Neredekal.com
Neredekal.com
Tatil Blog
Faydalı Bilgiler
Haritaya Bakma Günü'nde Geçmişin Gezginleri gibi Gezmek

Haritaya Bakma Günü'nde Geçmişin Gezginleri gibi Gezmek

Paylaş
Yeşim Özbirinci  
Eklenme: 05 Nisan 2021
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Haritaya Bakma Günü'nde Geçmişin Gezginleri gibi Gezmek
Cep telefonlarını bir kenara koyun, kitaplığınızdan tozlanmış eski tip haritanızı çıkartın. Birlikte yeni bir rota çizeceğiz. Şaşkın şaşkın bakmayın çünkü 5 Nisan, Eski Tip Haritaya Bakma günü. Ve biz, pek de resmi olmayan bugün, kısa bir yolculuğa çıkıyoruz.

En son ne zaman bir haritayı elinize alıp yol tarifi için baktınız? Günümüzde A noktasından B noktasına gitmek için elbette ki navigasyon kullanıyoruz. Eski Tip Haritaya Bakma Günü (Read a Road Map Day) ise insanları eski moda maceralara atılmaları için kağıt haritalar kullanmaya teşvik ediyor. Mobil teknolojinin yükselişi kağıt haritaları modası geçmiş hale getirse de nostalji yaşamamak için bir neden göremiyoruz. O zaman 5 Nisan'da elimizde bir seyir haritası ile kendimizi yollara atıyor muyuz? Zaten sonrası sora sora Bağdat… Yol Haritalarının Faydaları haritaya bakmak

Her ne kadar artık eski moda olsalar da kağıt yol haritaları hala faydalı araçlar. Uydu bağlantısı kesilebilir veya piller bitebilir. İşte o zaman rotamızdan şaşmamak için güncel bir yol haritasına güvenmemiz gerekebilir. Demek o ki harita ve doğanın işaretlerini okumayı öğrenmek için hiçbir zaman geç değil. Yol haritasını okumak için biraz çalışmak lazım. Farklı sembolleri, çıkışları ve mesafeleri anlamak harita ile yolumuzu bulmamıza yardımcı olacak. Elektronik cihazları bir kenara koyun ve önünüze bir harita açın. Başta sıkıcı gibi gelse de emin olun eğleneceksiniz. Hem ülkeler ile ilgili seyahat hayallerine dalmak harika olmaz mı?

Hadi şimdi gelin yol haritaları hakkında biraz daha fazla bilgiye sahip olalım. En Eski Yol Haritası dünya haritası

En eski yol haritası olan Britania Atlas, 1675 yılında haritacı John Ogilby tarafından çizildi. Bunun yanında Turin Papirüs'ün de dünyadaki en eski (MÖ 1160 civarı) yol haritası olduğu düşünülüyor. Yol Haritası Nasıl Okunur? arabada harita okumak

Adım 1: Öncelikle doğru haritayı seçtiğinizden emin olun. Pek çok farklı harita türü var. Yola çıkarken turistik bir gezi haritası işinize yaramayacaktır. Bir yolculuğa çıkarken yol haritası kullanmanız gerekiyor. Eğer uzun yola çıkacaksanız ana yolları da içeren bir harita edinmeniz yeterli.

Adım 2: Haritanızı seçtikten sonra haritanızdaki sembolleri anlayabilmeniz yolunuzu bulmanızı kolaylaştırır. Harita okuma beceriniz geliştikçe elinizdeki haritayı çok daha kısa sürede okuyabileceksiniz. İşte size birkaç temel terim ve anlamı;

  • Lejant (İşaretler Tablosu): Haritadaki farklı özelliklerin ve işaretlerin bir açıklamasını bu kılavuzda görebilirsiniz.
  • Başlık: Haritanın başlığı size haritanın hangi alana ait olduğunu, hangi amaçla çizildiğini söyler.
  • Koordinat sistemi: Haritası çizilen bölgenin Dünya üzerindeki konumunu ifade eder.
  • Yön oku: Bu ok size hangi yönün kuzey olduğunu söyler. Her zaman haritanın üst kısmını gösterir.
  • Ölçek: Bu oran haritası çizilen alanın küçültülme derecesini gösterir.
  • pusula ve harita

    Adım 3: Biraz pratik yapalım…
    • Pusulanızı haritanızın üzerine düz bir şekilde yerleştirin, iğnesi Kuzey'i gösterene kadar kendinizi döndürün.
    • Haritada konumunuzu bulun. Konumunuzu bulmaya çalışırken çevrenizi belirlemek ve onları haritanızla ilişkilendirmek en önemli süreç.
    • Kontur çizgileri, haritanın tamamında dalgalanan küçük siyah çizgilerdir. Aynı yüksekliği paylaşan noktaları birbiri ile birleştirerek arazinin dikliğini gösterir. 1:50.000 ölçekli haritadaki her bir kontur çizgisi, deniz seviyesinden 10 metrelik bir yükselişi temsil eder. Her 5'inci kontur çizgisi, aynı anda birçok konturu sayarken kolayca sayılabilmesi için biraz daha kalın olacaktır. Kontur çizgileri birbirine ne kadar yakınsa, gradyan o kadar diktir. Daha az zorlu yamaçlara tırmanış için rota hazırlarken bu bilgileri kullanabilirsiniz.
    • Başparmak haritada yöntemi. Harita üzerinde bilinen son konumunuzu not etmek faydalı olacaktır. Yönünüzü kaybettiğinizde adımlarınızı yeniden izleyebilmenize olanak sağlar. Bir süreliğine haritadan başka bir yere bakıp, bir süre sonra ona geri döndüğünüzde çevrede gördüklerinizi haritada görebildiklerinizle ilişkilendirmek zaman alabilir. Başparmağınızı bulunduğunuz konuma koyun ve o şekilde yolunuza ilerlemeye devam edin. Tekrar haritaya baktığınızda konumuzu bulmanız daha sürecektir. Özellikle yürüyüş yaparken bu yöntemi kullanabilirsiniz. Bu yöntem oryantiring’de(harita yardımı ile yön bulmaya yönelik bir spor) yaygın olarak kullanılıyor.
    Bonus: Çocuklar ile Zaman Geçirmenin En Güzel Yollarından Biri çocuk harita

    Harita incelemek aslında çocukların da dikkatini çeker. Birlikte bir haritaya gömülüp yeni yerler keşfedebilirsiniz. Birlikte geçireceğiniz bu anlamlı zaman bağlarınızı da kuvvetlendirecek. Hem eski tip haritaların hem de seyahatin güzelliğini aşılamış olacaksınız.

    Harita okuyabilmek, keşfedilmeyi bekleyen yerlerde maceraya atılabilmek bizlere farklı bakış açıları katacaktır. Kendimizi yollara vurduğumuz bir vakit telefonları çantada bırakıp, harita ile hayatta kalmaya çalışabiliriz. Bu macera sizce de kulağa heyecanlı gelmiyor mu?