İnternetin yaygınlaşması ile bilgiye çok hızlı ve kolay ulaştığımız bir çağdayız. Hatta çoğu zaman sosyal medyanın da etkisi ile talep etmediğimiz enformasyona tabir yerinde ise maruz kalıyoruz. İşin eğlenceli ve sosyal boyutunu bir tarafa bırakırsak benzer bir durum iş hayatı ve kişisel gelişim gibi konularda da geçerli.
Tedtalks, Medium, Linkedin, vb. farklı platformlarda dünyanın dört bir yanından bireysel başarı hikayelerini, startup girişimlerin büyümelerini, unicorn olan şirketlerin başarı hikayelerini, en hızlı unicorn olandan ilk trilyon dolara ulaşana dek mucizeleri yaşatan ekip ve liderlerin özelliklerini zevkle öğreniyoruz. Günümüz şartlarında bu kadar çok bilgiye maruz kalırken ve hepsini de merak ederken öğrenmek için bazı kısa yollar kullanıyoruz. 4-5 dakikalık bir videoda bir şirketin 40 yıllık hikayesini öğrenmek ve iki paragrafta en iyi lideri tanımak istiyoruz. Bazen bir görselin üzerinde yazan tek bir cümlede tüm başarı yolculuğunun özetini görmek istiyoruz. Bir lider, müşterinize iyi bakın, tüm başarı buradan geçer derken; diğer bir lider, çalışanınıza iyi bakın, başarının tek yolu budur diyebiliyor. Bir şirket bizim için veri çok önemlidir, tüm kararlarımızı buna göre alırız derken; diğer bir şirketin başarılı lideri kararların çoğu istediğiniz bilgilerin yüzde 70’ine sahip olduğunuzda alınır, yüzde 90’ı beklerseniz çok geç olabilir diyor. Aslında tutarlı görünmese de kendi içinde hepsi doğru yöntemler ki bu şirketler başarıyla bugünlere gelmişler. Ancak bu yöntemleri tamamlayan onlarca bilgiyi ve süreci, o dönemin şartlarını öğrenmeden sadece bir cümle ile ilhamı yakalamak çok kolay değil. Silikon Vadisi’ndeki çoğu hikaye "garaj" içinde başladığı için başarıyı garajlarda aramak doğru olmaz. Ülkemizdeki özel garajlı ev sayısı en büyük engel o halde.
Başarı Hikayelerinin En Güzel Örneklerini Biyografilerde Bulabilirsiniz
Başarı hikayelerinin en güzel örneklerini biyografiler içinde de bulmak mümkün olabiliyor. Ancak kitabın özetini değil kendisini okuduğunuzda başarıya ulaşana dek takdire şayan onlarca deneme, zorluklara rağmen yılmadan devam etme inancı ve çabanın olduğunu görüyoruz. İshak Alaton’un biyografisini okurken apartman kalorifer tesisatçılığından nasıl büyük bir gruba dönüştüğünü de öğreniyoruz, taahhüt işlerine geçerken ne kadar zorlandığını da. Kendisinin, "İnsan başarılardan çok başarısızlıklardan öğrenir" sözü aslında bunca deneyiminden kalanları özetliyor. Tek cümle ile anlatma hatasına düşmeden siz yine de tüm kitabı okuyun derim.
"Google Nasıl Yönetiliyor" kitabında yine birçok başarı ve liderlik hikayesi yer alıyor. Ama yine de pazarı okumayla ilgili nasıl bir hata yaptıklarını muazzam bir özeleştiri ile anlatma dürüstlüğünü de gösteriyorlar. Google gibi büyük başarılara imza atmış bir şirket bile sosyal web ile ilgilendiği dönemde Twitter, vb. şirketlerle ortaklık görüşmeleri yaparken aradan Facebook gibi bir dev doğuyor ve bu süreci atlamış oluyor. Sonrasında gelen projeler ise bu pazarda var olmak için çok maliyetli bir çaba gerektirecek gibi görünüyor. Son sözlerinde söyledikleri gibi "gelecekte neler olabilir sorusunu kendine sor ve hayal kur." İşe alım, inovasyon, verimlilik ve bunun gibi onlarca alanda öncü olan bir şirketin böylesi bir hatayı yaşamaktan uzak duramamaları, başarının yanında başarısızlığın da işin doğasında olduğunun göstergesi.
Araştırmaya ve Öğrenmeye Zaman Ayırın
Benim için örnekleri çoğaltmak ve paylaşmak çok zevkli elbette. Bu bilgileri içeren birçok kaynak, hepimiz için ulaşılabilir yakınlıkta. Bu yazı ile bakış açınızı bir nebze de olsa değiştirmek ve işin her zaman arka planında farklı süreçler, zorluklar olduğunun farkında olarak, kimi zaman denemeye devam ederek kimi zaman vazgeçerek ama en önemlisi başarı hikayeleri kadar başarısızlık hikayelerini inceleyerek ve başkalarının çok önemli deneyimlerinden bu kadar kolay faydalanma fırsatını kaçırmamak için araştırmaya ve öğrenmeye zaman ayırmalıyız. Bu bize pesimist bir yaklaşım kazandırır diye korkmayın, bu bizi çok yönlü bir vizyona taşır ve kişisel yolculuğumuzda bize büyük katkı sağlar diye düşünün.
Başarısızlık hikayelerini bir arada incelesek, böyle bir kaynak var mı derseniz, evet var. Yaklaşık 750 olayın incelemesini barındıran, Chunka Mui ve Paul Carroll araştırma kitabı Milyar Dolarlık Dersler. Hepimiz için önemli dersler barındırıyor. Herkese iyi okumalar.