Osman Gazi'nin İzinden: Bursa'nın Tarihi Geçmişi

Osman Gazi'nin İzinden: Bursa'nın Tarihi Geçmişi

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 23 Mayıs 2022
 • Son Güncellenme: 29 Kasım 2023
Osman Gazi'nin İzinden: Bursa'nın Tarihi Geçmişi

Türk tarihinin stratejik açıdan en önemli şehirlerinden biri olan güzide ilimiz Bursa nice medeniyete ev sahipliği yapmış, geçmişten günümüze kadar temiz havasıyla bilinmiştir. Doğasından, şehirle yaşamına kadar gerek seyahat gerekse yerleşim açısından en keyifli şehirlerden biridir. Peki, Bursa günümüze değin nasıl tarihi bir süreçten geçti? Gelin beraber bakalım.

{ad:0}

Bursa’nın Fethi

Osmanlı döneminde stratejik açıdan önemli bir konuma sahip olan Bursa zamanında Osmanlı’ya ait değildi. Osmanlı devletinin kurucusu olan dönemin ilk padişahı Osman Gazi, Bursa’yı kuşatmak için fırsat kolluyordu. Buna istinaden defalarca kuşatma girişiminde bulunmuş fakat başarılı olamamıştır. Bizans Devleti’nin önemli şehirlerinden biri olan Bursa için tamı tamına 11 yıl uğraşmış fakat yaşamında Bursa’yı alamamıştır. Osman Gazi’nin oğlu olan Osmanlı Devleti’nin ikinci padişahı Orhan Gazi, Bursa’yı tekrar kuşatmıştır ve uzun uğraşlar sonucunda 6 Nisan 1326 yılında Bursa Osmanlı Devleti’nin topraklarına dahil olmuştur. Osmanlı’nın İlk Başkenti Bursa Bursa’nın fethi itibariyle, Bilecik’ten sonraki başkent Bursa oldu. Güzide il Bursa, tam 39 yıl boyunca başkent olarak kaldı.

Osman Gazi’nin Hayatı

Osman Gazi'nin İzinden: Bursa'nın Tarihi Geçmişi

1258 yılında, Söğüd ya da Osmancık’ta doğduğu bilinen Osman Gazi, Ertuğrul Gazi, Halime Hanım’ın oğludur. Kara Osman, Mu’inüddin, Fahruddin de denen Osman Gazi, 24 yaşında babası Ertuğrul Gazi’nin yerine geçmiştir. 1280 yıllarında ilk evliliği Mal Hatun ile yapmıştır. 1289 yılında Şeyh Edebali’nin kızı Rabi’a Bala Hatun ile evlendikten sonra ise gücü ve kudreti artmıştır. Babası Ertuğrul Gazi’nin ölümünden sonra Kayı Boyu’nun başına geçmiştir. Yaşadığı dönemin sorunlarını fırsat bilerek bağımsızlığını ilan etti ve Osmanlı Devleti’ni kurdu

Osman Gazi’nin Ölümü

Yaşının ilerlemesi nedeniyle ''damla illeti'' yani Gut Hastalığına yakalandığı bilinmektedir. Bu hastalık sebebiyle yönetimi oğlu Orhan Gazi’ye bırakan Osman Gazi’nin ölümü tartışmalıdır. Tam olarak bilinmemekle beraber 15. YY tarihçilerinden Ruhi Çelebi’nin Tevarih-i Ali Osman adlı eserinde Osman Gazi’nin 1320 yılında öldüğü bilinmektedir. Oruç Bey’in Tevarih-i Ali Osman adlı eserinde ise 1327 yılında öldüğü biliniyor.

Osman Bey’in nerede öldüğü de tartışmalı konular arasındadır. Bazı tarihçilere göre Söğüt’te kimilerine göre ise Bursa sınırları içerisinde öldüğüne dair kanılar yer alıyor. Osman Gazi’nin ilk önce Söğüt’te, babası Ertuğrul Gazi türbesine defnedildiği ve Bursa fethedildikten sonra buradan alınıp Bursa kalesinde Osmaniye Meydanı'nda bulunan Gümüşlü Kümbet'e (Aya Elia) gömüldüğü kabul ediliyor. Osman Gazi Türbesi ise günümüzde Bursa’nın Tophane ilçesinde yer almaktadır.

Osman Gazi Türbesi

Osman Gazi'nin İzinden: Bursa'nın Tarihi Geçmişi

Vasiyeti üzerine Bursa fethedildikten sonra Gümüşlü Kümbet olarak bilinen Sainte Elie adındaki Bizans Manatastırı’nın şapeline inşa edilen türbeye taşınmıştır. 1801 yılında çıkan yangınla 1855 depremiyle yıkılan türbe Sultan Abdülaziz tarafından eski yapısına sadık kalınarak 1863 yılında bugünkü haline getirilmiştir.

Bursa’da Gezilecek Tarihi Yerler

Ulu Cami

Bursa’nın en önemli tarihi simgelerinden biri olan Ulu Cami, I. Beyazıt tarafından 1396-1400 yılları arasında yapılmıştır. Özellikle Bursa’yı görmek isteyen ziyaretçilerin ilk uğrak noktalarından biri olan Ulu Camii gerek dini gerek kültürel bir sembol haline gelmiş durumda. Bursa’nın Osmangazi ilçesinde bulunan Camii, şehrin görülmesi gereken en güzide yapılarından birisi.

Osman Gazi'nin İzinden: Bursa'nın Tarihi Geçmişi

Koza Han

Bursa’nın Osmangazi ilçesinde yer alan Koza Han, hanlar bölgesinde Ulu Camii ve Orhan Camii arasında bulunuyor. Tarihte II. Beyazıt tarafından yaptırılan han, 15. Yüzyılın önemli eserlerinden birisidir aynı zamanda. Osmanlı döneminde kervansaray han mimarisi bakımından gelenekleri devam ettiren ve eski bütünlüğünü günümüze dek koruyabilmiş nadir eserlerdendir. Anıt niteliği gören giriş kapısı ve avludaki altı şadırvanlı köşk mescit Bursa’nın önemli tarihi sembolleri arasındadır.

Osman Gazi'nin İzinden: Bursa'nın Tarihi Geçmişi

Yeşil Türbe

Bursa’nın Yıldırım ilçesinde bulunan Yeşil Türbe, Yıldırım Beyazıt’ın oğlu Çelebi Mehmet tarafından 1421 yılında yaptırılmıştır. Bursa’nın tarihi sembollerinden biri olan türbenin mimarı Hacı İvaz Paşa’dır. Çelebi Mehmet türbeyi yaptırdıktan 40 gün sonra ölmüştür. Toplam 9 sanduka bulunan türbede; Çelebi Sultan Mehmet ve oğulları Şehzade Mustafa, Mahmut ve Yusuf; kızları Selçuk Hatun, Hafsa Hatun, Ayşe Hatun ve dadısı Daya Hatun yatmaktadır.

Osman Gazi'nin İzinden: Bursa'nın Tarihi Geçmişi

Muradiye Külliyesi

Sultan II. Muraf tarafından 1425-1426 yılları arasında yaptırdığı Muradiye Külliyesi Bursa’nın Osmangazi ilçesinde yer almaktadır. Şehrin daha merkezi bir hale gelmesi amacıyla yaptırılan külliye, Muradiye Camii, hamam, medrese, imaret ve sonraki yıllarda yaptırılmış 12 türbeden oluşuyor. İlerleyen zamanlarda kabristan görünümü kazanmıştır. 2014 yılında “Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu” Dünya Miras Alanı’nın parçalarından birisi olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir.

Dilerseniz, Bursa gezilecek yerler listemizi de keşfedin!

Osman Gazi'nin İzinden: Bursa'nın Tarihi Geçmişi

Bursa’da Nerede Kalınır?

Osman Gazi'nin İzinden: Bursa'nın Tarihi Geçmişi

Bursa gerek yaz turizmi gerek tarihi mimarileriyle en çok ziyaretçi alan şehirlerimizden birisidir. Büyükşehir olması itibariyle birçok imkan da Bursa’da mümkün. Konaklama imkanı açısından gelişmiş olan ilimizde kalacağınız bölgeleri belirleyerek bu bölgelerden pansiyon, otel, konak yapısındaki konseptleri seçebilirsiniz. Dilerseniz Bursa Otelleri listemizden bütçenize ve tarzınıza uygun otelleri seçebilir, eşsiz bir Bursa tatili yaşayabilirsiniz.

{search:bursa-otelleri,Bursa Otelleri}