Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Kars'ın 1878-1918 yılları arasında Rus esareti altında kaldığını anımsatarak, Ruslar'ın kente kalıcı olarak geldiklerini göstermek amacıyla şehirdeki Osmanlı ve Selçuklu mimarisinde tadilata gittiklerini söyledi.
Rusların Hollandalı mimarlar eşliğinde Kars'ı imar ettiklerini ifade eden Doğanay, "Ruslar, Kars'ı imar ettikleri zaman tek katlı, 2 katlı ve nadiren de 3 katlı olmak şartıyla barok mimarı tarzıyla binalar yaptı. Bu binaların dış sütunları yalancı kabartmalar ve barok tarzı süslemelerle güzelleştirildi" dedi.
Doğanay, o dönemde Kars'ta birbirine bitişik tek katlı binaların yapıldığını hatırlatarak, "Şu anda Kars'ta Ruslar tarafından imar edilmiş merkezde 157 tane eser var. Bu 157 eseri Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen 5226 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında Kültür Varlıklarına Katkı Payı adı altında onarmaya çalışıyoruz" dedi.
"Eserlerin turist çekeceğine inanıyorum"
İlerleyen süreçlerde eserlerin onarımlarının devam edeceğini belirten Doğanay, şöyle devam etti:
"Kars bir kültür mozaiği. Selçuklu, Rus ve Osmanlı mimarisi bir arada. Kars 15 marka kent adayından biri. Bunun için turizm alanında iyi çalışmak istiyoruz. Buranın iklimi soğuk olduğu için sert duvarlar ve yüksek binalar yapılmış. Artık kış aylarını geride bıraktık. Bu tarihi evlerimiz baharın gelmesiyle birlikte ziyaretçilerini beklemeye başladı. Rus evlerini ve kentin tarihi mekanlarını gezmek için buraya gelecek turistler de Kars'ın turizmine ve tanıtımına katkı sağlayacak. Biz de Kars'ın tanıtımı için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bu tarihi yapılar özellikle fotoğraf merakı olan turistler için önemli bir çalışma sahası."