Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 01 Ağustos 2022
 • Son Güncellenme: 09 Ekim 2023
Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte güneşin sıcak ve yakıcı yüzü hayatımızda geniş bir yer kaplıyor. Dışarıda vakit geçirirken veya güneşlenirken en az bir kere güneş yanığı olmuşsunuzdur. Güneş yanığından korunma yöntemleri ve yanık sonrası yapılabilecekler hakkında bilgi edinerek bu sancılı süreci çok daha kolay bir şekilde atlatabilirsiniz. Peki güneş yanığı nedir ve nasıl geçer? Güneş yanığına dair merak edilenleri bu yazımızda sizler için derledik.

{ad:0}

Güneş Yanığı Nedir, Neden Olur?

Güneş yanığı, cildin yoğun ve uzun süre güneş ışığına maruz kalması ile birlikte görülen akut iltihaplı bir durumdur. Bazı durumlarda güneş yanığının geniş bölgelerde meydana gelmesi tehlikeli sistemik etkilere yol açabilir. Bu nedenle her yaş ve ten grubunda güneşten korunmak için gerekli kıyafet ve güneş kremi gibi önlemlerin alınması oldukça önemli. Bilinçsiz ve korumasız bir şekilde güneş altında uzun süre vakit geçirmek güneş yanığının başlıca nedeni. Güneşe çıkarken şapka, gözlük ve güneş kremi gibi hayati önlemleri almayı unutmayın.

Güneş Yanığı Belirtileri Neler?

Güneş yanığının en tipik belirtisi hareket anında acı veren ve kızarık bir görünüme bürünen cildinizdir. Bunun yanı sıra ciltte görülen hafif şişlik ve kaşıntı da güneş yanığının önemli belirtileri arasında yer alıyor. Daha ciddi bir güneş yanığı meydana geldiyse cildinizde içi sıvı dolu kabarcıklar görebilirsiniz. Şiddetli ağrı veya kabarmanın eşlik ettiği güneş yanıklarında bireysel müdahale yerine en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız daha iyi olacaktır. Güneş yanığı belirtileri neler diyenler için işte öne çıkanlar;

  • Bulantı ve kusma
  • Baş ağrısı
  • Ateş
  • Titreme
  • Boyun tutulması

Güneş yanığı dereceleri cildin durumuna göre 3 gruba ayrılır;

  • 1. derece yanık: Sadece deride kızarıklık, gerginlik ve hassasiyete bağlı acı görülür.
  • 2. derece yanık: Kızarıklık, gerginlik, dokunulduğunda acı hissetme gibi durumlar ön plana çıkar. Bunun yanı sıra içi su dolu kabarcıklar ortaya çıkar.
  • 3. derece yanık: Şiddetli acı ve deride kabuklanma en önemli belirtisidir. 3. derece yanıkların yaşanma olasılığı son derece düşüktür.

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Güneş yanığına ne iyi gelir sorusunun yanıtını arayan pek çok kişi evde bulunan malzemelerle yanığa müdahale etmeyi tercih ediyor. İnternette gördüğünüz bilimsel olmayan ürün ve yöntemlerle güneş yanığını tedavi etmek yerine daha fazla zarara neden olabilirsiniz. Güneş yanığına ne iyi gelir diyenler için işte birkaç öneri;

  • Cildin yeterince soğutulması için soğuk tatbiki yapılmalıdır.
  • Acıyı hafifleten ve iltihabı önleyen soğuk yöntemlerin başında ıslanmış havlu ilk sırada yer alır. Soğuk suya batırılmış havluyla kompres uygulayabilirsiniz.
  • Soğuk kompres uygulamalarında en az yarım saat işlem yapmaya devam etmeniz gerekir.
  • Güneş yanıkları ciltte sıvı kaybına neden olduğu için bol bol sıvı tüketmeye özen gösterilmelidir.
  • Papatya ve aloe vera içeren kozmetik ürünleri iltihap giderici özellikli olduğu için güneş yanıklarında tercih edilebilir. Güneş yanığı olan bölgeye bu tarz kremleri sürerek iyileşmeyi hızlandırabilirsiniz.
  • Güneş yanığı oluşan bölgeye günde birkaç kez nemlendirici jel veya losyonlar uygulayarak sıvı kaybını azaltabilirsiniz.

Güneş Yanığı Nasıl Geçer?

Güneş yanığı ile karşı karşıya kalanlar güneş yanığı nasıl geçer sorusunun yanıtını arıyor. Öncelikle cildinizi rahatlatacak ve serinletecek uygulamalara yönelmeniz oldukça önemli. Bunun için cildi serin ve nemli tutmaya dikkat ederek işe başlayabilirsiniz. Nemlendirme sırasında cildin daha da kurumasına neden olacak alkollü içeriklerden kaçınmayı unutmayın.

Güneş yanığı sonrası su toplaması görülebileceği için iltihap giderici içeriğe sahip krem, jel ve losyonlar kullanarak evde tedaviyi sürdürebilirsiniz. Yanık sonrası oluşan kabarcıklar her ne kadar can sıksa da kesinlikle patlatmak için uğraşmayın. Bu durum enfeksiyon ve uzun süreli iyileşme süreci gibi olumsuzluklarla karşılaşmanıza neden olabilir.

Güneş yanığını geçirmek için soyulan cildi nazikçe tedavi etmek oldukça önemli. Birkaç gün içinde cildinizin soyulduğunu fark ediyorsanız sorunlu bölgeye nemlendirici kremlerle destek verebilirsiniz.

Güneş Yanığı Sonrasında Neler Yapılabilir?

Güneş yanığı meydana geldikten sonra da yapılacakları harfiyen uygulamak şart. Hızlı ve sorunsuz bir iyileşme süreci için güneş yanığından sonra bu yöntemleri uygulayabilirsiniz:

  • Güneş yanığı sonrası dar kıyafet ve tahriş edici kumaş türlerini tercih etmek sizi rahatsız edebilir. Bunun yerine hem gündüz hem de gece pamuklu kıyafetler giyinebilirsiniz.
  • Soğuk duş almak güneş yanığını evde tedavi etmenin en etkili yolu. Duş sayesinde yanık nedeniyle sıcaklığı yükselen cildi yatıştırabilirsiniz.
  • Yanık bölgeyi tahriş etmeden soğutmak için buz küplerini havluya sararak etkili bir serinlik sağlayabilirsiniz.
  • Vücudunuzun kaybettiği suyu geri alması için bol su tüketin ve nemlendirici kremlerden yardım alın.

Güneş Yanığı Ne Zaman Belli Olur?

İlk kez güneş yanığı ile karşılaşanlar güneş yanığı nasıl teşhis edilir sorusunu yöneltiyor. Aslında güneş yanığı kızarıklık, acı ve hassasiyetle varlığını hissettiriyor. Cildinizde güneş yanığı meydana geldiyse, güneşle temastan 2-4 saat sonra ilk belirtileri hissetmeye başlayabilirsiniz.

Güneş Yanığı Kaç Günde Geçer?

Güneş yanığı kaç günde geçer sorusu herkesin merak ettiği konulardan biri. Normal şartlarda güneş yanığı doğru tedaviyle 2-3 gün gibi kısa bir sürede iyileşir. Ancak ağır bir güneş yanığı söz konusuysa sorunlu bölgenin iyileşmesi birkaç günden bir haftaya kadar uzayabilir.

Güneş Yanığından Korunmak İçin Öneriler

Güneş Yanığının Belirtileri Nelerdir, Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Güneş yanığı cilt kanserine neden olur mu sorusu hala tartışma yaratan konuların başında geliyor. Güneş ışınlarının cilt kanserinde ana risk faktörü olduğu artık herkes tarafından biliniyor. Bu nedenle maksimum koruma için özellikle güneş kremi ve koruyucu yöntemleri hayatımıza dahil etmek gerekiyor. İşte güneş yanığından korunmak için uygulayabileceğiniz bazı öneriler;

  • Güneşin zararlı ışınlarından ve yanık etkisinden korunmak için iyi bir güneş kremi kullanabilirsiniz. Yaz aylarında 50 SPF bir güneş kremini dışarı çıkmadan 20 dakika önce uygulamanız oldukça önemli.
  • Tatilde güneşleniyorsanız yanık olmaması için yüksek faktörlü güneş koruyucuları yani, 50 SPF ve üstünü tercih etmelisiniz.
  • Şapka ve gözlük ikilisi güneşin zararlı ışınlarından korunmak için kullanabileceğiniz etkili yardımcıların başında geliyor.
  • Güneş yanığı olmamak için imkanınız varsa güneşin dik açıyla geldiği öğle saatlerinde açık alanlarda bulunmayın.
  • Güneş sonrası kremleri cildinizi nemlendirerek olası deri gerilmelerini önlediği için bakım adımlarınıza bu tarz ürünleri ekleyebilirsiniz.

Aşırı sıcaktan etkileniyorsanız tatil yapacağınız dönemi de çok iyi seçmelisiniz. Bu noktada Haziran ayı aslında ülke genelinde yaz başlangıcı olarak tatile en uygun aylardan biri denilebilir. Gidecekseniz Haziran Ayında Gidin Dediğimiz 8 Yer başlıklı blog yazısına göz atabilirsiniz. 

{search:marmaris-otelleri,Marmaris Otelleri}