Hikmet hanım ve eşi küçük bütçelerle onlarca ülke gezmiş; gezmekle kalmamış gittikleri ülkelerin kültürleriyle de bütünleşmişler. Nasıl mı? Gitmeden önce ulaşım, güvenlik yemek-içmek vb. önemli hususları araştırarak, bazen klasik rotalara eklemeler yaparak, bütçeyi planlayarak ve hatta gittikleri ülkelerin dillerini öğrenerek! Mesela diyelim ki bir Arap ülkesine gidecekler, devlet destekli dil kurslarına gidip ücretsiz Arapça öğrenmişler.
Hayallerinde gezmek olan ama bir türlü yola çıkamayan emeklilerimize biraz ilham olmak için sizi bizzat Hikmet Hanım’la tanıştıralım istedik. Bir gezi sonrası mola verdiğinde biz sorduk, o cevapladı; Biraz niyet, biraz cesaret ve elbette ustaca bir bütçe yönetimi ile dünyayı gezmek mümkün mü?
Sizi biraz tanımak isteriz Hikmet Hanım; yaşınız, mesleğiniz, kaç yıldır emeklisiniz?
Ben Hikmet Çulcuoğlu. 73 yaşındayım. Emekli olalı 33 yıl geçti. Emekli banka müdürüyüm.
Kaç ülke ve Türkiye'de kaç şehir gezdiniz?
Eşimle birlikte yaklaşık 81 ülke gezdik. Bazılarını aralıklı zamanlarda 3-4 kere görme imkanı bulduk. Bazen kendi arabamızla gidiyoruz ve arabada kaldığımız da oluyor. Genelde Türkiye'de hemen hemen her şehre gittik. Bir kaç il kalmış olabilir ama o da karışık kaotik durumlarından dolayı. Türkiye'de en beğendiğim şehirler Malatya, Eskişehir, Kayseri oldu. Karadeniz kıyıları da güzel, Çayeli'ni çok beğeniyorum.
Karadeniz severlere doğanın gücüne hayran kalacağınız 9 rota önerisi için buraya tıklayabilirsiniz!
Ülke olarak Tayland ve Phuket’i çok sevdik. Phuket'te Muson yağmurları olmasa ev alıp yaşamayı bile düşünebilirim. Zira Türk lokantaları her yerde var. Sakin bir yer, denizi çok güzel ve boylu boyunca kumsal. Ayrıca ucuz bir ülke.
Türkiye’nin emeklilik koşulları malum, böylesine gezmenin ve uygun bütçeyle gezmenin formülü sizce nedir? ‘Benim gezmem mümkün değil’ diyen emeklilere ne önerirsiniz?
Tabii ki Türkiye'de de emekliler gezebilir. Ancak ben doğuştan gezginim. Uygun bütçe ile gezmek için öncelikle bütçe yapmayı bilmek lazım. İnsan zengin de olabilir ama israf etmemeli. Ama biriktirerek de gezmek mümkün, damlaya damlaya göl olur misali.
Bir geziye hazırlanmanın olmazsa olmazları neler sizce?
En önemlisi çok araştırmacı olmak, zamanın getirdiği elektronik aletleri kullanmayı öğrenmek, kurslara gitmek, kendini geliştirmek gerekiyor.
Turla mı yoksa bireysel mi gezmeyi tercih ediyorsunuz?
Ben yerine göre tur, yerine göre bireysel gezi öneririm. Örnek vereyim, mesela Türkiye'de bir Kapadokya gezisinde tur öneririm. Ama diğer yerlerde İran, Hindistan, Mısır gibi yerlerde oradaki yerel turları öneririm.
Gittiğiniz Şehirlerde otel seçerken kriterleriniz nelerdir?
Seyahatte iki kişi isek (eşimle geziyoruz) gittiğimiz Müslüman olmayan ülkelerde önceliğimiz Türk veya Müslüman yemekleri çıkaran lokantalara yakın bir otel olması. Çünkü domuz eti yemiyor ve hep aynı yerde yemek yemeye özen gösteriyoruz. Hiçbir ülkede çok şükür hasta olmadık. Kahvaltı için mutlaka yanımızda zeytin, peynir, sallama çay ve kepek ekmeği götürüyoruz. Bazı otellerde odamızda kahvaltı edebiliyoruz. Tabii ki odanın fiyatı ve temizliği de önemli. Genellikle şehir merkezlerindeki otelleri seçiyoruz. Bazen aile olarak 5 kişi de gittiğimiz oluyor. Bu zamanlarda fiyat karşılaştırmaları yaparak ev kiralamayı tercih ediyoruz.
Seyahat planlarınızı nasıl yapıyorsunuz? Nasıl bir rota çiziyorsunuz?
Seyahat planlaması için önce gidilecek ülkeyi belirliyoruz. Bu ülkeye kışın gidilecekse mutlaka sıcak bir ülke olmalı. Yazın gidilecekse de serin bir ülke seçmeye özen gösteriyoruz. İkinci olarak Türkiye'ye değer veren vizesiz bir ülke olmalı. Seyahat planları yaşa göre de değişiyor. Ulaşım şartları, dil sorunları ve belirttiğim gibi hava koşulları çok önemli. Genelde rehber istemiyoruz. Önceden araştırma yapıp rotamızı çizdiğimiz için gezilecek yerleri araştırıp çıktı alıyoruz. Yani adeta bir dosya ile yola çıkıyoruz. Kültürü olan tarihi yerleri tercih ediyoruz. Tarihle ilgili her şey özellikle de eski Osmanlı ve Türk kültürleri bizi etkiliyor. Uzak ülkelere gideceksek onun yakınlarındaki bir kaç ülkeyi daha görmek istiyoruz.
Tarih ve doğa rotalarında sizi en çok etkileyen yerler nereler?
Gittiğim ülkelerde Filistin, Suudi Arabistan, İsrail(Kudüs), Tayland, Mısır, Ürdün, Malezya, Ukrayna(Osmanlı eserleri), Macaristan, Balkanlar, İran ve Rusya beni etkiledi. Doğa olarak Tayland ve ABD’yi çok beğendim. Türkiye'de ise Karadeniz ve Malatya bölgesini herkesin görmesini tavsiye ediyorum.
Rotasını Malatya bölgesine çevirecekler için konaklama seçenekleri hakkında detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilir;
Sevgili Hikmet Hanım’a ayırdığı vakit için çok teşekkür ediyor ve kendilerine bol seyahatler diliyoruz.