Batum'daki Çakıl Taşları, İlginç Bilgiler

Batum'daki Çakıl Taşları

Yorum Yok

İlginç Bilgiler Editor

Batum'daki Çakıl Taşları

Gürcistan'ın Karadeniz kıyısında yer alan Batum'da, çakıl taşlarından bir akvaryum yapılmış. Henning Larsen Mimarlık tarafından yapılan turistik akvaryum, önemli bir tatil merkezi olan bu kente görsel anlamda da bir yenilik katmış.

2000 metrekarelik bir alana sahip olan ve limandaki eski akvaryumun yerini alan yeni akvaryumun içerisinde Yunus Akvaryumu ve bir de Hayvanat Bahçesi bulunuyor. Batum sahillerine özgü çakıl taşlarından esinlenilen binanın şekli, hem kara hem de denizden görülebilen dramatik bir taşa benziyor.

Proje için önce bir mimari yarışma düzenleyen yerel belediye, Henning Larsen Mimarlık'ın kazandığı yarışmanın ardından 2 bin metrekarelik akvaryum projesinin Rustaveli sahil şeridinde yapılmasına karar vermiş. Batum akvaryumu adını taşıyan proje, modern bir tasarım anlayışıyla ele alınmış.

Batumda Çakıl Taşları

Akvaryum, Batum plajının dinamik denizlerinin şekillendirdiği karakteristik çakıl taşlarından ilham alınarak tasarlanmış. Tesiste 4 adet sergi alanı bulunuyor. Bu alanlarda yer alan 4 taşın her biri benzersiz deniz biyotiplerini temsil ediyor: Akdeniz, Karadeniz, Ege Denizi ve Hint Okyanusu. İçerisindeki bu alanlar sayesinde ziyaretçilere farklı okyanusların deneyimlerini yaşamaya imkân veriyor. Dağınık olarak yayılan akvaryum sergi alanları, merkezden birbirine bağlanıyor. İkonik kaya formunda olan akvaryumun dış mimarisi ise adeta bir plajda dalgaların üst üste koyduğu deniz taşlarını andırıyor.

Batumda Çakıl Taşları

Batum akvaryumu, ziyaretçilerini farklı denizler üzerinde eğitsel, eğlenceli ve görsel bir yolculuğa çıkarıyor. Akvaryumun etrafında değişik deniz takım adalarının manzarasının bulunması, dış mekan aktiviteleri için yenilikçi bir araştırma ve keşfetme alanı olması, plaj boyunca gezinti alanlarının yer aldığı akvaryum ve çevresini her anlamda çekici kılıyor.

Doğadan ilham alan Batum Akvaryumu, Gürcistan için bir dönüm noktası olmasının dışında deniz altında bulunan yaşamı keşfetmek için de iyi bir olanak sağlıyor.

Kaynak: Art'ı Mekan Mart-Nisan 2011

Son İncelenenler
E-mail bültenimize abone ol. Türkiye'yi bizimle keşfet :)