Çekilen bu fotoğraflar arasında yer alan ve eşsiz oluşumuyla büyüleyen Gümüşler Manastırı ise, yerli ve yabancı pek çok turist ve gezgin tarafından ziyaret ediliyor. Devasa kayaların içinde, manastır boyunca keşifler yapmak ve geçmişin izlerini aramak için, hadi biz de Gümüşler’e gidelim!
Niğde’nin Gümüşler kasabasında bulunan manastır, il merkezine yaklaşık 9 km mesafede yer alıyor. Manastırın yapıldığı dönemle ilgili kesin kaynaklar bulunmadığı için, bu eşsiz yapının tarihi tahminlere dayanıyor. Buna göre 8.ve 12.yüzyılları arasında yapıldığı düşünülen manastır, kayalara oyularak inşa edilmiş. Açık avlulu bir yapı olan manastırda kapalı Yunan haçı şeklinde olan kilise ise, günümüze kadar ulaşan duvar resimleriyle görsel şölen sunuyor. Bu duvar resimlerinin üç farklı ustanın elinden çıktığı tahmin ediliyor. Ana apsiste üç şerit halinde yer alan bu resimlerin en üst kısmında taht üzerindeki İsa, melekler, havarileri ve Meryem yer alıyor. Burada bulunan ve Anadolu’daki tek örneği olarak bilinen Gülümseyen Meryem Ana ve Çocuk İsa freski ise, manastırdaki en güzel değerler arasında yer alıyor.
Yaklaşık 14 metre yüksekliği sahip manastır avlusu, devasa görüntüsü ve kayalara oyulmuş yapısıyla muhteşem bir atmosfer sunuyor. Ayrıca orta avluda yer alan erzak depoları ve mezarlar da buraya farklı bir büyü katıyor. Manastır bir de yer altı şehrine sahip. Havalandırma ve haberleşme sistemi gibi çağın ötesinde özelliklere sahip olan yer altı şehri, burayı gören herkeste hayranlık uyandırıyor.
Manastırın ziyarete açık olduğu gün ve saatler için Müze.gov.tr adresinden güncel bilgi alabilirsiniz. Şu anki güncel bilgilere göre manastır kış döneminde 08.30-17.30 saatleri arasında, yaz döneminde ise 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Haftanın her günü açık olan Gümüşler Manastırı Giriş ücreti 2022 için 12,5 TL fakat Müze karıtınız varsa giriş ücretsiz.
Gümüşler Manastırı’nı gezdikten sonra Niğde şehrindeki turistik yerleri gezmek, bu tarihi şehrin eserlerini yakından incelemek şart. Antik adı Nahita ya da Nakita olan Niğde, Asurlular, Hititler, Persler, Romalılar, Bizans ve Osmanlı gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Haliyle de zengin bir kültür mirasına sahip.
Kale burçlarından birisinin üzerinde yer alan saat kulesiyle yıllara meydan okuyan Niğde Kalesi, Niğde’nin sembolü olarak biliniyor. Yapım tarihinin kesin olarak bilinmediği kale, pek çok kez onarılarak günümüze kadar ulaşmış.
Niğde’ye gelmişken öğüt ağaçlarıyla kaplı bir ortamda, doğayla baş başa olmak isterseniz Kayardı Bağları’nı mutlaka ziyaret edin. Ayrıca su kemerleriyle büyüleyen Tyana Antik Kenti, üzerindeki hayvan ve bitki figürleriyle alışılmışın dışında bir camii yapısı sunan, İlhanlı döneminde inşa edilen Sungur Bey Camii de Niğde’deki önemli değerler arasında bulunuyor.
Tarih, doğa, kültür ve leziz yemeklerin eşlik edeceği Niğde keşifleri, sizi her anlamda kendine hayran bırakacak. Niğde Otellerini incelemek için Neredekal.com üzerinden inceleme yapabilir, size en uygun Niğde Oteli için rezervasyon yapabilirsiniz.