Milattan önce 6. yüzyılda Pers egemenliği altına girene dek Afyonkarahisar’da (bilindiği kadarıyla) sırasıyla Hititler, Frigyalılar ve Lidyalılar hüküm sürmüştür. Büyük İskender’in fethiyle İskender’in himayesi altına giren Afyonkarahisar onun ölümü sonrası Selevkos ve Bergama Krallıkları, onların da sonrasında Roma İmparatorluğu ve ardından da Türklerin kontrolüne geçmiştir.
Sultan Dağları, Akdağ, Emir Dağları, Kumalar Dağı, Ahır Dağı gibi 2000 metreye varan ve onu aşan yüksekliğe sahip dağların yanı sıra Akarçay, Aksu Deresi, Seyitler Çayı ve Kali Çayı gibi çay ve akarsular, Akşehir Gölü, Eber Gölü ve Acı Göl gibi göller de Afyon’un seyrine doyum olmayan doğal güzellikleri arasındadır.
En fazla termal yatak kapasitesine sahip şehrimiz olan Afyon’da aynı zamanda Efes Antik Tiyatro’da dâhi kullanılan, İscehisar ilçesinden çıkarılan beyaz mermer dünya çapında üne sahiptir. Haşhaşı, sucuğu, lokumu ve ekmek kadayıfı da oldukça meşhur olan Afyonkarahisar’ın Bayat ilçesinde dokunan kök boya kilimi ve İhsaniye ilçesinden çıkarılan, "Kızılay Maden Suyu" olarak da dünyaya satışı gerçekleştirilen maden suyu da şehrin ticari değerleri arasındadır. Bir gastronomi şehri olan Afyonkarahisar’da nerede ne yenir diye soruyorsanız; Afyonkarahisar Gastronomi Rehberi adlı yazımıza göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.
Sabahattin Ali ve Nazım Hikmet gibi edebiyatımızın kıymetli kalemleriyle usta – çırak tedrisatından geçmiş olan Fahri Erdinç’in yapıtı "Alinin Biri" ulusal mücadele dönemlerimize ayna tutan, toplumcu bakışla yazılmış bir kitap.
Köy halkının toprak bağımsızlığı ve özgürlüğüne dönük sürdürülmüş mücadelenin en gerçekçi yansımalarını, bir insan mozaiği olarak sunan “Alinin Biri” kitabı zengin dil anlatımı ile edebiyat gastrolarının damak tadına da fazlasıyla hitap ediyor.
Diziye de uyarlanan bir roman olan Yılanların Öcü, Metin Erksan tarafından 1962 yılında sinemaya uyarlanmıştı. Fikret Hakan, Nurhan Nur, Aliye Rona, Kadir Savun ve Erol Taş gibi Yeşilçam’ın Yeşilçam olduğu yıllarda imzası olan isimlerin rol aldığı filmin müzikleri ise Yalçın Tura’ya aitti.
1962’de gösterime girdiği ülkemizde, yurt dışında gösterimi uzun süre yasaklı tutulan yapım 1965’te dünyaya açılma fırsatı bulabildi. Yoksul bir köylü olan Bayram’ın evinin önüne muhtarın da desteğiyle Köy Kurulu üyelerinden Haceli’nin ev inşa etme girişimine karşı Bayram’ın karısı Hatçe, yaşlı annesi Irazca ve üç çocukları ile birlikte verdiği mücadeleyi anlatan film; Fakir Baykurt’un aynı isimli romanının uyarlamasıydı.
Afyon tatilinizi planlarken seçiminizi ister butik otellerden, isterseniz lüks şehir merkezi otellerden ya da Afyon’a yakın ünlü otellerden yana kullanabilirsiniz. Neredekal.com'un listelediği Afyonkarahisar Termal Oteller sayfasından bölgedeki termal tesisleri öğrenebilirsiniz.