farklı. Kendinizi güzel bir yaz filmi içinde hissetmek ve doğayla birlikte huzur dolu bir nefes almak isterseniz, Alaçatı'dan daha iyi bir yer düşünemiyoruz. Küçük Bir Ege Kasabası olan Alaçatı, şehir hayatının birçoğumuz için zaman zaman yorucu ve bunaltıcı olabildiği bu zamanda ideal bir kaçış noktası olarak oldukça cazip bir tatil beldesi. Gelin küçük bir kaçamak yapmak istediğinizde Alaçatı'da Neler Yapılır?, Alaçatı'da Gezilecek Yerler Nerelerdir sorularını bu yazımızda yakından inceleyelim.

Alaçatı’da Gezilecek Yerler

Ege denizine uzanan kıyılarıyla Alaçatı, "hava değişikliği" söylemini tam anlamıyla karşılayan bir yer. Tarihi kökeni İyonya’ya kadar dayanan, Osmanlı Dönemi’nde piyade köyü olarak bilinen Alaçatı, günümüzün gözde tatil yerlerinin arasında sayılıyor. Rumlardan kalan renkli taş evlerin bulunduğu sokaklarda yürürken adeta tarihte yolculuk yapabilirsiniz. Ayrıca yılın 360 günü rüzgâr alması sebebiyle rüzgâr sörfüne de elverişli olan sahilleriyle Alaçatı'nın kendine has ruhu olan gezilecek yerleri;

1- Alaçatı Tarihi Rum Evleri

İzmir'e Yakın Bir Tatil Yeri: Alaçatı Hakkında Her Şey

{ad:0} Sokaklarında yürürken bol bol rastlayacağınız Alaçatı evlerinin tarihi, 1800’lü yıllara kadar uzanıyor. O tarihlerde Alaçatı’da yaşayan Rum kesiminden insanlar, evlerini spesifik özelliklerle inşa etmişler. Bunlar arasında renkli ve sokağa bakan kapıları, kendilerine özgü bahçeleri ve tahta pencereleri örnek gösterilebilir. Bakmaya doyamadığımız Alaçatı evleri aynı zamanda çok güzel fotoğraf kareleri oluşturmanıza da olanak tanıyor.

2- Alaçatı Yel Değirmenleri

İzmir'e Yakın Bir Tatil Yeri: Alaçatı Hakkında Her Şey

Alaçatı gibi bol rüzgâr alan bir yerde, bu rüzgârdan faydalanmamak elbette olmaz. Eski Rumlar da böyle düşünmüş olmalılar ki 1800’lü yıllarda buğday öğütmek için yel değirmenleri inşa etmişler. Eskiden sayısı epey fazla olan değirmenlerden sadece 10 tanesi günümüze ulaşabilmiş. Fakat bunların arasından 4 tanesi, epey eski olmalarıyla dikkat çekiyor. Değirmenaltı Meydanı’nda bulunan bu tarihi yapıları akşamüstü saatlerinde ziyaret etmenin tadı bir başka oluyor. Nedeniyse çevresinde bulunan upuzun düzlüklerin batı cephesine bakması.

3- Pazaryeri Camii

İzmir'e Yakın Bir Tatil Yeri: Alaçatı Hakkında Her Şey

Pazaryeri Camii, aslında kökenleri 1870’lere dayanan bir kilise. Sonradan içerisindeki motifler bozulmadan yalnızca örtü ile kaplanarak camiye çevrilmiş. Yığma moloz taş tekniğiyle inşa edilen bu özel yapı, avlusuyla ve iki dinin buluştuğu ortak mimarisiyle Alaçatı’nın sembollerinden birine dönüşmüş durumda. Aynı zamanda çevresinde güzel çay bahçelerinin olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

4- Kemalpaşa Caddesi

İzmir'e Yakın Bir Tatil Yeri: Alaçatı Hakkında Her Şey

Kemalpaşa Caddesi’ni Alaçatı’nın meydanı olarak düşünebilirsiniz. Bu kısımda birçok popüler işletme yer alıyor. Ünlü restoranlar, kafeler, butik mağazalar ve hediyelik eşya dükkanları bu caddede bulunmakta. Eğer caddeyi ziyaret etmeyi düşünürseniz, akşam vakti oldukça kalabalık olduğuna da değinmek isteriz. Sabah erken saatlerde caddeyi gezmekte ve akşam yemeği için sabahtan rezervasyon yaptırmakta fayda var.

5- Hacı Memiş Sokağı

İzmir'e Yakın Bir Tatil Yeri: Alaçatı Hakkında Her Şey

Hacı Memiş Sokağı, Kemalpaşa Caddesi gibi bir meydan olarak düşünülebilir fakat daha sakin ve daha küçük bir alanı kapsıyor. Daha salaş restoranlar, kafeler ve butik oteller bu sokakta bulabileceğiniz mekanlar arasında. Dikkat çeken birçok konsept mağaza ve sanatsal dekorlara sahip kafelerle Hacı Memiş Sokağı, aynı zamanda estetik bir profile de sahip.

Alaçatı’da Neler Yapılır?

Sizin için ilk önerimiz begonvil çiçekleriyle bezeli renkli taş evleri, 19. Yüzyıldan kalma taş yeldeğirmenleri ve mimarisiyle kendine hayran bırakan bu kasabada yürüyüşe çıkmak. Anacadde olan Kemalpaşa caddesi üzerinde birçok kafe, restoran ve butik bulabilirsiniz. Biraz soluklanmak için cadde üzerinde bir yere oturup Türk kahvesi içmeyi, Hacımemiş mahallesindeki butiklere uğramadan, restoranlarında yemek yemeden Alaçatı eksik kalır.

1- Yerel Pazardan Alışveriş Yapın

İzmir'e Yakın Bir Tatil Yeri: Alaçatı Hakkında Her Şey

Cumartesi ve Pazar günleri açılan bu pazar yerinde Alaçatı halkı ve çevre bölgelerden gelen satıcılardan Ege Bölgesi'ne ait sebze, ot, reçel gibi gıdalar satın alabilirsiniz. Ayrıca takı ve kıyafet konusunda da oldukça zengin olan bu pazarda Alaçatı modasına uyum sağayabileceğiniz birçok seçenek mevcut.

2- Rüzgar ve Uçurtma Sörfünü Deneyin

İzmir'e Yakın Bir Tatil Yeri: Alaçatı Hakkında Her Şey

Alaçatı'da rüzgar ve uçurtma sörfü olmazsa olmazlardan. Bölgenin dört mevsim rüzgarlı oluşu bu sporlara olanak sağlıyor ve bu yüzden Alaçatı rüzgar ve uçurtma sörfünde olmazsa olmaz mekanlardan. Sahil boyunca sporcuları izleyemek mümkün. Dilerseniz rüzgar ve uçurtma sörfünü öğrenebileceğiniz sörf okulları da mevcut.

3- Birbirinden Güzel Plajlarını Keşfedin

İzmir'e Yakın Bir Tatil Yeri: Alaçatı Hakkında Her Şey

Alaçatı'ya gelmişken yüzmemek olmaz. Bölgede birçok plaj ve koy bulabilmek mümkün. Bunlardan başlıcaları kuzeydeki Ilıca Plajı, güneydeki Çark Plajı ve Delikli Koy. Ilıca Plajı kaplıca özelliğiyle ünlü olup sonbahar ve ilkbaharda da yüzmeye olanak tanıyor. Halk plajlarına ücretsiz giriş yapabilir, dilerseniz içerdeki özel işletmelerde şemsiye ve şezlong kiralayabilirsiniz.

4- Rengarenk sokaklarında kaybolun

İzmir'e Yakın Bir Tatil Yeri: Alaçatı Hakkında Her Şey

Birbirinden renkli ve konsept mağazaların, otellerin oluşturduğu daracık, arnavut kaldırımlı Alaçatı sokaklarında kaybolun, her sokağın şaşırtıcı sürprizlerine hazırlıklı olun ve bol bol fotoğraf çekmeyi unutmayın. Alaçatı aslında mimarisi itibariyle bütünlüklü olarak gezilebilecek nitelikte, bu yüzden sokaklarına da listemizin başında yer vermek istedik. Tarihi Rum evlerinin arasından yürürken esen rüzgârlar sizi nereye savurursa oraya gitmenizde fayda var. Çünkü rengarenk sokakları süsleyen mor çiçekler ve Arnavut kaldırımları olsun, yola konulmuş restoranların mavi sandalyeleri olsun, akşam vakti ışıldayan loş sokak lambaları olsun Alaçatı sokaklarının geneli eşsiz ve görülmeye değer.

5- Birbirinden Güzel Lezzetleri Tadın

İzmir'e Yakın Bir Tatil Yeri: Alaçatı Hakkında Her Şey

Alaçatı'da yapılacaklar saymakla bitmiyor. Alaçatı'ya geldiğinizde tatmanız gereken lezetler ve mekanlar;
  • Bir gününüzü yerel lezzetlere ayırıp Ege yemeklerini tadabilirsiniz. Yaz sıcağında Hacımemiş Dondurmacısı'na uğramalısınız.
  • Bölgede birçok üzüm bağı mevcut. İzmir-Alaçatı yolu ortasındaki Urla üzüm bağı ve Çeşme'deki Çeşme Bağcılık mutlaka görülmesi gereken yerlerden. En kaliteli yerel lavanta, zeytinyağı ve şarabı bulabilirsiniz.
  • Ve günün devamında küçük bir aile işletmesi olan Asma Yaprağı adlı restorana uğrayıp, leziz Ege lezzetlerini tadabilirsiniz.

Alaçatı'ya Nasıl Gidilir?

İzmir'e Yakın Bir Tatil Yeri: Alaçatı Hakkında Her Şey

Eğer İzmir’de bulunuyorsanız şanslısınız çünkü Alaçatı ile aranızda sadece 75 kilometre bulunmakta. Bu da yaklaşık 1 ile 1,5 saat arasında bir yolculuk demek oluyor. Ulaşım içinse şahsi arabanız dışında kolaylıkla İzmir-Çeşme minibüslerini kullanabilirsiniz. Eğer İzmir dışından gelecekseniz de birçok şehirden Alaçatı’ya sefer düzenleyen otobüs firmaları bulabilmeniz mümkün. Fakat özellikle yaz aylarında artış gösteren sefer sayılarını yakalamak için erkenden biletinizi almanızı tavsiye ederiz. Malum, Alaçatı gibi bir cennete talep de fazlasıyla yoğun olmakta. Daha detaylı bilgi için aşağıdaki Alaçatı haritasına bakabilirsiniz.

Alaçatı’da Nerede Kalınır?

İzmir'e Yakın Bir Tatil Yeri: Alaçatı Hakkında Her Şey

Renkli gece hayatını da tecrübe ettikten sonra yapılacak tek bir şey kaldı; dinlenmek. Şanslısınız ki Alaçatı'nın bir diğer ünlü yanı da Alaçatı Butik Otelleri ve Alaçatı Pansiyonları. Bölgenin doğasıyla uyumlu, birbirinden güzel butik otel ve pansiyonlarını Neredekal.com üzerinden inceleyebilir, avantajlı Alaçatı fırsatlarından yararlanabilirsiniz. {search:alacati-otelleri,Alaçatı Otelleri}
  • Neredekal.com kullanıcılarından tam not alan kahvaltısı ile; Adelfia Hotel.
  • {product:33975}
  • Bohem dekorasyonu ile içinizi ısıtan bir yer; Adacan Butik Hotel.
  • {product:45726}
  • Havuz ve jakuzi keyfini bir arada yaşayabileceğiniz bir yer; Bel Canto Alaçatı Hotel.
  • {product:34168}

Yorumlar

Özkan Hacıoğlu 
09.12.2019
Alaçatı, Türkiye'de turizme en hızlı kazandırılan tatil bölgesi oldu. Dilerim, popülerliği hızına paralel olarak ve kendine mahsus özelliklerini kaybetmeden devam eder.
Benzer Yazılar