Eymir Gölü’ne alternatif arayışına girerseniz, ilk olarak Bala ilçesi sınırları içerisindeki Beynam Ormanları’na gitmeyi düşünebilirsiniz. Gökyüzü gözlemi için başkentte ayrıca Kurtboğazı Barajı ve Beypazarı yakınındaki Teke Dağı Milli Parkı da ideal seçenekler arasında.
Plansız şekilde büyümeye devam ettiği için İstanbul’un merkezine yakın konumda gökyüzü gözlemi yapılabilecek yerlerin sayısı hızla azalıyor. Hal böyle olunca, astronomiye ve astrofotoğrafçılığa meraklı bireylerin ister istemez merkezden uzaklaşmaları gerekiyor. İstanbul’a daha yakın bir lokasyonda gözlem yapmak isterseniz, rotanızı İstanbul’un gözbebeği Adalar’a çevirebilirsiniz. Yalnız bu iş için yılın yaz mevsimi dışında kalan bölümlerini tercih etmekte fayda var. Zira ışık kirliliği ile bir şekilde başa çıkılsa bile nüfus yoğunluğunun beraberinde getirdiği olumsuzluklar fotoğraf çekerken konsantrasyonu bozabiliyor.
İstanbul özelinde gökyüzü gözlemi için sizlere önerebileceğimiz alternatif yerler, Şile ve Anadolu Kavağı. Hatta aktivite programınızı oluştururken Ağva ve Kilyos’u da seçenekleriniz arasına dahil edebilirsiniz.
Yamanlar, ezelden beri doğa ile iç içe bir gün geçirmek isteyenler İzmirliler için ideal rota konumunda. Bünyesinde Karagöl gibi eşine az rastlanır bir doğal güzelliği barındırması ve aktivite zenginliği, dağı epey popüler kılıyor. Yamanlar Dağı, tüm bu özelliklerine ek olarak İzmir’in kalbine yakın konumda gökyüzü gözlemi yapmak isteyenlere de ideal ortamı sunuyor. Aslında, dağın Bornova tarafındaki yamaçlarına ulaşım çok daha rahat. Fakat buradaki profil düz olduğundan, ışık kirliliği maksimum seviyelere çıkıyor. Bu nedenle gözlem yapacaklara Karşıyaka tarafını tercih etmelerini öneriyoruz. Soğukkuyu’dan başlayan rotayı takip ederek hem popüler gözlem ve kamp alanlarına hem de göle çok daha kolay ulaşabilirsiniz.
Yamanlar’dan daha tenha bir rota arayışına girerseniz, Menemen’e bağlı Çukurköy’e gidebilirsiniz. Köy, konumu gereği gözlem ve fotoğraf çekimi yapmak isteyenlere harika fırsatlar sunuyor.
Antalya’dan gözlem yapılabilecek noktaların sayısı epey fazla. Üstelik Olimpos gibi yerler, popülerliklerinden dolayı yıl boyunca uzaya merak duyan bireylerden yoğun ilgi görüyor. Ama bu yazımızda sizlere, kent merkezine yakın farklı bir noktadan, Sivridağ Milli Parkı’ndan bahsetmek istiyoruz. Konyaaltı sınırları içerisindeki milli park, Beydağları’nın en yüksek zirvelerinden birini çevreliyor. Tabii bu zirveye tırmanabilmek için mutlaka dağcılık bilgisine sahip olmalısınız. Fakat tırmanış sonunda elde edilen sonuç, harcanan efora fazlası ile değiyor. Eğer dağcılık bilginiz yoksa sakın üzülmeyin. Kentin karmaşasından uzak olan izole ortam sayesinde milli parkın farklı noktalarında bulunan tepelerde de rahatlıkla gökyüzü gözlemi yapabilirsiniz.
Karanlık gökyüzü parkı kurarak Türkiye’de bir ilke imza atmayı hedefleyen Bursa’da; yıldızları, gezegenleri ve diğer gök cisimlerini gözlemlemek için Uludağ’ı tercih edebilirsiniz. Lakin bu iş için Uludağ’a gittiğinizde bir noktaya dikkat etmelisiniz. Yani otellerin yarattığı ışık kirliliğinden kaçınmalısınız. Bu sorunu aşmak için doğrudan Sarıalan’a gidebilirsiniz. Bölgede sadece kampçılar konakladığından, ortam oteller bölgesine göre çok daha ideal. Daha önce burada gözlem yaptıysanız ve farklı bir yer arayışındaysanız, Boğazova’nın 5,5 kilometre kadar doğusundaki Başalan Yaylası’na da yönelebilirsiniz.