Türkiye'nin Saklı Cenneti Uyku Vadisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Türkiye'nin Saklı Cenneti Uyku Vadisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Paylaş
Yeşim Özbirinci  
Eklenme: 18 Şubat 2021
 • Son Güncellenme: 08 Şubat 2024
Türkiye'nin Saklı Cenneti Uyku Vadisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Pandemi süreci seyahat alışkanlıklarımızı biraz değiştirecek gibi duruyor. Zaten bu süreçte yurt dışına çıkmak hem tehlikeli hem de fazla uğraştırıyor. O zaman, Türkiye'de henüz görmediğimiz yerlere neden odaklanmıyoruz? Peki, sonraki rotamız Uyku Vadisi olsun mu? Muhteşem doğasıyla insanın içini huzurla dolduran Uyku Vadisi, Muğla’ya gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri. Uyku Vadisi, biyolojik çeşitliliği ile Türkiye’nin cazibe noktaları arasında yer alıyor. Zeytin, çam, ceviz gibi çeşitli ağaçlar arasında yürüyüş yapmak ve kanyonun tadını çıkarmak için harika bir yer.

{ad:0}

Uyku Vadisi Nerede?

tabela

Tatil denilince akıllara düşen ilk seçeneklerden biri olan Muğla, içerisinde pek çok doğal güzelliğe sahiplik yapmaktadır. Güzelliğiyle insanı büyüleyen Uyku Vadisi, Muğla ilimizin Gökçeler Köyü'nde konumlanmıştır.

Uyku Vadisi’ne Nasıl Gidilir?

Bodrum-Milas yolu üzerindeki tabelalar ile kolayca ulaşabileceğiniz Uyku Vadisi, Milas Havalimanı'ndan 11 kilometre, Bodrum’un merkezinden ise 40 kilometre mesafede bulunuyor. Havalimanından özel aracınız ile ortalama 15-20 dakika gibi bir sürede buraya ulaşabilirsiniz. Köylerin içerisinden geçen keyifli bir yol sizi bekliyor. Ayrıca ortalama bir saat süren bir yürüyüş yolu da mevcut. Yürüyüş yolu üzerinde akarsudan karşıya geçmek zorunda olacağınızı da ekleyelim. Eğer trekking için buraya geleceksiniz vadiye varmayı bu şekilde deneyebilirsiniz. Macera dolu bir yol olacağı kesin; ancak tedbiri de elden bırakmamak gerektiğinin de altını çizelim. 

Uyku Vadisi’nin Adı Nereden Geliyor?

uyku vadisi şelale

İnsanın on ilâ on beş dakikalık bir yürüyüşle bütün içsel sıkıntılarını bir kenara bırakabildiği; tabir-i caizse detoks etkisini iliklerine kadar hissettiği Uyku Vadisi, tam olarak adının hakkını veren bir huzur cenneti. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Uyku Vadisi’nin bulunduğu bölgede zengin Yahudi aileler yaşıyormuş. Bir gece ansızın haydutlar, orada yaşamakta olan tüm halkın evlerine bir soygun düzenlerler ve oradan uzaklaşırlar. Daha sonrasında kolluk kuvvetleri tarafından bir ağacın altında uyurken yakalanan haydutlar, kolluk kuvvetlerinin yöneltmiş olduğu ''Nasıl korkusuzca uyuyorsunuz?'' sorusuna ''Böyle bir cennete gelip de tatlı bir uyku çekmemek mümkün mü?'' cevabını verirler.

Uyku Vadisi’nde Neler Yapılır?

Uyku Vadisi, oldukça ünlü Karia Yolu’nun güzergahlarından birinde yer alır. Karia Yolu, hakkında ne söylenirse söylensin; ne yazılırsa yazılsın eşine az rastlanır ve tarif edemeyeceğiniz türden bir yürüyüş rotasıdır. Vadi, gözlerinizi kamaştıracak bir yürüyüş rotasına sahip olmasının yanı sıra sincapları görmenin mümkün olduğu Sincap Kayalıkları ile de keyifli anlar vadediyor.Uyku Vadisi, tam içinden akan bir çay ve o çayın yakın çevresinde de ziyaretçileri tarafından keşfedilmeyi bekleyen bir mağarayı barındırıyor. Böylece pek çok farklı doğal güzelliği tek bir potada eritmeyi başaran, eşine benzerine zor rastlanır bir destinasyon olma niteliği kazanıyor.Dilerseniz Uyku Vadisi’nde hangi aktiviteleri yapabileceğinize beraber göz atalım.

çiçekli göl

  • Cennet Gibi Yerlerde Yürüyüş Yapın: Sadece sahip olduğu harika doğası bile, Uyku Vadisi'ne gitmek için yeterli bir sebep. Zihninizi boşaltmak ve yenilenmek için burada yürüyüşler yapabilirsiniz. Meşhur 800 kilometrelik Karia Yolu da Uyku Vadisi'nden geçiyor. Ölmeden önce yapılması gerekenler listenize eklemeniz gereken bir hedef. Bu hedefin bir kısmını, Uyku Vadisi'ni ziyaret ederek tamamlayabilirsiniz.
  • Sevimli Sincapları Gözlemleyin: Sincap Kayalıkları'na tırmanarak şirin sincap dostlarımızı gözlemleyebilirsiniz. Eğer fotoğrafçılık ile ilgileniyorsanız belki harika kareler yakalayabilirsiniz. Bu noktadan tüm vadiyi seyretmek ise size doyumsuz anlar yaşatacak.
  • Uyku Vadisi'nde Kahvaltı Yapın:Doğanın içinde kahvaltı yapıp, güne başlamak gibisi yok! Uyku Vadisi'ndeki seyir terası da bunu gerçekleştirmek için doğru bir nokta. Karşınızda Manastır Dağı'nın nefes kesen manzarasını bulacak ve kesinlikle buradan ayrılmak istemeyeceksiniz. Seyir terasının en sol ucundan aşağı baktığınızda kayalıklarda bir insan profili görebileceğinizi de belirtmeden geçmeyelim.
  • Çeşitli Aktivitelere Katılın: Uyku Vadisi'nde sadece yürüyüş değil bisiklet, fotoğrafçılık, motor sporları, tırmanış gibi farklı maceralara atılabilirsiniz. Eğer aynı zamanda sosyalleşmek istiyorsanız, düzenlenen turlara ve etkinliklere katılarak hem sosyalleşip hem de eğlenceli bir vakit geçirebilirsiniz.

1- İncirli Mağarası (Gökçeler Mağarası)

incirli mağarası

  • Manastır Dağı'nın yamacında konumlanan İncirliin Mağarası'nın ilk yerleşim tarihi neolitik dönemi gösteriyor. Birinci Derece Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı olarak kayıtlara geçen İncirli Mağarası toplamda 30 mağaradan ve 345 kilometre uzunluğundan oluşuyor. Ziyaretçiler ise mağarada bulunan jeolojik oluşumların zarar görmemesi adına bir rehber eşliğinde sadece 155 metresini gezebiliyor. Mağarada bazen yürüyerek bazen de sürünerek ilerliyorsunuz. Uyku Vadisi'ndeki mağaraya giriş yapmak için iki farklı alternatif bulunmakta. İlk güzergah, bölgenin meşhur alabalık çiftliğinden itibaren dere boyunu takip ederek mağaraya gidişi mümkün kılan yokuş yukarı yönelmeyi kapsıyor. İkinci güzergâh ise iki kilometrelik bir araç yolunu takip ettikten sonra 300 metrelik bir inişi içeriyor ve alabalık çiftliğine sapmadan, Manastır Dağı'nın vadiye bakan yamacına doğru ilerleyerek orman yoluna girmeyi gerektiriyor. Mağaranın ağzının oldukça geniş olduğunu, başlangıçta da bir o kadar geniş bir salona açıldığını söylemek mümkün. Değinmek istediğimiz bir diğer nokta ise bu mağarada nadir bulunan türden canlılar. Aynı zamanda mağarada oldukça fazla sayıda yarasa bulunmakta, hatta bu yüzden bulundukları bölgeye ''Yarasa Galerisi'' adı verilmiş. Mağaraya giriş ücreti ise 20 Türk Lirası. Böylece uygun bir fiyata eşsiz bir deneyim yaşayabilirsiniz.

2- Gökçeler Kanyonu

  • 73 farklı bitki türüne ev sahipliği yapan Gökçeler Kanyonu, 10 kilometre uzunluğuna sahip. Çeşitli hayvanların da yaşadığı bu doğa harikasını görmek, buraları gözlemek gerek diye düşünüyorum. Ayrıca biraz üzücü ki Hamzabey Çayı üzerinde bulunan 14 su değirmeninden sadece üç tanesi günümüze gelmeyi başarmış.

3- İasos Antik Kenti

Türkiye'nin Saklı Cenneti Uyku Vadisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Iasos Antik Kenti

  • , Muğla ilimizin Milas ilçesinin batısında yer alıyor. Ziyaretçileri tarafından oldukça beğenilen bu antik Bronz Çağı yerleşiminden günümüze gelen duvar kalıntılarını inceleyebilirsiniz. Ayrıca günümüzde ''Saat Kulesi'' olarak adlandırılan ve 2. yüzyıldan kalma Bakdakhin Anıt Mezarı da burada bulunmakta. Giriş ise ücretsiz.

4- Euromos Ören Yeri

  • Milas ilçesine yaklaşık 12 kilometre uzaklıkta bulunan antik yerleşim yeri Euromos, görenleri büyüleyen bir yapıya sahip. 6. yüzyıldan günümüze kadar direnmeyi başarabilmiş Euromos Ören Yeri; antik tiyatro, agora, surlar ve hamam gibi yapıları bünyesinde barındırmakta. Bu ören yerini her gün sabah saat 08.00’dan akşam saat 19.00’a kadar gönül rahatlığı ile ziyaret edebilirsiniz. Euromos’a giriş ücreti ise 20 Türk Lirası, ancak Müze Kart’a sahipseniz ücretsiz giriş yapabilirsiniz.

5- Herakleia Antik Kenti

Herakleia Kenti

  • ismini bir mitoloji kahramanı olan Herakles’ten almıştır. Muğla ilinin Milas ilçesinde, Kapıkırı Köyü sınırları içerisinde bulunuyor. Antik İyonya bölgesi yerleşimlerinden biri olan Herakleia, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından arkeolojik sit alanı olarak belirlenmiştir. Burada manzaranın keyfini çıkarabilir, tarihimiz hakkında yeni şeyler keşfedebilirsiniz.

Milas’a uğramışken daha fazla yer keşfetmek ve Uyku Vadisi fotoğraflarını ayrıntılı bir şekilde görmek istiyorsanız, Milas Gezilecek Yerler ve Tarihi Yerler adlı içeriğimizi incelemeyi unutmayın.

Uyku Vadisi’nde Nerede Kalınır?

Türkiye'nin Saklı Cenneti Uyku Vadisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1-Uyku Vadisi Milas:Muhteşem manzarasıyla, kaliteli ve güler yüzlü hizmetiyle evinizin konforunu aratmayacak, ayrıca patili dostlarınızla da eğlenebileceğiniz Uyku Vadisi Milas, ziyaretçileri tarafından oldukça beğeniliyor.

2-Kulaç Kaklıç Apart: Muğla ilimizin Milas ilçesine bağlı bir tatil beldesi olan Ören'de plaja oldukça yakın bir mesafede bulunan Kulaç Kaklıç Apart, dağ manzarası eşliğinde size ferah bir atmosfer sunuyor. Konuklarının yararlanabileceği havaalanı servis hizmeti sayesinde ulaşımınızı rahatça gerçekleştirebilirsiniz. Epey modern bir tasarıma sahip apart, Milas’ta konaklamak için en uygun seçeneklerden biri.

  • Eğer daha farklı otelleri incelemek isterseniz,

Milas Otelleri

  • adlı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. {search:milas-otelleri,Milas Otelleri}