Neredekal.com
Neredekal.com
Tatil Blog
Rota Önerileri
Alternatif Destinasyon Zengini Türkiye'den Öne Çıkan 6 Farklı Şehir

Alternatif Destinasyon Zengini Türkiye'den Öne Çıkan 6 Farklı Şehir

Paylaş
Coşkun Aral  
Eklenme: 25 Ekim 2017
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Alternatif Destinasyon Zengini Türkiye'den Öne Çıkan 6 Farklı Şehir
Türkiye’nin turizm potansiyeli çok yüksek. Deniz, kum, güneş turizmiyle yerli ve yabancı turisti kendine çeken ülkemizde, popülerliği artan kimi bölgelerde şiştikçe şişen fiyatlar nedeniyle, yerli turistin büyük bir bölümünün Yunan Adaları’nı tercih ettiği de bir gerçek. Yaz boyu bu konu çok tartışıldı ve haklı haksız diye taraf tutmak yerine, alternatif destinasyonlar yaratmanın ve hatta turist olarak da bunları keşfetmenin önemine hep inanmışımdır.
Kars

Tatil, hayatımda nadir elde ettiğim lükslerden biri. Sürekli seyahat halinde olmam nedeniyle, tatile zaman ayırmam pek mümkün olmuyor. Geçen yaz Bozcaada’da geçirdiğimiz 4 günlük tatilin 15 güne bedel olmasının nedeni de bu. Ege ve Akdeniz’de yüksek fiyatlar nedeniyle Bozcaada’nın bu yaz popülerliğinin arttığını da bizzat görmüş oldum. Oysa ülkemizde deniz, kum, güneş turizmi dışında keşfedecek pek çok alternatif var.
Kars ani

Kars, son dönemlerde hak ettiği ilgiyi görmeye başlayan şehirlerimizden biri. Özellikle kış aylarında tatil dönemlerinde otellerinde yer bulunamayışı, bunun en önemli ispatı. Sarıkamış’ta kayak yapmaktan, buz tutmuş Çıldır Gölü’nde atlı kızağa, eskimo usulü balıkçılığa, Ani’ye kadar uzanan turistik faaliyetler sayesinde, insanlar Kars’ı sadece kış döneminde değil, bahar ve yaz aylarında da ziyaret ediyor. Bu da şehrin geleneksel kaz yemeğine ve peynir çeşitlerine büyük şehirlerde duyulan ilginin nedenini açıklıyor. Bu coğrafyada yaşamış ve izlerini bırakmış Malakanlar’ın, Dukobarlar’ın geleneksel peynir imalathaneleri, yüzyıl önce doğa ve canlı uyumundaki hijyen sorunlarını ortadan kaldıran mühendislik uygulamaları, klasik turizmin dışında eğitim turizmi kavramını da geliştireceğe benziyor.
Çankırı tuz madeni

Alternatif bir rota olarak Kars fazlasıyla öngörülebilir diyebilirsiniz. Peki, o halde Çankırı’ya ne dersiniz? Türkiye’nin yüzlerce yıllık tuz ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olan ve dev galerilerden oluşan bir tuz mağarasının burada olduğunu biliyor musunuz? Çankırı’nın 20 km doğusunda, Balıbağı Köyü yakınlarındaki tuz madeninin Hititler’den beri kullanıldığı biliniyor. Yerin 150 metre altındaki bu tuz damarının, sağlık turizmi açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu, İsrail’de, Slovakya’da veya kimi spalarda, tuz tuğlalarıyla döşenen küçücük odalara girebilmek için insanların ödeme yaptığını düşününce, büyük bir potansiyele sahip olduğumuzu görebiliriz. Polonya’nın Krakow şehri yakınlarında, bu tuz madeninin neredeyse yüzde bir ölçeğinde bir madende, tuzdan heykellerle bir kilise kurulduğu ve yüzbinlerin burayı ziyaret etmek için şehre geldiğini biliyorum.
Siirt

Doğup büyüdüğüm kent Siirt’te, yıllar önce yapılan kazılar sonucu Dicle Nehri ile Botan Nehri’nin buluştuğu yerde, dünyanın en eski nehir limanının bulunduğunu biliyor musunuz? Romalılar döneminde de kullanılan bu limanın buluntuları bugün Batman Müzesi’nde görülebilir. Tabii Batman’da müze olduğunu biliyor musunuz diye de sormam gerek. Bu müzede Göbeklitepe’den çıkan buluntular dışında, tarihi 7000 yıl öncesine kadar inen satrancın atası olarak tanımlanan oyun taşları, takı ve silah örnekleri de görülebilir.
Siirt yemekleri

Siirt’e torpil geçmemin bir diğer nedeni de yemekleri. Anadolu’nun her şehrinde yemeğin ayrı bir yeri var elbette ama Siirt’in meşhur perde pilavı, içli köftesi, kiteli, büryanı ve daha nicesi neyse ki İstanbul’da Zeyrek’te Siirtliler’in yoğun olduğu Kadınlar Pazarı’nda yenebilir.
VAN

Bir başka alternatif rota da Van. Van’da gezip görülecek çok yer var. Aralarından birinin benim için yeri farklı. 1982 yılında Afganistan’ın Pamir Yaylası’ndan yola çıkıp, Türkiye’de Van’a yerleşen Kırgızlar’ın köyleri Ulupamir’i ziyaret etmenizi öneririm. Geleneklerini devam ettiren Kırgızlar’ın düğünleri özellikle görülmeye değer.
Edirne Mimar Sinan

Edirne de mutlaka destinasyonlarınız arasında olmalı. Mimar Sinan’ın eşsiz eseri Selimiye Camii’ni, şehre değer katan diğer eserleri görmek, Kapalı Çarşısı’ndan alış veriş yapmak, lezzetlerinden tatmak ve tabii ki yağlı güreşleri izlemek özellikle fotoğraf meraklıları için tavsiye edeceklerim arasında. Kakava şenlikleri döneminde giderseniz, şehrin Roman kültürünü de görebilir ve hiç unutamayacağınız anıları biriktirebilirsiniz.
Kırklareli

Edirne’ye kadar gitmişken Kırklareli’ne de gitmenizi tavsiye ederim. Adeta doğal bir cennet olan İğneada’daki longoz ormanını ve şehrin 58 km kuzeydoğusundaki Demirköy’ü görülmeye değer. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethinde kullandığı gülleleri Demirköy’de döktürmüş. Bölgede 180 adet demir fırını tespit edilmiş ve bu fırınları sadece Osmanlılar değil, Roma ve Bizans da kullanmış. Endüstriyel arkeolojik projenin yürütüldüğü bölge, hem tarihle hem de doğayla iç içe olmak isteyenler için bir çekim noktası.
Kars

Türkiye’nin dört bir yanı turizm cenneti. İstanbul’da oturup, hafta sonu kısa bir kaçamak yapayım derseniz, şehrin ormanlık ilçeleri dışında Kefken ve Kerpe’ye kadar uzanabilirsiniz. Yaz tatili yapmak isteyenler, Marmara kıyılarında da cennet köşeler bulabilir. Bazı uzak noktalara ulaşmak ise, yakın olanlardan daha kolay. Trafik derdini çekemem diyenler için 1 -2 saatlik bir uçak yolculuğuyla Anadolu’nun tadına varmak mümkün. Yeter ki niyet edelim, özellikle çocuklarımızın kendi ülkelerini tanımalarına biz ebeveynler öncülük edelim.

Yorumlar

Özkan Hacıoğlu 
06.11.2017
Gezmenin görmenin, yeni kültürler edinmenin, oturduğumuz yerden dahi dünyanın birçok yerine seyahat etmenin ne denli keyifli bir şey olduğunu hayatımıza kazıyan Çoşkun Aral’dan yine muhteşem bir içerik. Elinize, gönlünüze sağlık...

Benzer Yazılar