Amazon Kadınlarının ataları M.Ö 4. ve 6. yüzyıllarda Kafkaslarda yaşamış bir toplum olan İskitler olduğu düşünülüyor çünkü bulunan en eski yüksek statülü savaşçı kadın mezarları bu topluluğa ait. Öte yandan Mezopotamya'da yaşamış savaşçı kadın topluluğu hakkında da güçlü anlatılar mevcut. Amazon Kadınlarıyla ilgili tüm parçalar henüz bir araya getirilmiş değil ama toplulukları içinde sosyal hayata katılım gösteren, günümüzde erkeklere biçilen savaşçılık, avcılık gibi özelliklere de sahip bu kadınların yaşamlarına konuk olabilirsiniz! Gelin Amazon Kadınları gibi hissedeceğimiz kısa bir Karadeniz turuna çıkalım!
Bir kadın grubu ormanda nasıl konaklar, nasıl beslenir, nasıl hayatta kalır? Şüphesiz kadınların doğayla kurduğu bağ da kendilerine has olacaktır. Atalarımız henüz avcı toplayıcıyken kadınların gruplar halinde meyve ve yemiş toplamaya çıktıklarını biliyoruz. Hangi meyve olgunlaşmış, hangi yemişler ne zaman olgunlaşacak takip ederek en uygun zamanda hasat yapan kadınların bu özelliklerine Amazonların avcılık yetenekleri de eklenince güçlü bir iş birliği doğacağını düşünebiliriz.
Sinop'un iç kesimlerine doğru uzanan Gerze - Boyabat arası ormanlar dağları, yaylaları, zengin bitki örtüsü, yer üstü ve yer altı kaynak sularıyla kendinize böyle bir deneyim sunmanız için sayısız güzellik sunar. Zira Sinop merkezin batısında ülkenin en kuzeyinde bulunan Hamsilos Koyu da eşsiz bir deneyim sunuyor. Doğayla baş başa kalmak isterseniz iç ormanlara, tesislere yakın olmak isterseniz de rotanızı Hamsilos Koyu'na çevirmenizi öneririz.
Savaşlar sırasında süvari olarak cephede yer alan Amazon Kadınlarının labris isimli iki yanlı keserler, kısa savaş baltaları, mızrak, kargı, ok ve yay kullandığı anlatılıyor. Amazon Kadınlarına dair ilk anlatılar, Tarihin Babası olarak anılan Halikarnaslı Tarihçi Heredot'a aittir. Heredot, Antik Yunan Kent Devletleri ile Pers İmparatorluğu arasındaki savaşı anlattığı eserinde Amazon Kadınlarından da bahseder. Amazon Kadınlarına ait olduğu düşünülen bir başka eser de Kütahya'da bulunan bu lahittir. Üzerinde Amazon Kadınlarının savaşını gösteren kabartmalar bulunuyor. Amazon Köyü hakkında daha detaylı bilgi almak için Keşif Rehberi'nden Samsun Amazon Köyü adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
Tarihteki savaşçı kadınlarla ilgili hafızalara kazınan bir diğer önemli bilgi de bu kadınların daha iyi ok kullanabilmek için bir göğüslerini kestikleri. İran Edebiyatı'nın en önemli eserlerinden biri olan 1. yüzyılın sonlarında yazılmış büyük İran destanı Şehnâme'de, Büyük İskender'in Kadınlar Şehri Herom'u ziyaret edişi anlatılır. Burada anlatılan topluluk da benzer şekilde sadece kadınlardan oluşan bir topluluktur ve daha iyi savaşmak için bir göğüslerini kestikleri rivayet edilir.
Doğanın bize sunduğu tüm güzelliklerin tadını çıkarırken bu topraklardan geçmiş Amazon Kadınlarını, bugüne kadar doğayla bir olmuş, doğadan beslenmiş ve doğaya sunmuş tüm kadınları da saygıyla anıyoruz.
Dünya deprem haritasına bakıldığında her yıl gerçek ve artçı olmak üzere binlerce deprem meydana geliyor....
6 Şubat 2023… Sadece depremi yaşayanların değil, tüm Türkiye'nin bir yürek olup aynı hüznü paylaştığı...
TURSAB, Turistik Doğu Ekspresi seferlerinin 8 Şubat 2023 - 1 Mart 2023 tarihleri arasında iptal...
...
2023 yılında yeni rotalar keşfetmek, gitmediği şehirlere gitmek ve görmediği mekânları görmek isteyenler için oldukça...
Ayten KARAGÜNEY - 8 Mart 2021, Pazartesi 14:42
Teşekkürler... Harika bir yazı. Emeğinize sağlık. Amazon Kadınlarının nezdinde Dünya Kadınlar Günümüz kutlu olsun. Sevgiler... ?
Ali Haydar - 9 Mart 2021, Salı 09:28
Amazon savaşçı kadınlardan ev hanımı kadınlara. Nasıl gerilemiş bu coğrafya böyle. Yazık!