Aynı yoğunluk uçak, otobüs, tren gibi toplu taşımalara binip inerken de oluyor. Uçakta yapılan onlarca anonsa rağmen acelesi olanlar çıkışta yoğunluk yaratabiliyor. Kimsenin ne şartlarda seyahat ettiğini bilemeyiz ama her nereye gidersek gidelim sağlığımızdan olursak hem gittiğimiz faydasız olur hem de virüsü taşımış oluruz. Bu yüzden sakinliği ve yavaşlığı korumaya dikkat.
Tüm bu toplu taşıma araçlarında geriden gitmek, önden koşanlara yol vermek, tüm kalabalığın dağılmasını beklemek insana kendini biraz geri kalmış, geç kalmış hissettirebiliyor ama virüs bulaşmaması ve virüsü taşımamak tüm bu hislerden, bir yere vaktinde yetişmekten çok daha önemli. Sizce de öyle değil mi?
Sosyal mesafeye dikkat etmeyen kişileri sakince uyarmak
Kurallara uyulmaması yeteri kadar sinir bozucuyken, etrafımızda ciddi derecede tehlikeli olabilen bir virüs dolaşırken kurallara uyulmaması gerçekten çileden çıkarıcı olabilir. Ama şunu unutmayın öfkelenmek sizi daha çok tehlikeye atabilir. Yüksek sesle konuşmak veya bağırmak ağızdan çıkan tükürük miktarını artırdığı için maskelerin daha düşük koruma göstermesi oldukça olası. Üstelik öfkelendiğinde maskesini indirenleri de gördü bu gözler! Uçakta, otobüste, trende, karşıdan karşıya geçerken ışıklarda farkındalığınızı koruyarak kendinizi olabildiğince mesafeli tutmanızda fayda var. X-Ray cihazlarından geçerken, bilet/kimlik kontrol sıralarında sosyal mesafeye dikkat etmek Önünüzdekiyle aranızda sosyal mesafe koyduğunuzda araya birinin kaynadığı oluyor mu? Komik ama bunu gerek bankada/markette gerek seyahat esnasında sık sık yaşıyoruz. Sizin bıraktığınız sosyal mesafe başkalarının gözüne sırada kimse yokmuş gibi görünebiliyor! Buna rağmen sosyal mesafenizi korumaya devam etmeli ve sıraya kaynamaya çalışanları nazikçe uyarmalısınız. Kendinizi sık sık “Pardon! Sıranın sonu şurası” derken bulabilirsiniz. İstasyonlarda bekleme sürenizi olabildiğince kısaltmak, beklerken izole olmak
Vaktinizi olabildiğince iyi ayarlamakta fayda var ama kalabalık şehirlerde gecikmemek için erken çıkmak gerekebiliyor ve bazen havalimanına, otobüs garına, vapur, deniz otobüsü iskeleleri veya tren garına erken ulaşmış oluyoruz. Bazı istasyonlarda sosyal mesafe kuralları sıkı sıkıya belirlenmiş ve uygulanmış oluyor ama kalabalık olduğu zamanlarda kendimizi bireysel olarak izole etmenin yoluna bakmaktan başka şansımız kalmıyor. Yanınızda yere oturmak için gazete bulundurabilirsiniz. Yolculuk esnasında yiyip içmemek, kalkıp gezmemek Artık uçaklarda yemek servisi yapılmıyor ve içecek servisi sırasında da özellikle sırayla için anonsu yapılıyor. Tabii bu kurala da ne kadar uyuluyor söylemesi zor. Bu yüzden bireysel olarak özen gösterip yolculuk sırasında yeme içmeye ara vererek kendinizi koruyabilirsiniz. Başkalarının sizin kadar özenli olmaması canınızı sıkabilir ama bireysel güvenliğinize önem verdiğinizde başkalarına da örnek olduğunuzu unutmayın.
Yurt içinde şehirler arası yapacağınız bir yolculukta en hızlı yolculuğunuz 1 saatlik kıpırtısız oturmak anlamına gelebilir. Bu yüzden seyahat öncesi yeme-içmenizi kısıtlayıp, sakin kalmanızı sağlayacak şeyler yaparak yolculuk sırasında yerinizden kalkmamak da önemli bir bireysel önlem olacaktır.