UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan ilçede, 18. ve 19. yüzyıl ile 20. yüzyılın başında yapılmış genellikle üç katlı, 6-8 odalı, ihtiyaçlara uygun tasarlanmış, estetik biçimde şekillendirilmiş geleneksel konaklar başta olmak üzere korumaya yönelik restorasyon çalışmalarına ara verilmeden 35 yıldır devam ediliyor.
UNESCO tarafından dünyanın en iyi korunan ilk 20 kenti arasında gösterilen Karabük'ün tarihi evleri ile ünlü ilçesi Safranbolu'da bulunan han, hamam, cami, çeşme, konak, su kemeri ve köprü gibi tarihi eserden 35 yılda yaklaşık 300'ü restore edildi.
Çok büyük ödeneklerle gerçekleştirilen restorasyonların çoğunluğunu geleneksel Türk evleri oluşturuyor. İlçede bulunan 865 evin yaklaşık yüzde 60'ının restorasyonu tamamlandı. Restore edilerek geleneksel butik otel haline dönüştürülen 95 konak ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlere hizmet veriyor.
Karabük Valisi İzzettin Küçük, yaptığı açıklamada, Safranbolu Konakları'nın yüzlerce yıllık bir süreçte oluşan Türk kent kültürünün günümüzde yaşamaya devam eden en önemli yapı taşlarından olduğunu söyledi.
Küçük, 1970'li yıllarda başlayan koruma bilincinin her geçen gün artarak devam ettiğini anlatarak, "Atalarımızdan bizlere kalan bu mirası gelecek kuşaklara aktarmak bizim birincil görevimiz. İlçemizde bin 400 kadar yasal koruma altında olan tarihi yapımız var. 3 bin yıllık geçmişe sahip ilçede ilk resmi restorasyon 35 yıl önce Kaymakamlarevi'nde başlamış. Özellikle son yıllarda restorasyona hız verdik. 35 yıllık süreçte 300 yapı restore edildi. Şu anda ilçemizde konak, cami, çeşme, okul, han ve hamam olmak üzere yaklaşık 100 yapıda halen restore devam ediyor" diye konuştu.
Koruma bilincinin ilçedeki her bireye işlemesinin bu kenti ayrıcalıklı kıldığını vurgulayan Küçük, şöyle devam etti:
"Safranbolu, geleneksel Türk toplum yaşantısının tüm özelliklerini yansıtan ve uzun tarihi geçmişinde yarattığı kültürel mirası çevresel dokusu içinde koruyan örnek bir kenttir. 1990'lı yılların başından bu yana küçük ve orta ölçekli turistik tesislerin oluşumu ile turizm ilçe ekonomisindeki yerini hissettirmeye başlamış, terk edilen konaklar, otel, lokanta gibi işlevlerle yaşama dönüştürülmüş, bozulan arnavut kaldırımları yeniden yapılmış, anıtsal eserler restore edilmeye başlanmış, kaybolmak üzere olan eserler, turistik amaçla yeniden canlılık kazanmıştır."
Kaynak: AA
İnsanlığı ve kapital sistemin gelişimiyle beraber, insan gücüne dayalı üretim oldukça hızlandı. Sömürü sisteminde dayanan...
Adıyla ilgili ilk izlere Likçe yazıtlarında rastladığımız, Milattan Önce 5. Yüzyıldan itibaren yerleşim yeri olarak...
Açık havanın ve temiz çevrenin geniş bir yer kapladığı Çatalca piknik alanları ile ailecek veya...
Muğla'nın turistik ilçeleri arasında başta gelen Fethiye, kamp alanları açısından da tercih edilen tatil beldeleri...
İzmir, yıllardır Ege Bölgemizin en çok ziyaretçi ağırlayan turizm rotası olmaya devam ediyor. Birbirinden güzel...
Bursa yemyeşil doğayla şehir hayatını bir arada sunan nadir kentlerden biri. Doğal güzellikleri ve tarihi...
Mayıs ayında İstanbul'da sergi gezmek ve sanata doymak mümkün. Yılın hemen hemen her ayında çeşitli...
Bugün insanlığın en önemli bilgi aktarımını sağlayan kitaplar, günümüzde teknolojinin gelişimiyle geçmişe nazaran önemini yitirdi...
Bahar ve yaz aylarının vazgeçilmez aktivitesi piknik, istediğiniz şekilde eğlenebileceğiniz ve eş dostla doyasıya vakit...
Kış aylarını geride bıraktığımız bu günlerde tüm yıl boyunca ne kadar yorulduğunuzu hissediyor olabilirsiniz. Hem...
Yaz tatili fırsatlarıyla ve cennetten bir parça olmadığına bin şahit isteyen ilçeleriyle Antalya, ülkemizin turizm...
Hangimiz mitoloji hakkında meraklı değilizdir ki? Hele bir de konu şehir efsaneleri, tarih öncesi çağlarda...