Asi Nehri
Asi Nehri - Görsel 1
Asi Nehri - Görsel 2
Asi Nehri - Görsel 3
Asi Nehri - Görsel 4
5 Fotoğraf
Çalışma saatleri bilinmiyor
Ücretsiz

Asi Nehri Hakkında

Toplam uzunluğu 556 km olan Asi Nehri ülkemizde Hatay ilinin Antakya ilçesinden Akdeniz’e dökülüyor. Lübnan’dan doğan nehrin 98 km uzunluğu Türkiye’den geçiyor. Diğer adı Orontes olan Asi Nehri özellikleri bakımından turistlerin ilgisini çekiyor. “Asi Nehri nerede ve çevresinde gezilecek yerler neresi?” diye merak ediyorsanız gitmeden önce bilgi sahibi olmanızda fayda var. 

Bölgenin dikkat çeken konumlarından olan Büyük Antakya Parkı, 52.000 metrekare alana yayılan Asi Nehri kenarında konumlanıyor. Şehrin sembolü defne ağacının yanı sıra bölgede yetişen diğer ağaç ve bitkileri bu parkta bol bol görebilirsiniz. Çam ve palmiye ağaçları ile donatılmış olan bu parkta yürüyüş yapabilir, nehrin kenarında kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Park içerisinde Hatay’ın alınmasında rolü olan Türk askerleri ve diplomatların büstleri bulunuyor. II. Abdülhamit döneminde açıldığı düşünülen parkın peyzajına Fransızların katkısı olduğu söyleniyor. Koşu alanı, çay bahçesi, nikah salonu, havuzlar ve oyun alanları ile bu park ziyaretçilere adeta bir görsel şölen sunuyor. Asi Nehri yorumları incelendiğinde ziyaretçilerin parkın doğal güzellikleri ve ihtişamından etkilendikleri görülüyor. 

Antakya’ya gittiğiniz zaman bu parkta dolaşmayı unutmayın. Gündüzleri parkta kahvaltı yapabilir, nehir kenarında sevdiklerinizle çayınızı içebilirsiniz. Çocuklar için de keyif alacakları aktivite imkanları bulunuyor.

Asi Nehri’nin Özellikleri Neler?

Asi Nehri tarihten bu yana geçtiği topraklara bereket dağıtmasıyla biliniyor. Asi Nehri harita bilgileri incelendiğinde 52 kilometresinin Türkiye ve Suriye sınırını oluşturduğu görülüyor. Sınır oluşturan akarsu olarak bilinen Asi Nehri özellikleri hakkında bölgeye gitmeden önce bilgi edinebilirsiniz. 

  • Nehrin Türkiye topraklarındaki uzunluğu 88 km. 
  • Asi Nehri havzasının %26’sı ülkemizde. 
  • Nehrin suyunun %41’i Türkiye sınırlarında. 
  • Sınır aşan akarsu olarak tarihten bu yana önem verilen bir nehir. 
  • Nehir denize döküldüğü yerde geniş bir delta oluşturuyor. 
  • Asi Nehri yatağı boyunca vadiler, dar ve derin boğazlar meydana getiriyor. 
  • Nehrin havzasında genellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu görülüyor. Yazlar kurak, kışlar ise yağışlı. Kışın suları artan nehirde bazı dönemlerde taşmalar meydana geliyor. Yazları ise nehir suları azalıyor. 
  • Asi Nehri harita üzerinde Lübnan, Suriye ve Türkiye sınırları içerisinde görülüyor. Akarsuyun verimliliğinden en çok Suriye faydalanıyor. 
  • Bulunduğu bölgede ters akan tek akarsu olması özelliğinden ismini alan Asi Nehri güneyden kuzeye doğru akıyor. Rivayete göre Hz. Musa Kızıldeniz’i asası ile yardıktan sonra nehir ters akmaya başlıyor. 
  • Yağışlı dönemlerde Suriye’nin haber vermeden barajlardan su bırakması nedeniyle geçmişte çok sık taşma yaşanmış. 

Asi Nehri Çevresinde Gezilecek Yerler

Tarım, ticaret gibi amaçlarla değerlendirilen Asi Nehri’nin suyu bereketli olarak biliniyor. Hem gündüz hem de geceleri nehir şehirde muhteşem manzaralar oluşturuyor. Asi Nehri yol tarifi için Hatay’ın Antakya ilçesine rota oluşturmanız gerekiyor. 

Antakya’da neredeyse her yere yürüyerek gitme imkanınız var. MÖ 4000 yılından kalıntıların bulunduğu Antakya, Habib-i Neccar Dağı’nın eteklerinde kurulan ve Asi Nehri’nin geçtiği bir ilçe. Asi Nehri gezinize Antakya gezilecek yerler turunu da eklemeyi unutmayın. 

Türk Katolik Kilisesi Antakya’ya gittiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri. Dilerseniz Kilisenin hemen yan sokağında bulunan Gazi evini ziyaret edebilir, Kurtuluş Savaşı, Kore Savaşı gazileri ile sohbet edebilirsiniz. Gazi evinin bahçesinde çay içebilir ve 6 farklı meyve veren ağacın hikayesini dinleyebilirsiniz. 

Gazi evine 5 dakika yürüyüş mesafesinde bulunan Antakya Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Eski Antakya evlerinden müzeye çevrilmiş olan bu tarihi binanın bahçesinde kocaman bir mandalina ağacı bulunuyor. 280 endemik bitkinin sergilendiği müzeyi ziyaret etmeden Antakya’dan dönmeyin. Müzeye beş dakika yürüyüş mesafesinde bulunan Habib-i Neccar Camii’ne giderek bu yapının hikayesi ile ilgili bilgi edinebilirsiniz. 

Yorum / Değerlendirme

Asi Nehri
hakkında deneyimlerinizi paylaşmak ister misiniz?