Bavul ve Valiz Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bavul ve Valiz Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 12 Eylül 2022
 • Son Güncellenme: 31 Ocak 2024
Bavul ve Valiz Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Seyahat severlerin, özellikle sıkça seyahat edenlerin en sevdiği zaman tatil planlama ve planlarını gerçekleştirme zamanıdır. Gideceğimiz yere göre tatilde ihtiyacımız olan malzemeleri hazırlamaya başladığımızda ilk ihtiyacımız olan şeylerden birisi şüphesiz ki bavuldur. İhtiyacınız ve kullanım şeklinize göre piyasada yüzlerce marka ve çeşitte valiz bulunmaktadır. Henüz bir bavulunuz yoksa, ya da bavulunuzu değiştirmeyi düşünüyor ama bavul alırken nelere dikkat edileceğini bilmiyorsanız, bu yazımızda detaylı olarak bahsedeceğimiz hayat kurtarıcı bilgiler ışığında ihtiyacınıza ve bütçenize uygun bir bavul tercihi yapmakta zorlanmayacaksınız. Valiz satın alırken dikkat edeceğiniz noktaların da farkında olacağınız Kolay Valiz Hazırlama Tüyoları adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

{ad:0}

Valiz ve Bavul Arasındaki Fark Nedir?

Bavul ve Valiz Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Valiz ve Bavul esasında aynı amaç doğrultusunda kullanılsa da kelimelerin aslı Türkçe değildir. Bavul dilimize İtalyanca’dan geçmiştir ve genellikle uzun seyahatlerde kullanılan ‘’büyük’’ çanta anlamındadır. Valiz ise dilimize Fransızca’dan geçmiş, daha kısa seyahatlerde kullanılan ‘’küçük’’ çanta anlamında kullanılmaktadır. Bavul ve valiz arasındaki fark anlam değil esasında boyut ile ilişkilidir. Seyahatlerde kullanılan bu çantalar aslında hayatımızın vazgeçilmez ürünleri arasındadır.

Valiz Nasıl Seçilir?

Bavul ve Valiz Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Seyahatlerde kullanacağınız çantaya ister bavul, ister valiz deyin. Bir seyahate gitmeden önce ''Nasıl bir valiz seçmeliyim, yanımda ne götürmeliyim?'' sorusunu öncelikle kendimize sormalıyız. Valiz satın almadan önce dikkat edileceklere isterseniz gelin yakından bakalım:

Valizinizi İhtiyaca Göre Belirleyin: Öncelikle ne kadar sıklıkla seyahat ediyorsunuz bunu kendinize sormanız gerekiyor. Sık seyahat eden biriyseniz birkaç farklı boyda valizinizin olması, gideceğiniz bölgeye, seyahatinizin amacına ve kalacağınız günlere göre karar vermenizde kolaylık sağlayacaktır. Sahip olmak istediğiniz valizin özelliklerini iyice belirlemelisiniz. Bu nedenle ‘’En iyi valiz nasıl olur? sorusunun cevabı öncelikle ihtiyacınıza göre valiz boyutuna karar vermekle başlamaktadır. 

Sahip Olmak İstediğiniz Valizin Özelliklerini Belirleyin: Bir valiz almadan önce kendinize şu soruları sormalısınız. Hangi amaç için kulllanacağım, hangi boyutlarda olmalı, valizimi nerelerde yanımda götüreceğim, rengi ne olmalı, tekerlekli mi olmalı, çekçekli valiz mi almalıyım, kumaş valiz mi yoksa polipropilen valiz mi almalıyım gibi soruları sorduktan sonra karar vermelisiniz. Valiz alırken ergonomik yapısına, hafif olmasına, konforlu taşınmasına, sağlam ve kaliteli olmasına, su geçirmez özelliği olmasına dikkat etmelisiniz.

Kabin Boy Valizi Kullanın: Bir yere seyahat ederken pratik biriyseniz ya da sadece birkaç gün kalacak, yanınızda çok fazla eşya götürmeyecekseniz havayolu firmaları tarafından belirlenen özelliklere sahip bir kabin boy valiz alarak seyahatlerinizi daha konforlu ve kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Kabin boy valiz genellikle 55x40x22 cm boyutlarında olmaktadır. Kabin boyu valiz sizi check-in sırası beklemekten, valizin kaybolma olasılığından, yolculuğunuz bittiğinde ekstra bagaj sırası beklemekten, valizin hasar görme ihtimalinden kurtararak size hem stressiz bir yolculuk hem de zaman tasarrufu sağlamaktadır. Kabin boy valiz oldukça kullanışlı bir seyahat çantasıdır. En hafif valiz kabin boy valiz diyebiliriz.

Valizin Ağırlığını Göz Önünde Bulundurun: Valiz satın alırken dikkat edilecek hususlardan birisi, valizinizin içi boşken sahip olduğu ağırlık. Çok sağlam bir valizim olsun demiyorsanız, ağır valizler almaktan kaçınmalısınız. Havayolu ile olacak uçuşlarda bavulunuzun ağırlığı ve boyutları oldukça önemli çünkü buna göre size extra ödeme çıkabilir. En kullanışlı bavulu seçmek için ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurun.

Valizin Üretim Malzemesini İnceleyin ABS valiz mi yoksa PP valiz mi?: ''ABS valiz nedir?'' sorusunu öncelikle cevaplayalım. Yıllarca deri sonrasında ise kumaş bavulların kullanılması neticesinde hayatımıza giren özel plastik yapıda üretilen Abs özellikli valizler darbelere, yıpranmalara karşı dayanıklı olarak üretilmiştir. Abs özellikli valizleri gönül rahatlığı ile her mevsimde ve her koşulda kullanabilirsiniz. Su geçirmeyen, kokuyu önleyen, eşyalarınızın hasar görmesini engelleyen özellikleri sayesinde dayanıklı olan ABS valizin tek eksi yönü esnek bir malzeme olmamasından dolayı aşırı zorlu koşullarda hasar görebilme olasılığının olmasıdır. ''PP valiz nedir?''sorusunun cevabına gelecek olursak ABS valizler ile aynı özelliklere sahip olsa da daha fazla esnek olması nedeniyle sert darbelere karşı daha dayanıklıdır. Bu da PP valizlerin fiyatlarının biraz daha yüksek olmasına sebep olmaktadır. Polikarbon valiz kırılır mı diye merak ediyorsanız, gerçekten kırılması, deforme olması oldukça zor. Esnek yapısı nedeniyle darbelere karşı oldukça dayanıklı olması, çizik dahi olmaması sebebiyle de kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir.

Valiz Satın Alırken Dikkat Edilecek Diğer Hususlar

Bavul ve Valiz Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Valiz alırken boyut, amaç ve ihtiyaca göre olmasını yukarıda oldukça detaylandırmıştık. Bir de kullanım yönünden dikkat edeceğiniz yönlerini de bu alt başlıkta incelemek isteriz:

1- Çekçekli mi Tekerlekli Valiz mi?

Şüphesiz ki teknoloji geliştikçe, valizler de kullanıma göre değişkenlik göstermektedir. Valiz çeşitleri arasında en sık tercih edilen modellerden birisi tekerlekli valizlerdir. Ön ve arkada bulunan, toplam dört teker sayesinde valizinizi kol gücüyle taşımanıza gerek kalmadan sadece sapından tutarak taşıyabilir, yorulmadan seyahat edebilirsiniz.

Çekçekli valizler ise genelde önde bulunan iki teker nedeniyle, boyunuza göre ayarlanabilen sapı ile birlikte kol gücüne ihtiyaç duyar ve valizinizi efor sarf ederek, taşımak zorunda kalırsınız. Bu da gerçekten seyahatlerde, valiziniz de ağır ise uzun havalimanı yürüyüşlerinde can sıkıcı ve yorucu olabilmektedir.

2- Valizimin Materyali Ne Olmalı?

Bavul ve Valiz Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Valiz satın alırken aslında görüntüye değil işleve önem vermek gerekiyor. Eskiden kullanılan deri valizler veya kumaş valizler günümüz şartlarında oldukça kullanışsız bir hal almış durumda. Hem darbelere, hem havalimanı koşullarındaki bagaj transferlerine karşı oldukça dayanıksız. Hem kolay deforme olma, hem lekelenme, hem de yırtılma gibi olumsuz durumlardan çabuk etkilenebilecekleri için bu tür valizler yerine yukarıda bahsettiğimiz ABS veya PP özellikte polipropilen valizleri tercih edebilirsiniz.Kaliteli valiz nasıl anlaşılır diye düşünürken PP özellikte olan bir bavulu incelemenizi öneririz.

3- Pahalı Valiz Mi Ucuz Valiz Mi?

Bavul ve Valiz Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İhtiyacınıza, seyahat sıklığına göre karar vereceğiniz bu maddede bizce uzun ömürlü olması açısından bütçenizi biraz yükselterek kaliteli bir valiz almanızı tavsiye ederiz. En iyi valiz markalarını incelerken bütçeniz doğrultusunda karar vermeden önce valizleri fiziksel olarak incelemeli ve birkaç eşyayla birlikte mağazalarda denemelisiniz. Her yıl değiştireceğiniz valiz yerine uzun ömürlü, kaliteli ve sağlam materyalden üretilen valizlerde karar kılmanızı öneririz.

4- Hangi Renk Valiz Kullanmalı?

Valiz satın alırken ihtiyaca ve amaca göre uygun araştırma yaptığınızda elbette görsel anlamda da sevimli, şık veya size ait olduğunu hissedebileceğiniz bir renk veya desen tercihiniz olabilir. Valiz satın almadan önce açık renkli valizlerin daha çok kirleneceğini, zamanla görsel olarak kötü bir görüntüye bürüneceğini belirtebiliriz. Bu nedenle eğer bu konuda hassas iseniz koyu renkli valizler tercih etmenizi, valizinizi farklı şekillerde kişiselleştirmenizi öneririz.

5- Körüklü Valiz Tercihi

Bavul ve Valiz Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Körüklü Valiz terimini ilk defa duyuyorsanız öncelikle ''körüklü valiz ne demek'' sorusuna yanıt verelim. İçte bulunan gizli bölmeler ve fermuarlar sayesinde mevcut valiz hacminin %20 hatta %30 genişlemesine olanak sağlayan valizler, körüklü valizlerdir. Özellikle uzun seyahatlerinizde, tatil sırasında kendinize veya sevdiklerinize hediye alıp, dönüş yolculuğunda yer sıkıntısı yaşamamak için körüklü valizler oldukça hayat kurtarıcı olacaktır. Böylelikle ''Valiz nasıl daha çok eşya alır?'' sorusunun yanıtı için de körüklü valizler çözüm sağlayacaktır.

Valiz Satın Alacaklara Ek Öneriler

Bavul ve Valiz Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

En çok bilinen ve tercih edilen marka valizleri satın aldığınızda, dünyanın her yerinde sizinle birebir aynı valizi veya bavulu kullanan insanlarla karşılaşabileceğiniz bilin. Bu da istenmeyen durumlar yaşamanıza sebep olabilir. Bu nedenle valiziniz için kişiselleştirici koruyucu kılıflar kullanabilir, çeşitli stickerlar ile valizinizi kişiselleştirebilirsiniz. Unutmayın valiz satın alırken üretici firmalar genelde valiz kılıfı hediye etmektedir, istemeyi unutmayın.

Bavul etiketi olmazsa olmaz aksesuarlardan birisi. Kayıp, çalınma ve şüpheli işlemlere karşı bavulunuzun size ait olduğunu gösteren, adınızı-soyadınızı-telefon ve email adresinizi yazdığınız sabit bir etiketle bavulunuzu kullanmanızı tavsiye ederiz.

''Valiz nasıl daha çok eşya alır?'' sorusunun cevaplarından birisi de bavul içi organizer çantalardır. Valiz satan mağazalarda, internette veya çanta mağazalarında bulabileceğiniz farklı boy çantalar kumaştan, pamuklu bezlerden veya su/sıvı geçirmeyen çanta malzemelerinden yapılmaktadır. Kurtarıcı ve daha organize olması açısından bu bavul içi çantaları da seyahatlerinizde tercih edebilirsiniz.

Tüm Bu Kriterlere Uygun Bir Valiz Önerisi

Bavul ve Valiz Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İnternette en çok satılan bavullar ve valizler nelerdir diye araştırdık. Hem kendi tecrübelerimizden hem de internetteki yorumlardan yararlanarak iyi bir fiyat performans ürünü olan Amazon'daki bu sert kapaklı tekerlekli valizi bulduk: Biggdesign Ocean Küçük Boy Valiz

Neden bu ürünü tercih etmelisiniz?

Valizden kısaca bahsetmek gerekirse gayet kullanışlı ve uzun ömürlü olduğunu hemen söyleyebiliriz. Sert kapağı ve korunaklı tekerleri sayesinde kaldırım taşı veya merdiven gibi yerlerde zarar görmüyor. Farklı boy seçeneklerinden ihtiyacınız olanını tercih edip, uzun yıllar boyunca seyahatlerinizde kullanabilirsiniz. Valizin diğer özellikleri ise;

  • Fiyat ve performans: Sağlam ve şık bir tasarımı uygun fiyatlı olarak sunması, ürünün en cezbedici taraflarından. Özellikle sık seyahat eden biriyseniz havaalanı ve Arnavut kaldırımı gibi yerlerde sizi üzmeyecektir. Elbette bu tür durumlarda valizinizin ağırlığı da önemli bir etken fakat güçlendirilmiş alüminyum demirleri sayesinde kırılma olasılığını en aza indirebilirsiniz.
  • Göz Alıcı Tasarım: Elbette kişiden kişiye değişir fakat valizin kendine özgün, orijinal bir tasarımı var. Kırmızı, mavi, sarı ve gri renkler arasından en beğendiğinizi sipariş edebilirsiniz.
  • Her şeye yeriniz olsun: İç kısmının geniş olması da çok önemli bir detay. Ayakkabı saklamak için ayrılmış fermuarlı özel bölmesi de gayet kullanışlı. Yedek ayakkabılarınız hem valiz içinde yer kaplamıyor hem de kıyafetlerinizi kirletmiyor.
  • Tekerlekler: 360° dönebilen birbirinden bağımsız tekerlekleri, hem taşıma esnasında yürürken rahat manevra yapmanıza olanak sağlıyor hem de tren yolculuğunda hayat kurtarıcı olabiliyor. Dar kısımlara dikey olarak rahat bir şekilde koyabiliyorsunuz.
  • Güvenlik: Gömme şifreli kilit sistemi sayesinde valizinizin içindeki eşyalarınıza ekstra koruma sağlayabilirsiniz.
  • Fermuar Kalitesi: Çift taraflı güçlendirilmiş fermuarlar sayesinde valizinizi dilediğiniz açıdan kolayca açabilirsiniz. Ayrıca valiz kapalı konumdayken fermuarları gizleyen plastik sayesinde darbelerde fermuarınız ezilip bozulmuyor. Özellikle havaalanlarında valizin banttan düşmesine karşı oldukça koruma sağlıyor.
Benzer Yazılar