Bozcaada en lezzetli üzümlerin ve bu üzümlerden elde edilen şarapların memleketi. Tarihi Rum evleri, arnavut kaldırımlı dar sokakları, her daim hareketli ve eğlence dolu mekanları, uçsuz bucaksız üzüm bağları ve birbirinden güzel koy ve plajları ile gönülleri fetheden Bozcaada, huzurlu ve renkli bir tatil yapmak isteyen herkese kollarını açıyor. Özellikle yaz mevsiminde yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan
Bozcaada’da yapılacak pek çok aktivite bulunuyor.
Ancak bu aktivitelerden en popüler olanı tabii ki bağ bozumu dönemi. Her sene Eylül ayının ilk haftalarında toplanan üzümler şarap yapımı için kullanılıyor. Bağ bozumu döneminde belediyenin organize ettiği bağ turlarına katılmak isteyen ziyaretçiler Bozcaada’da keyifli anlar yaşıyor.
{ad:0}
Birbirinden Renkli Bozcaada Festivalleri
Bozcaada Bağ Bozumu Festivali (2-3 Eylül 2022)

Ada, bu aralar Bozcaada Bağ Bozumu Festivali ile gündemde. ''Bozcaada bağ bozumu 2022 ne zaman?'' diye soracak olursanız,festivalin bu yıl 2 - 3 Eylül 2022 tarihleri arasında olacağı duyuruldu. Bağ bozumu festivali adadaki şarap üreticilerinin üzüm bağlarında düzenledikleri bağ bozumu ile başlayacak. Festivale gelen konuklar bu nokta, bağ işçileri ile birlikte traktörlere binerek bağlara gidecekler ve burada işçilerle birlikte hasat yapacaklar. Hasat sırasında toplanan üzümler halka dağıtılacak ve adanın tüm heybetiyle gelenleri karşılayan kale içerisinde konserler ve yarışmalar düzenlenecek.
Ağustos sonu - eylül başı gibi iyice olgunlaşan üzümler toplanarak şaraphanelere gidiyor. Adada bulunan yerel şarap üreticileri bu üzümleri işleyerek adaya özgü leziz şaraplar üretiyor. Festival havasında geçen bağ bozumu şenliklerinde belediye tarafından düzenlenen turlarla traktörler aracılığıyla üzüm bağlarına hareket ediliyor. Traktörün arkasındaki römorklarla bağlara yolculuk yapan ziyaretçiler, ada halkının çaldığı klarnet, davul gibi enstrümanlarla eğlenceli bir bağ turu yapmış oluyor. Bağ işçileriyle üzüm topladıktan sonra şarap yapımı hakkında da bilgi sahibi oluyorsunuz.
Eğlenceli yolculuk sonrasında dalından üzüm koparma fırsatı bulabileceğiniz bu güzel programda, aynı zamanda canlı müzik eşliğinde renkli ve hareketli Bozcaada sokaklarında dans etmeye de doyabilirsiniz. Festival kapsamında belediyenin organize ettiği konser ve etkinliklere de katılabileceğiniz ve iki gün süren bağ bozumu festivalinde her daim canlı müzik ve eğlence oluyor.
Bozcaaada Caz Festivali (26-28 Ağustos)

Bozcaada’nın şenliklerle dolu bir diğer etkinliği ise 6 yıldır her sene Ağustos ayında düzenlenen Bozcaada Caz Festivali; bu sene 26 - 28 Ağustos 2022 tarihlerinde gerçekleşecek. Konserler, gastronomi keşifleri, atölyeler, paneller, doğa ve beden temalı etkinlikler ve pop-up konserlerin de olacağı festivalde yer yerinden oynayacak! Tarihi ve doğal güzellikler yanında, Bozcaada konser günleri ile müzik sesleri her sokakta yankılanacak.
Bozcaada Keşifleri ve Bozcaada Gezilecek Yerler
Bozcaada tarihi yerleri yanı sıra ada sokaklarında amaçsız dolaşıp, çiçek kokulu rengarenk ev ve mekanlarda bol bol fotoğraf çekmek isteyeceğiniz köşelerle dolu! Öncelikle rotanızı
Bozcaada Kalesi’ne çevirebilirsiniz. Adanın en güzel manzarasını sunan kalede eşsiz manzaraya doyduktan sonra yavaş yavaş
Ayazma Manastırı’na doğru gidebilirsiniz. Tarihi 1700’lü yıllara dayanan manastırın içinde bir adet kilise bulunuyor. Her sene temmuz ayında ibadete açılan bu kilise, Rum Ortodoks cemaatine ait. 2021 yılında da 24-27 Temmuz tarihlerinde ayin yapılmış bu kilisede.
Çınar ağaçlarının gölgesinde, Ayazma Plajı’na tepeden bakan manastırda, bir adet eski su sarnıcı bulunuyor. Günümüzde Dilek Mağarası olarak da bilinen bu sarnıçta mumlar yakılarak dilek tutuluyor. Manastırda ayrıca bir mekan da var. Akşamları canlı müzik konserlerine ev sahipliği yapan mekan, özellikle gün batımında harika bir manzara sunuyor.
Bozcaada’da bir diğer keşif noktası gün batımıyla ünlü Polente Feneri ve Göztepe. Ancak ülkemizi sarsan orman yangınları nedeniyle, bu iki yer de önlem amaçlı halka kapatılmış. Ağustos ayı boyunca ziyarete kapalı olan Polente Feneri, Rüzgar Gülleri ve Göztepe için biraz beklemek gerekiyor. Gün batımı için alternatif olarak Yel Değirmenleri’nin olduğu tepeye çıkabilirsiniz.
Birbirinden Eğlenceli Bozcaada Sokakları

Eski zamanlarda ada merkezinin ortasından geçen bir dere, adanın Rum Mahallesi ve Türk Mahallesi diye ikiye ayrılmasında rol oynamış. Günümüzde böyle bir ayrım kalmamış olsa da ada sokaklarında gezerken evlerin mimari farklarından hangi mahallede olduğunuzu hemen anlıyorsunuz. Rum Mahallesine girdiğiniz anda eski Rum evlerinin çoğunun oldukça bakımlı olduğunu görürsünüz. Mahallenin tam ortasında bir kilise ve saat kulesi bulunuyor. Türk Mahallesine geçtiğinizde de, sokakların kıvrımları ve eski ahşap Türk evleri biz buradayız diyor. Gerek Türk gerekse de Rum mahallesinde yer alan bu eski evlerin büyük bir kısmı günümüzde restore edilip otel, pansiyon gibi işletme olarak kullanılıyor. Bozcaada sokaklarındaki konaklama seçeneklerini incelemek için
Bozcaada Otelleri ve
Bozcaada Pansiyonları listemize bakabilirsiniz.
Bozcaada'nın Yıldızlı Gece Hayatı

Adanın öyle çok hareketli bir gece hayatı yok. Ancak akşam yemeği sonrasında geceye devam edebileceğiniz sokak kafe - barları bulunuyor. Adanın dingin duruşuyla son derece uyumlu olan bu mekanlar, bazen kalabalığın etkisiyle coşkulu, dans edilen bir ortama da dönüşebiliyor. En önemlisi hepsinde müziğe ayrı bir önem veriliyor. İçecek menüsünde bilinen çeşitli alkollü ve alkolsüz içeceklerle birlikte adaya özgü şaraplar da var. Barlardan bir tanesi merkezin tam ortasında yer alan eski kahveden feribot iskelesine doğru giderken hemen sağda kalıyor. Zaten müziğin sesini takip ederseniz de hemen buluyorsunuz. Diğer bir mekan da yine feribot iskelesinden sağa dönüp deniz kenarından yürümeye devam edince karşınıza çıkıyor.
Bozcaada'nın Tertemiz Plajları ve Saklı Koyları

Bozcaada’da birbirinden güzel koy ve plajlar bulunuyor. Adanın en güzel yanlarından biri de rüzgarlı havalarda bile denize girebileceğiniz bir koy bulabilmeniz. Dalgasız bir koyda denize girmek için rüzgar güneyden esiyorsa (lodos) adanın doğu ve kuzeydeki koyları, kuzeyden (poyraz) esiyorsa ki genellikle öyle esiyor güneydeki koylara gitmeniz gerekiyor. Rüzgar durduğunda ise adadaki tüm koylarda deniz çarşaf gibi oluyor.
Bozcaada plajları arasında olan ve en ünlüsü Ayazma plajı, her daim kalabalık olsa da, özellikle sabah saatlerinde çok sakin oluyor. Pek çok işletmenin olduğu plajda dilediğinizce vakit geçirebilirsiniz. Sadece şezlong ve şemsiye hizmeti sunan ve bir işletme olmayan Sulubahçe’de kamp yapabilir, tamamen bakir olan ve dalış meraklılarının akın ettiği Akvaryum Koyu’nda anın tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca pek çok işletmeye ev sahipliği yapan Habbele Plajı ve kumlu yapısı ve temiz suyuyla tercih edilen Tuzburnu Plajı da size harika bir deniz keyfi yaşatacak. Ancak baştan uyaralım, adanın suları bir tık serin, fakat yaz aylarında bu serin sular size çok iyi gelecek.
Bozcaada'da denize girilen cennet koyları da şu şekilde sıralayabiliriz;
Ayazma Plajı
Sulubahçe Koyu
Habbele Plajı
Beylik Koyu
Akvaryum Koyu - Mermer Burnu
Çayır Koyu
Tuzburnu Koyu
Poyraz Limanı Koyu
Tekirbahçe Koyu
Ada Merkezi
Bozcaada'da Gün Batımı Seyir Tepesi

Bozcaada gün batımı tepesi, Bozcaada gün batımı için en ideal noktalardan biridir. Bu tepeye gitmek ve bu tepede vakit geçirmek için ihtiyacınız olan şeylerin listesini sizlerle paylaşalım; 1 - Tepede oturmak için sandalye ya da üzerine oturabileceğiniz bir dokuma kilim veya örtü. 2 - Gün batımını izlerken içecek bir şeyler ki bu genelde adanın şaraplarından oluyor. 3 - Eğer tercihiniz şarap ise tirbuşona ve bardağa ihtiyacınız olacak. 4 - Şarabın yanına güzel bir peynir tabağı paketi. 5 - Bu en önemlisi; gün batımından sonrada tepede yıldızları izlemek için kalacaksanız üzerinize mutlaka kalın bir şeyler alın ve saat ilerledikçe acıkma ihtimalinizi de düşünerek yiyecek aperatif bir şeyler yanınızda getirin.
Bozcaada'da Bağcılık ve Bozcaada Üzüm Bağları

M.Ö 5.yy'a ait olduğu saptanan Tenedos (Bozcaada'nın tarihteki eski adı) sikkelerinin üzerinde yer alan üzüm salkımları, Homeros'un İlyada Destanı, Evliya Çelebi'nin Seyahatname'si ve ele geçirilen birçok eski yazılı kaynak, bağcılığın bu adada ne kadar eski ve köklü olduğunu anlatıyor bizlere. Bu topraklara özgü dört üzüm türü var; kırmızı olarak Kuntra ve Karalahna, beyaz olarak Çavuş ve Vasilaki. Doğanın adaya armağanı olarak nitelendirilen kuzey rüzgarları da halkın bağcılık yapmasına olanak tanıyor. Böylece adada 3000 yıllık geçmişiyle bağcılık ve şarapçılık geçmişin günümüze ulaşan bir mirası olarak kabul ediliyor. Türkiye’de başka nerede bağ bozumu yapılıyor diye merak ediyorsanız sizi
Türkiye’nin Bağ Bozumu Rotalarını derlediğimiz yazımıza doğru alabiliriz.
Bozcaada Şarap Fabrikaları ve Şarapçılık

Bozcaada'da yaşayan Türklerin dinsel sebeplerle üretim yapmadığı dönemlerde şarap üretimi uzunca bir dönem sadece Rumlar tarafından yapılmış. Türklerin, şarap üretim işine 1925 yılından itibaren girdikleri görülüyor. Ada, 1960 - 1980 yılları arası 13 adet şarap fabrikasına sahipmiş ve bu dönem adada şarapçılığın zirve yaptığı dönem olarak da biliniyor. 80'li yıllardan itibaren başlayan gerileme, devlet yardımının yapıldığı 1998 yılına kadar sürüyor. Adada günümüzde 6 tane şarap üreticisi var ve bunları kuruluş yıllarına göre sıralarsak: Yunatçılar 1925, Ataol 1927, Talay 1948, Corvus 2002, Gülerada 2008, Amadeus 2010.
Bozcaada'da Ne Yenir, Ne İçilir?

Bozcaada nerede ne yenir? sorusunun cevabı için tek bir şey söylemek oldukça zor. Adada çeşitli tarzlarda her kesime hitap edecek restoranlar bulunuyor. Ancak ağırlık bir balıkçı kasabası olmasının da etkisiyle meyhanelerden yana. Balıkçı restoranlarının yanı sıra çay bahçeleri, kafeler, kahve dükkanları, ev yemekleri yapan restoranlar, aperatif yiyecekler bulunan büfeler, damla sakızlı kurabiyeleri ile ünlü pastaneler hizmet vermektedir. Hemen hatırlatalım adaya gitmeden önce özellikle balıkçı meyhaneleri için rezervasyon yaptırın. Çünkü özellikle yüksek sezonda gidiyorsanız, gittiğinizde tüm restoranlar rezervasyonunuzun olup olmadığınızı soruyor ve eğer rezervasyonunuz yoksa sizi ağırlayamıyor. Bozcaada kafelerinde ve merkezdeki meyhane tarzındaki restoranlarında dünya mutfağının yanı sıra yerel Ege mutfağı daha çok rağbet görmektedir. Ege otları ile hazırlanan yemekler, mezeler oldukça lezzetli. Meyhanelere alternatif olarak diğer sokak arası kafelerde pizza ve makarna çeşitleri, hamburger, mantı, gözleme, çiğ börek gibi farklı yiyecekler hazırlanıp servis ediliyor. Adadaki çay bahçelerinde kahve ve çaya alternatif ev yapımı limonata ve demleme adaçayı servis edilmektedir. Bozcaada’da kahve içmek için şöyle güzel bir
Bozcaada Kafeleri öneri yazımız olacak, gitmeden önce mutlaka okuyun deriz.
Bozcaada'ya Nasıl Gidilir?
Adaya otobüslerle ulaşım sadece
Geyikli'de yer alan iskeleye kadar oluyor. Otobüs firmaları adaya gidecek olan misafirlerini iskelede indiriyor. İskelede inen yolcular gişeden biletlerini alarak adaya giden arabalı feribota binebiliyorlar. Özel araçla gelen gezginler de yine aynı yolu kullanarak Geyikli'de yer alan Gestas Deniz Ulaşım'ın iskeledeki gişesinden gidiş - dönüş biletlerini alıp adaya geçebiliyorlar. Adadan ana karaya dönüş içinse internetten ya da telefonla rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Böylece herhangi bir karışıklık olmadan rezervasyon yaptırdığınız saatteki feribota binerek hızlı ve kolay şekilde Geyikli'ye ulaşılıyor.
Hem adanın lezzetli çavuş üzümlerinden tatmak ve dalından üzüm toplamak, hem de ada sokaklarında doya doya dolaşmak, canlı müzik eşliğinde eğlenmek ve plajlarda serin serin yüzmek için Bozcaada sizleri bekliyor. Şu an Bozcaada’yı keşfetmenin tam zamanı, hadi yola çıkmak için acele edin!
{search:bozcaada-otelleri,Bozcaada Otelleri}