Faydalı Bilgiler Yeşim Özbirinci
Orman yürüyüşlerinde doğa ile bağı kuvvetlendiren birkaç kitap önerisini paylaşmak istedim. Okuduğumda beni heyecanlandıran, kendimi en yakın ağaçlık alana atıp öğrendiklerimi bir an önce uygulama isteği uyandıran kitaplardı. Yeni okuyacak olan kişilerde de aynı heyecanı körüklemesini umuyorum.
Yazar, kitapta bahsettiği bilgilerin bazılarını kendi bulunduğu bölgeden örneklese de işinize yarayacak tonlarca ipucuna ulaşacaksınız.
Trekking – Macahel Vadisi: UNESCO koruması altındaki bu değerli biyosfer rezerv alanı, bitki örtüsü ve yabani hayvan varlığı ile öğrendiklerinizi pekiştirmek için harika bir lokasyon. Bu arada burası Türkiye'nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanı. Vadinin ortalama yüzde 70'i ormanlar ve meyve ağaçları ile kaplı ve burada yüzyıllık ağaçlar ile karşılaşacaksınız. Gürgen, kestane, ıhlamur, çam, fındık, hurma, vişne dut, ceviz gibi çok çeşitli ağaçlar yaşar. Çeşitli bitki yaşamı yanında ayı, tilki, ceylan, yaban keçisi, alakarga, kuzgun gibi de birçok hayvana ev sahipliği yapar. İlkbaharın sonları ve sonbaharın başları, Macahel Yaylası'nda en iyi trekking zamanı.
Trekking – Kaçkar Dağları: Karadeniz'in en yüksek dağlarında doğayı keşfetmeye ne dersiniz? Bol yağış alan bir bölge olduğu için burası biyoçeşitlilik açısından sizi tatmin edecek. Alpin çayırlar, ormanlar, çeşitli flora ve fauna, akarsular... Yaklaşık 2500 bitki taksonu bulunuyor. Bunların 300'ü Türkiye endemiği, 54'ü de endemik bitki. Ayrıca 6'sı endemik olmak üzere 149 takson omurgasız hayvan, 178 takson omurgalı hayvan çeşidine de sahip. Bunların yanı sıra, Türkiye'nin tek şimşir ormanı da burada.
Peki, hiç gövdesine yaslandığınız o ağacın sesini gerçekten duymayı denediniz mi? Belki de hakikat o seste saklıdır ve esas ait olunan yer, o sesin kaynağıdır! Hermann Hesse, Ağaçlar ile okuyucuyu çeşit çeşit ağaçların olduğu bir ormana götürüyor ve burada onlara ağaçların hiç duymadıkları sesini dinletiyor…
Trekking – Kaz Dağları: Yürüyüşleriniz için tercih edebileceğiniz bir başka harika yer Kaz Dağları olabilir. Deneyimli bir yürüyüşçü olmanıza gerek yok, burada farkı zorluklarda parkurlar bulunuyor. Hem özellikle İstanbul'dan kaçamak yapmak isteyenler için de yakın bir lokasyon. Güneyi ve kuzeyi ekolojik çeşitlilik açısından farklılaşıyor. Güney kısmında kızılçam, palamut meşesi, tüylü meşe gibi ağaçlar bulunurken; kuzeyinde kayın, karaçam, sapsız meşe gibi farkı türler yer alıyor. Ayrıca çeşitli maki türlerini de burada görebilirsiniz. Kaz Dağları fauna açısından da oldukça zengin. Kuşların da göç yolu buralardan geçiyor.
Bu kitapta biyolog Daniel Chamovitz bitkilerin dünyayı nasıl deneyimlediklerini inceliyor. Charles Darwin ve çağdaşlarından günümüz bilim insanlarına kadar birçok yaratıcı zihnin tasarladığı deneyler ışığında, bitkilerin görme, koklama, duyma, dokunma duyuları aracılığıyla neleri "bildiklerini" anlatıyor. Çeşitli kimyasallar sayesinde nasıl birbirleriyle "haberleştiklerini", aşağıyla yukarıyı nasıl ayırt ettiklerini, dokunmaya nasıl tepki verdiklerini, neler "hatırladıklarını" ve çevrelerinin nasıl "farkında olduklarını" açıklıyor. Böylece bitkilerin pek az bildiğimiz zengin dünyasını tanımamıza ve dünyaya onların "gözlerinden bakmamıza" imkân tanıyor.
Trekking – Erikli Yaylası: Hem amatör hem de profesyonel yürüyüşçülerin uğrak noktası olan Erikli Yaylası, yokuş parkurları ile 5 saatlik bir deneyim sunuyor. Yalova'da yer alan bu bölgede kamp da yapabilirsiniz. Kestane, karaağaç, ıhlamur, elma ve erik gibi ağaçlara sahip. Farklı boyutlarda bir sürü şelale de bulunuyor. Ayı, kurt, çakal, tilki, domuz ve bölgeye has birçok ötücü kuşa da ev sahipliği yapıyor. İstanbullular hafta sonu kaçamağı yağmayı planlıyorlarsa, Çınarcık Yalova'da konumlanan Erikli Yaylası'nı rotalarına ekleyebilirler.
Trekking – Belgrad Ormanı: Doğayı keşfetmek için her zaman çok yükseklere çıkmaya gerek yok. İstanbul'un meşhur Belgrad Ormanı da güzel bir tercih olabilir. Meşe, karın ve kestane ağaçları ile görsel bir şölen sunan Belgrad Ormanı 6 kilometrelik bir yürüyüş parkuruna sahip. Ayrıca kızıl geyik, kızıl tilki, yaban domuzu ve altın çakal gibi hayvanlara da yuva. Bu arada, Belgrad Ormanı sadece doğa değil tarihi keşifler de sunuyor. Yürüyüşe çıkmadan önce Belgrad Ormanı içindeki bentler hakkında bir şeyler bilmek güzel olabilir.
Peki, sizin bir kitap öneriniz var mı? Yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz!
Bahar ayının yüzü suyu hürmetine İstanbul rengarenk olmaya başladı bile… Bir yandan ekilen rengarenk laleler...
Türkiye'nin ilk ve tek vegan festivali, Vegfest'in 2022 yılı etkinlik tarihi belli oldu! 2017 yılından...
Verimli topraklarda kurulmuş, yıllar boyunca deniz ulaşımı ve ticaretiyle de oldukça güzel dönemler geçirmiş olan...
Sahip olduğu doğal güzellikler sayesinde her sene yaklaşık olarak iki milyon turisti ağırlayan Pamukkale, temelleri...
Türkiye'nin en büyük yüzölçümüne sahip olan şehri Ankara alışveriş merkezi bakımından çokça yapı bulunduruyor. Şehrin...
Adeta bir öğrenci şehri olan, Türkiye'nin Venedik'i unvanına sahip Eskişehir yazları da cıvıl cıvıl oluyor....
İnsanlığın temel taşlarını oluşturulan sanat bugün dünyada en önemli faaliyetlerden birisi. Duyguları, yaşantıyı, insanlığı özetleme...
Kokusuyla insanı kendine çeken, rengiyle enerji veren güllerin serüvenine ortak olmak ister misiniz? Ülkemizin gül...
4 bin yılı aşkın geçmişiyle dikkat çeken Arykanda Antik Kenti, Bey Dağları yamaçlarına gizlenmiş; keşfedenler...
Türkiye tarih ve kültür açısından oldukça zengin ve geçmişte pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış...
Antalya'nın en güzide tatil beldeleri arasında olan Alanya, köklü geçmişi yanında doğal güzelliklere sahip olması...
Özellikle yaz tatillerinin vazgeçilmez adreslerinden birisi olan Antalya, son dönemlerin popüler tatil yöntemlerinden villa tatilinin...