İlginç Bilgiler Editor
Kazı Grubu Başkanı ve Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Koçhan, yaptığı açıklamada, tapınaktaki kazı çalışmalarının bu yıla ait bölümünün 15 Ağustos'ta başladığını ve 8 Ekim'de sona ereceğini söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Erdek Belediyesi'nin desteğiyle yürütülen kazılarda, bir yardımcı doçent, bir doktora, üç yüksek lisans ve 20 lisans öğrencisi ile 30 işçiden oluşan ekibin yer aldığını belirten Koçhan, bu yıl tapınağın batı kısa kenarında çalışıldığını anlattı.
Kazılarda bu yıl mimari bezemeli parçaların yanı sıra tapınağın frizinde (tapınağı çevreleyen, film şeridi şeklinde bir olayı anlatan figürler) yer alan insan figürlerinin değişik yerlerine ait kırık küçük parçalar, çok büyük bir kartalın pençesi, bir boğa tasvirinin gerçek boyutlardan daha büyük baş kısmı bulunduğunu dile getiren Koçhan, şöyle devam etti:
"Ölçüleri bakımından Didim Apollon ve Efes Artemis Tapınağı ile eş değer olan Kyzikos Hadrian Tapınağı, bezemelerinde (geometrik süslemeler) kırmızı ve mavi boyanın, friz ve alınlıkta yer alan kadın figürlerinde altın yaldızın kullanılmasıyla ayrılıyor. Ayrıca Kyzikos Hadrian Tapınağı'nın hep parçalar halinde çıkan sütun başlıklarından biri, bu dönem kazılarında büyük oranda sağlam ortaya çıkarılmıştır. Hadrian Tapınağı 116,2 metre uzunluğundadır. Diğer tapınaklar da yaklaşık bu uzunluklarda ancak süslemeler kırmızı ve maviyle boyanmış. Frizlerdeki kadın figürlerinin saçları altın yaldızla süslenmiş."
"Ülke turizmine önemli katkı sağlayacak"
Koçhan, bu yıl farklı ve arkeoloji dünyası için önemli bir bulguya rastladıklarını belirtti.
Bunun, üst çapı 2 ve alt çapı 2,14 metre ölçülerinde, yaklaşık 20 metre yüksekliğe sahip, tapınaklarda bulunan üç başlık tipinden biri diye adlandırılan korinth sütun başlığı olduğu bilgisini veren Koçhan, şunları kaydetti:
"Dünyanın en büyük tapınak sütun başlığı, Balıkesir Kyzikos Antik Kenti'nde çıkarıldı. Bu 1,90 metre çapı ve 2,50 metre yüksekliğiyle döneminde Roma İmparatorluğu'nun sınırları içinde yapılan en büyük ve en zarif korinth sütun başlığıdır. Roma İmparatorluğu döneminde yapılmış korinth düzeninde ve bu büyüklükte başka bir sütun başlığı yoktur. Dünyanın en büyük ve gösterişli korinth düzenindeki tapınağı olarak kabul edilen Lübnan'daki Baalbek Jupiter Tapınağı'nın hem ölçüleri hem de sütun başlığını büyüklüğü ile karşılaştırdığımızda Kyzikos Hadrian Tapınağı öne çıkıyor. Baalbek Jupiter Tapınağı'nın başlığının yüksekliği 2,50 metrenin altındadır. Bu tarihi başlık, ülke turizmine önemli katkı sağlayacak."
Kaynak: AA
6 Şubat 2023… Sadece depremi yaşayanların değil, tüm Türkiye'nin bir yürek olup aynı hüznü paylaştığı...
TURSAB, Turistik Doğu Ekspresi seferlerinin 8 Şubat 2023 - 1 Mart 2023 tarihleri arasında iptal...
...
2023 yılında yeni rotalar keşfetmek, gitmediği şehirlere gitmek ve görmediği mekânları görmek isteyenler için oldukça...
Dünya deprem haritasına bakıldığında her yıl gerçek ve artçı olmak üzere binlerce deprem meydana geliyor....