Şarapnel Vadisi
Şarapnel Vadisi - Görsel 1
Şarapnel Vadisi - Görsel 2
Şarapnel Vadisi - Görsel 3
Şarapnel Vadisi - Görsel 4
5 Fotoğraf
Çalışma saatleri bilinmiyor
Ücretsiz

Şarapnel Vadisi Hakkında

Şarapnel Yarıntısı ismiyle de bilinen Şarapnel Vadisi, plaj bölgesinden uzaktaki sırtlarda bulunan ve Anzak cephesine çıkan ana güzergah olarak biliniyordu. Birkaç adım yürüdükten sonra ikiye ayrılan vadinin sağında, ismini 4. Avustralya Piyade Tugayı Komutanı, Tuğgeneral John Monash’ tan alan Monash Vadisi yer alıyor.

Adını, çıkarmadan sonraki ilk günlerde alan Şarapnel Vadisi’ nin çok ilginç bir hikayesi var. Muharebe sırasında Türkler, bu vadinin adeta cepheye giden bir otoyol halini aldığını fark etmişler ve bu bölgeye şarapnel mermisi yağdırmaya başlamışlar. Ancak bu mermiler, öldürücü metal parçalar yağdırmadan önce ıslığa benzer değişik bir ses çıkarıyorlarmış.

Mermilerin gelişi vadiden duyulur ve askerler de hemen siper alırlarmış. Şarapnel Vadisi’ ne, Küçük Arıburnu Sahil Mezarlığı’ nın içinden geri yürüyerek ulaşabilirsiniz. Bu noktadan ayrıldığınızda, toprak yola dönmeniz gerekiyor. Sağa döndükten sonra, asfalt bir ana yola gelene kadar devam edeceksiniz.

Daha sonra sola ve Anzak Koyu’ na doğru geri dönüp, birkaç metre yürüyün. Shrapnel Valley Mezarlığı levhasını gördüğünüzde, dar yoldan sola dönüp, mezarlığa ulaşana kadar devam edin ve mezarlığın içinden yukarıya doğru bakın. İşte o noktada Şarapnel Vadisi’ ni göreceksiniz.

Eğer yolunuz Çanakkale’ ye düşerse, Şarapnel Vadisi’ ni de mutlaka görün. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.

Yorum / Değerlendirme

Şarapnel Vadisi
hakkında deneyimlerinizi paylaşmak ister misiniz?